Sonkás-tejfölös galette recept
40 perc
A Sonkás-tejfölös galette hozzávalói:
Tészta:
25 dkg liszt
1 nagy csipet só
12 dkg margarin
15 dkg tejföl
Feltét:
8 púpos ek tejföl
1 púpos tk házi fokhagymakrém
1 csipet só
1 csipet őrölt bors
15 dkg sonka
1 közepes fej lila hagyma
Továbbá:
1 kisebb tojás a tészta kenéséhez
A Sonkás-tejfölös galette elkészítési módja:
Tészta készítése: A lisztet szitáljuk át és keverjük hozzá a sót. Adjuk hozzá a puha margarint, gyúrjuk össze, majd a tejfölt is hozzáadva állítsuk össze a tésztát. Ha ragadna, kevés lisztet adhatunk még hozzá. A gombóccá formált tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, közben pedig elkészítjük a feltétet. Feltét készítése: A megtisztított lila hagymát felaprítjuk, a sonkát apróra felkockázzuk. A tejfölt a sóval, borssal és a fokhagymakrémmel jól kikeverjük. Összeállítás: A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és 2 nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat formálunk. Egy nagyobb tányér méretűre kinyújtjuk az egyik tésztát, és a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 2 evőkanál ízesített tejföllel lekenjük (a szélén 2 cm-t hagyjunk ki, oda ne kenjünk), majd megszórjuk a felaprított hagymával és sonkával. A szélét (amit nem kentünk le) felhajtjuk úgy, hogy a tésztát pár centinként egy kicsit összecsípjük, majd lekenjük ezt a részt felvert tojással. A forró sütőbe téve hőlégkeveréssel 13 perc alatt megsütjük.
A galette egy francia eredetű vékony tészta, amit vagy gyümölcsökkel töltenek édesen, vagy sósan készítik, mint most én is. Roppant egyszerű, nem szükséges hozzá sem sütőpor, sem élesztő. A feltét tetszés szerint választható, attól függően, hogy épp mi van otthon. Nekem egy picit a pizzához hasonlít, de attól sokkal vékonyabb.
Ebből a tésztából 4 db kistányér méretű galette lett, ami 4 főre tökéletesen elegendő fogás.
Kategória: Pizzák receptjei
A receptet beküldte: turkkati, 2018. szept. 4. 20:12
A sonkás-tejfölös galette elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.