Hogyan kell rizst főzni, hogy jó legyen? (tudásbázis)
Attól függ, hogy gázon vagy villanyon fözöd e-?
Ha gázon akkor egy vastag vas alátét kell. Ezt érdemes meg venni mert nagyon lehet vele gázt sporolni.Szoval ráhelyezem a vaslapot erre teszem a lábast amibe főzőm a jól meg mosott rizst amibe teszek egy kávés kanál vegetát, borsot, egy kávés
kanál olajat és annyi vizet,hogy jól ellepje,rá fedőt és hagyom mikor fel forrt azonnal kikapcsolom a gázt és hagyom a többit már elintézi maga. Soha nem ragad össze .
Igen, de ez főként akkor kell, ha pergetve, azaz zsiradékben kissé felsütve, hagymával készíted, mert ezt nem lehet keverni. Csak amikor már készen van. Ez így igaz.
A főzött rizs másképpen készül.
Ez itthon simán úgy neveződik, h "A" rizs és "B" rizs.
Az első hosszúszemű, finom, gyorsan fő, a másik valóban inkább töltésre, vagy ahogy Manó mondja rizottóhoz jó.
A beáztatás sem rossz, de a legjobb, mivel már mindent próbáltam, jó alaposan megmosni és igen bő vízben feltenni főni. Ha kész, utána feltétlenül leöblíteni, ha azonnal kell meleg vizzel, ami a csapból kijön, vagy ha melegíteni tudod, akkor hideggel és közben rázogatni kell, hogy a víz mindenhol érje.
jal,jal, bizony, én is így jártam még régen, de egy alkalommal valami indiai műsorban láttam, h bizony nagyon sokszor és bő vízben kell megmosni ahhoz, h olyan szép repülős legyen.
Bár ők nem ezért teszik, hanem az ősök tiszteletére, nem tudom jobban elmondani, régen volt.
Ekkor én is így próbáltam meg a főzést, azóta repkednek a szemek hatszázzal.
Pár sorral lejjebb meg is írtam, ha elolvasod, talán hasznát is veszed.
Szia
Imolám.Szerintem nálunk nincs ilyen.Vagy csak én nem tudok róla?
Lányok, itt a társaság nagyobbik része nem a főzött, hanem a párolt rizsről beszél. Ennek a készítése így rendben is van, bár nézegetve a különböző főzés műsorokat, csatornákat, bizony sehol nem így készítik, h peregjen a szeme. Sőt, kimondottan az a jó, ha ragadós, tapadós, olyan, amit mi meg nem ennénk.
A főzött rizs úgy készül, h a rizset akármennyi a mennyisége, bele kell tenni egy nagy szűrőbe és addig mosni, forgatni, amíg a lefolyó víz már tiszta és nem fehér. Amikor ez meg van, le kell tenni további csorgásra, közben fel lehet tenni a vizet, igen nagy adagot, valóban úgy, mint egyk kollega írta, mint egy főttésztának, magyarán, sokat. Amikor a víz már kellően forr, bele kell tenni egy kevés vegetát, vagy ilyesmit, utána a rizset, megkeverni, majd ujraforrás után lentebb venni a hőmérsékletet, de befedni nem kell. Többször érdemes ránézni, megkavarni, majd amikor az illető ízlésének megfelelő a puhasága, akkor leszűrni, attól függ, azonnal fogyasztod, mert akkor meleg vízben kell lemosni, ha később, akkor pedig hidegvízben mossuk le.
Melegítése lehet mikróban, csak fedő ne kerüljön rá, azt nem szereti, ekkor szórni kell rá ízesítőt, rámát és betenni. Amikor átmelegedett, átkeverni, nagyon finom és röpül minden szeme.
Ám ez a fajta elkészítési mód csak szaftos ételek mellé jó, vagy rizssalátába, szárazabb húsokhoz a párolt rizs a finom.
További ajánlott fórumok:
- A szó vége legyen -as vagy-es(nem kell felváltva)
- Hogyan készítsem a rizst, hogy "pergő" legyen, a szemek külön maradjanak?
- Hogyan kell barna rizst főzni?
- Hány percig kell főzni a kukoricát, hogy ne legyen kemény?
- Milyen ételt kell főzni szilveszterkor és újévkor, hogy sok pénzem legyen?:))
- Hogy készítsem el a zacsis rizst, hogy az ne legyen tapadós, hanem szépen szétváljanak a szemek, "gurulós"maradjon?:-)