Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Pitén pite – vaníliás krémtúróval recept

Pitén pite – vaníliás krémtúróval recept

Elkészítési idő 60 perc

A Pitén pite – vaníliás krémtúróval hozzávalói:
A tésztához:
8 dkg finomliszt
8 dkg rétesliszt
6 dkg kukoricakeményítő
1 csipet só
8 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj
1 evőkanál tejszín
1 tojássárgája

A túrókrémhez:
50 dkg sovány krémes tehéntúró
12 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
1 egész tojás (szétválasztva) + 1 tojásfehérje
1 dl tejszín
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő


A Pitén pite – vaníliás krémtúróval elkészítési módja:
A kétféle lisztet tálba szitálom, hozzáadom a keményítőt, a csipet sót, cukrot. Almareszelővel forgácsokra reszelem a hideg vajat, gyors mozdulatokkal összedolgozom a lisztkeverékkel – zsemlemorzsára emlékeztető állagúnak kell lennie. A tojássárgáját egy kis tálban elkeverem a tejszínnel, majd hozzáadom a vajas-lisztes keverékhez. Labdává formálom, fóliába csomagolom, és épp csak annyi időre, amíg összeállítom a tölteléket, a hűtőszekrénybe teszem. A töltelékhez a két tojásfehérjét kemény habbá verem. Egy másik keverőtálban a tojássárgáját a porcukorral és a tejszínnel habosra keverem, hozzáadom a vaníliát, a keményítőt, óvatosan továbbkeverem, majd hozzáadom a sovány túrót – az egészet krémesre keverem majd óvatosan hozzáadagolom a fehérjehabot. A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vékonyságúra nyújtom. Akkora téglalapot vágok belőle, ami egy 25 X 18 cm-es, sütőpapírral borított tepsibe kényelmesen belefér úgy, hogy a peremre is jusson tészta. A maradékot gyúrás után újra téglalappá nyújtom, kb. 1,5 cm széles csíkokra vagdosom. A habos túrókrémet egyenletesen elosztom a tésztával bélelt tepsiben, majd a tésztaszalagokkal berácsozom, az előmelegített sütőbe tolom. 35-40 perc alatt világosra sütöm. Akkor van kész, ha a tésztarácsok már roppanósak, a krém nem folyik, de még kissé rezgős. Még forrón meghintem kevés porcukorral.

A hűtés során a krém megszilárdul, de nem szárad ki, krémesen könnyű marad. Szeletelni csak hidegen érdemes, ha van még türelmünk, nagyon jót tesz neki némi hűtőszekrényben töltött idő.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A pitén pite – vaníliás krémtúróval elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook