Sült vaníliakrém recept
40 perc
A Sült vaníliakrém hozzávalói:
750ml főző tejszín
3 tojás
1 tojás sárga
2tk vaníliaeszencia
10dkg cukor v. vanilia rúd kikapart belseje
Díszítés:
őrölt szerecsendió,
fahéj
A Sült vaníliakrém elkészítési módja:
A sütőt beállítjuk 150 fokra. A tojást az extra tojássárgájával, cukorral és vaníliával felverjük robotgéppel. A tejszínt felmelegítjük forráspontig majd apránként ráöntjük a tojásos keverékre – ezt továbbra is verjük a habverővel. A krémet átöntjük hőálló edénykékbe, bögrékbe vagy szufléformákba ( a fenti adag kb 8 125ml-es edényre elég). Megszórjuk 1-2 csipet szerecsendióval (vagy fahéjjal). Az edénykéket vagy formákat egy mély tepsibe helyezzük, felöntjük annyi forró vízzel, hogy félig ellepje őket. 25-30 percig sütjük 150 fokon – mielőtt megkeményedne a krém, akkor jó. A vízfürdőben 10 percig pihentetjük. Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Keverhetünk bele darált diót, mogyorót vagy mandulát - attól függően, hogy mihez tálaljuk.
Nyáron pürézett gyümölcsöt is keverhetünk bele.
Tálalhatjuk önmagában is desszertként vagy sütemények, desszertek mellé kísérőként. Díszíthetjük gyümölcs, mogyoró, csoki darabokkal, mentalevelekkel.
Hidegen is fogyaszthatjuk – ebben az esetben ki is lehet fordítani a formából (csupán óvatosan lazítsuk meg egy késsel a szélén).
Remek vendégváró vagy parti édesség. Kimondottan passzol karácsonyi sütemények vagy desszertek mellé.
Egészségesebb verzió: félzsíros tejszínnel és 5dkg fruktózzal készítsük el!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Katalin1962, 2009. dec. 22. 10:10
A sült vaníliakrém elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.