Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell rizst főzni, hogy jó legyen? fórum

Hogyan kell rizst főzni, hogy jó legyen? (tudásbázis)


1 2 3
66. imolaviola (válaszként erre: 42. - Katinkaboszi)
2008. nov. 28. 05:40
Igen Boszikám, arról beszélek. :))
65. katácskák (válaszként erre: 64. - Kkati)
2008. nov. 28. 05:12
én is igy csinálom, csak 1:3 a viz nálam
64. kkati
2008. nov. 28. 00:03
Pici olajon megpirítok egy bögre rízst, majd 2 bögre vízzel felengedem. Pici sót rakok bele és egy fej hagymát. Forrástól számítva 20 perc alatt megfő.
63. Klimpírozi (válaszként erre: 62. - Gyöngyi)
2008. nov. 27. 23:03
a Vikta és az én technikám sem elrontós, egyszerűen adja magát, és mindig tökéletes, főleg azzal a bizonyos olasz rizzsel, ami most elfogyott, és a márkáját fejből nem tudom, de később beírom..rizottó rizsből isteni rizottókat gyártok, és szeretjük a vad és a barna rizst is, lányom bashmati párti, mait én nem kedvelek.
2008. nov. 27. 15:23
Én eddig kuktában csináltam.A nyáron vettem egy elektromos rizsfőző edényt(4000.-) azóta el sem tudom rontani!
61. a9e1c02a7b (válaszként erre: 60. - A9e1c02a7b)
2008. nov. 27. 15:07
Mármint forrás után tíz percig főzöm...
2008. nov. 27. 15:04
Én rövid pirítás után csak tíz percig főzöm, másfélszeres mennyiségű vízben (térfogatra) és fedő alatt hagyom még tíz percig a gőzben. Így sosem mancsos és nem is nyers. Általában pirítok alá hagymát is.
59. 75bb1970ba (válaszként erre: 57. - C42a13b98c)
2008. nov. 27. 10:38
Én is így csinálom. Garantált a siker.
58. Klimpírozi (válaszként erre: 57. - C42a13b98c)
2008. nov. 27. 08:30
dunna nélkül pontosan így... csak feljavítom petrezselyemlevéllel, bébirépával, borsóval, kukoricával,olykor alápirítok póréhagymát, gombát,ananászos curry mellé áztatott mazsolát...özön a lehetőség..van egy olasz rizs, mindig azt készítem el, és isteni:))
2008. nov. 26. 23:24
Nem mosom meg. Kicsi zsiradékon pirítom, nem pirosra, hanem kifehéredésig. Aztán felöntöm pontosan kétszeres mennyiségű vízzel, vegetát teszek bele, elkeverem, lefedem és takarékon(legkisebb lap legkisebb fokozatán vagy legkisebb gázrózsa legkisebb lángján) LASSAN párolom. Tilos közben megkeverni, én is megdöbbentem mikor először csináltam, de tényleg NEM ÉG LE! Kb. 20 perc kell egy 4-6 fős rizsadaghoz, utána még lehet a főzőlapon hagyni lefedve, vagy gáz esetén berakni a dunyhába:-)
2008. nov. 26. 22:20

Attól függ, hogy gázon vagy villanyon fözöd e-?

Ha gázon akkor egy vastag vas alátét kell. Ezt érdemes meg venni mert nagyon lehet vele gázt sporolni.Szoval ráhelyezem a vaslapot erre teszem a lábast amibe főzőm a jól meg mosott rizst amibe teszek egy kávés kanál vegetát, borsot, egy kávés

kanál olajat és annyi vizet,hogy jól ellepje,rá fedőt és hagyom mikor fel forrt azonnal kikapcsolom a gázt és hagyom a többit már elintézi maga. Soha nem ragad össze .

55. mh07
2008. júl. 11. 12:29
Jó szívvel ajánlom a kínai rizspároló edényt. Ebben tuti, hogy pergős lesz a rizs. Forrásban lévő víz felé kell helyezni a bambusz edénykét, amibe beletesszük a megtisztított rizst és ott hagyjuk.
54. Katinkaboszi (válaszként erre: 53. - Cafemano)
2008. júl. 1. 20:12
Igen, ez már ránézésre is látszik, de tölteléknek éppen jó
2008. júl. 1. 15:29
A férjem unokaöccse élelmiszeripari mérnök, és ő azt mondta, hogy az A és B jelölés azt mutatja, hogy mekkora százalékban tartalmaz törmelék, azaz nem egész szemeke. Az A-ban kevesebb van, ezért az a drágább.
2008. júl. 1. 13:10
Sós vízbe kell főzni,utána alaposan leöblíteni,hogy ne ragadjon össze.
51. Katinkaboszi (válaszként erre: 50. - 92ba3c78f9)
2008. júl. 1. 12:04

Igen, de ez főként akkor kell, ha pergetve, azaz zsiradékben kissé felsütve, hagymával készíted, mert ezt nem lehet keverni. Csak amikor már készen van. Ez így igaz.

A főzött rizs másképpen készül.

50. 92ba3c78f9 (válaszként erre: 48. - 92ba3c78f9)
2008. júl. 1. 11:31
"kétszerese"
49. 92ba3c78f9 (válaszként erre: 48. - 92ba3c78f9)
2008. júl. 1. 11:31
"kétszerese"
48. 92ba3c78f9 (válaszként erre: 38. - Nikoletta2007)
2008. júl. 1. 11:31
Én mindig úgy tudtam, hogy a víz a rizs mennyiségének kétszere kell, hogy legyen. A másfélszeres kevés. Amikor megpuhult, kihűléséig többször át kell keverni, mert egyébként összeáll.
2008. júl. 1. 11:19

Ez itthon simán úgy neveződik, h "A" rizs és "B" rizs.

Az első hosszúszemű, finom, gyorsan fő, a másik valóban inkább töltésre, vagy ahogy Manó mondja rizottóhoz jó.

A beáztatás sem rossz, de a legjobb, mivel már mindent próbáltam, jó alaposan megmosni és igen bő vízben feltenni főni. Ha kész, utána feltétlenül leöblíteni, ha azonnal kell meleg vizzel, ami a csapból kijön, vagy ha melegíteni tudod, akkor hideggel és közben rázogatni kell, hogy a víz mindenhol érje.

46. supin (válaszként erre: 37. - Esztella100)
2008. júl. 1. 11:05
Legjobb ha beáztatod. Akkor nem kell olyan sokáig főzni.
2008. júl. 1. 10:41
Azon is sok múlik, hogy milyen rizst veszel. A kerekszemű rizs például nem való erre a célra, abből nem lehet pergős rizst főzni. Abból rizottót lehet nagyon finomat főzni. Párolt rizshez a hosszúszemű való.
44. Katinkaboszi (válaszként erre: 43. - 9bc47feccc)
2008. máj. 27. 18:42

jal,jal, bizony, én is így jártam még régen, de egy alkalommal valami indiai műsorban láttam, h bizony nagyon sokszor és bő vízben kell megmosni ahhoz, h olyan szép repülős legyen.

Bár ők nem ezért teszik, hanem az ősök tiszteletére, nem tudom jobban elmondani, régen volt.

Ekkor én is így próbáltam meg a főzést, azóta repkednek a szemek hatszázzal.

Pár sorral lejjebb meg is írtam, ha elolvasod, talán hasznát is veszed.

2008. máj. 27. 18:32
Engem az a technika érdekelne,ahogy a szét válló rizsszemek megfőnek,nem állnak össze egy tömbbé,hanem szépen szét vállnak,egymástól,és szárazak,nem mint a tejberizs.Sehogy nem jövök rá a titokra,és ez így nem jó...
42. Katinkaboszi (válaszként erre: 41. - Winny)
2008. máj. 27. 18:24
Én olyanfajta rizsfőzőt már láttam szép hazánkban, mint amit a keleti országokban használnak. Ha csak nem arról beszél a kollegina.
41. winny (válaszként erre: 39. - Imolaviola)
2008. máj. 27. 18:01

Szia

Imolám.Szerintem nálunk nincs ilyen.Vagy csak én nem tudok róla?

2008. máj. 27. 13:42

Lányok, itt a társaság nagyobbik része nem a főzött, hanem a párolt rizsről beszél. Ennek a készítése így rendben is van, bár nézegetve a különböző főzés műsorokat, csatornákat, bizony sehol nem így készítik, h peregjen a szeme. Sőt, kimondottan az a jó, ha ragadós, tapadós, olyan, amit mi meg nem ennénk.


A főzött rizs úgy készül, h a rizset akármennyi a mennyisége, bele kell tenni egy nagy szűrőbe és addig mosni, forgatni, amíg a lefolyó víz már tiszta és nem fehér. Amikor ez meg van, le kell tenni további csorgásra, közben fel lehet tenni a vizet, igen nagy adagot, valóban úgy, mint egyk kollega írta, mint egy főttésztának, magyarán, sokat. Amikor a víz már kellően forr, bele kell tenni egy kevés vegetát, vagy ilyesmit, utána a rizset, megkeverni, majd ujraforrás után lentebb venni a hőmérsékletet, de befedni nem kell. Többször érdemes ránézni, megkavarni, majd amikor az illető ízlésének megfelelő a puhasága, akkor leszűrni, attól függ, azonnal fogyasztod, mert akkor meleg vízben kell lemosni, ha később, akkor pedig hidegvízben mossuk le.

Melegítése lehet mikróban, csak fedő ne kerüljön rá, azt nem szereti, ekkor szórni kell rá ízesítőt, rámát és betenni. Amikor átmelegedett, átkeverni, nagyon finom és röpül minden szeme.


Ám ez a fajta elkészítési mód csak szaftos ételek mellé jó, vagy rizssalátába, szárazabb húsokhoz a párolt rizs a finom.

2008. febr. 22. 09:14
nekem rizsföző gépem van.
2008. febr. 13. 10:50
A rizst kis olajban megpiritom,teszek hozza aprora vagott petrezselyemzoldet,vegetat.Aztan felontom a rizs mennyisegenek 1,5szeresevel.A forrastol szamitott 10 percig fozom kis langon.Aztan felrehuzom a tuzhelyrol es meg legalabb 10 percig hagyom fedo alatt puhulni.Miutan felontottem vizzel,soha nem szabad levenni a fedot.Ha letelt az ido,megkeverem,hogy ne ragadjon ossze.Egy nagyon jo szakacs mondta nekem,hogy igy csinaljam,es bevalt.
2008. febr. 3. 08:36
Barna rizs probáld ki azt tovább kell főzni,de sokal egészségesebb!
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook