Szimultán kétkezes rajzolás. MIt tudtok róla? (tudásbázis)
az én véleméynem:
az idegrendszeri fejlődése kicsit más utat jár(t) be,mint a "normál" gyerekeknél, az agyféltekék kapcsolata is sajátos, de (hangsúlyozom: szerintem) éppen hogy a gondolkodásmódjának, problémamegoldó képességének mássága miatt azt gondolom, hogy az IQ-ja lényegesen nagyobb ,mint az átlag.
Szerintem semmiképpen se próbálj beleszólni a kézhasználatába.
Privátban adhatok egy tel.számot,ahol érdeklődhetsz ilyesmiről, én nemrég végeztem el egy tanfolyamot,ami egy idegrendszert "érlelő" mozgásterápiáról szólt, s elég mélyen bele is mentünk elméleti síkon a dologba. Volt szó ilyen szimultán rajzolókról is.
kérdésem merült fel kétkezeskéim :D
mennyire tudtok több fele figyelni egyszerre? (nem a vezetés közbeni telefonálásra gondolok :DD)
szóval beszélnek hozzád, és te közben tudsz dolgozni-írni, vagy esetleg hallod a rádióban a híreket, vagy látod-érted közben amit olvasol pl.? vagy aktív (nem csak: ahham, igen, aha, ja...beszélgetések :)) telefonálás közben le tudod írni a kollégádnak egy darab cetlire hogy mit gondolsz vagy tudsz közben emailt írni? mennyire érzitek magatokat jónak ebben??
Egyszerre tudsz írni mindkét kezeddel? Húúú...:):):)
És tükörírásban, vagy balról jobra mindkettővel? Vagy így is úgy is?
Erdekes! En oda-vissza irok mindket kezemmel. Amugy jobbkezes vagyok, nem okozott nehezseget megtanulni irni-olvasni-szamolni. Viselkedeszavarom sincs.
Szerintem karara tuti nem valik.
Szia!
A keresztfiam is hasonlóan két kézzel rajzolt, hol egyikkel, hol másikkal.
Állítólag óvodás kor végére ki kell, hogy alakuljon, melyik keze a dominánsabb, ezért speciális fejlesztő tornára kellett járnia.
Persze, mivel 4 éves, még messze van (sőt lehet hogy el sem jut) ettől a szinttől. Mindenesetre engem nem is annyira a rajz milyensége, hanem az agyi folyamatok, illetve magának a képességnek a "haszna" érdekel. (de nyilván nem akarom túlharsogni sem ezt a dolgot)
Az biztos, hogy a gondolkodása, problémamegoldása nagyon más, ha lehet így fogalmazni (ilyen kicsi korban) többszempontú. Tényleg érdekes.
A dominancia még nem mondható 100%-osnak, hiszen ha nem kétkézzel rajzol, akkor ha "elfárad" a jobb, akkor átveszi simán a balba. De azért enni - kanalat fogni - jobbal szokott, labdába is általába jobbal rúg - de a balnál sem esik kétségbe.
Szóval ez még kialakulóban van, de azt gondolom, hogy még nincs elkésve.
Szia!
Úgy értettem, hogy mindkettőben van ceruza, és egyszerre mozog a keze. :)
Én is ezt mondom:)
Nem szabad beleszólni a természetbe....
most néztem meg a videót: zseni a rajzoló!
szerintem ha a gyermeked tényleg szimultán rajzol a két kezével, akkor nem szabad beleszólni ebbe a folyamatba, mert teljesen sajátos beidegzése van, de nem kóros.
Sokkal rosszabb lenne, ha hol az egyik, hol a másik kezét használná és nem tudná eldönteni az agya, melyik félteke legyen a domináns
fejleszteni nincs időm magam már :D darabosan tudok írni bal kézzel, rajzolni még nem próbáltam azóta sem, szerintem kicsit kubikus lenne :DD
anyu úgy mesélte, hogy két kezemben volt egy-egy ceruza, akár az egyik fekete, a másik színes és váltottam a színeket, egyik kezem rajzolt, másik színezett, vagy mindkettő rajzolt...
emlékezetem kiemelkedő volt, észleléssel sem volt semmi bajom sose (később lettem szemüveges), beszélni szerettem :D se egyensúlyproblémám nem volt...de én is sajnálom hogy letiltották a bal kezem, a jobb állandóan ínhüvelygyulladt volt :P
Semmiképp nem találom "hibának". Persze fontos, hogy kialakuljon a dominancia - de azt látom, hogy inkább jobbkezes/ jobblábas, de azért ha elfárad mindig jön a bal.
Szóval én úgy látom, ez inkább egy képesség, amit mindenképp "ki lehet használni" - ha fogalmazhatok ilyen csúnya szóval. Azt látom, hogy egy jó képességű kisfiúról van szó, szóval:)
Csak nem tudom milyen irányba, és ezért szeretnék utánaolvasni a témának.
Te fejleszteni szaretnéd a gyereket?
Akkor nem azért beszélünk róla, mert kezeltetni akarod?
Megnyugodtam akkor:)
Egyébként nekem sem volt sosem gondom sem a memóriámmal, sem a beszédemmel.
Ez a kétkezesség vagy minek szólítsam arra jó, hogy mindkét oldalra egész ügyes vagyok. És mint írtam nagyon jól rajzolok, festek....
Szia!
Hát ez az amit nem ilyen módon kellett volna... :(:( És tudnád "fejleszteni" magad?
Nála a mozgással sincs (már kétkerekűzik), beszéddel sincs, és észleléssel, emlékezettel sincsenek gondok (imádja a számokat, a betűket, leírja a nevét...).
Mindenesetre ő nem felváltott kézzel rajzol (bár ha elfárad a jobb, akkor jön a bal), hanem egyszerre a két kezével.
További ajánlott fórumok:
- Jobb agyféltekés rajzolás
- Szabásminta rajzolás
- Honnan rendeljek rajzoláshoz grafit ceruzákat es színes ceruzákat?
- Számítógépes grafika, rajzolás a számítógépen (gimp, photoshop, stb.)
- Hogyan és miből tudnék házilag kétkezes súlyzót csinálni?
- Samsung android telefonom van, azt irja ki minta rajzolás, az mi?