Tavaszi csalánleves recept
40 perc
Szénhidrátszegény
Kalóriaszegény
Zsírszegény
?
alig
?
A Tavaszi csalánleves hozzávalói:
1/2-3/4 kg 3-5 leveles csalán hajtáscsúcs(kb.fél tesco-s szatyor)tiszta helyről(erdő-liget-fasor-
gazos láprét-saját vegyszermentes szántó gyümölcsös)
1 tojásnyi vaj vagy 3 ek.étolaj(oliva nem jó,táji-
degen)
2-3 gerezd fokhagyma
3/4-1 L tej
1-2ek liszt vagy étkezési keményítő
1 db kemény főtt tojás SZEMÉLYENKÉNT!
10-20 dkg füstölt sajt lehetőleg KARAVÁN
szárazon pirított zsemle,vagy kenyérkocka
só ízlés szerint
A Tavaszi csalánleves elkészítési módja:
A csalán hajtásokat mosás után a zsiradékon a zúzott fokhagymával puhára párolom,miközben a tojást főzöm és a zsemlekockát-amit a párom felvágott-megpirítom. A puha csalanat kézi krumplitörővel összenyomkodom, (botmixerrel nem guszta)a liszttel vagy keményítővel elhabart tejjel felöntöm,ízlés szerint sózom,össze- forralom,3-5 percig főzöm.(a keményítős változat csak rottyanjon)
Tálalás: a főtt tojásra a forró levest tényéronként
rámerem,zsemlekockával meghintem és a re-
szelt füstölt sajttal megszórom.Frissen
vágott zöldpetrezselyem nem rontja el.
Kitünő friss tavaszi étel,laktató,nálam még egytál-
nak is elmegy két tányérral.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: rantidi, 2008. jan. 26. 15:56
A tavaszi csalánleves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.