Sertéstarja tepsiben sütve burgonyával recept
120 perc
A Sertéstarja tepsiben sütve burgonyával hozzávalói:
1 kg sertéstarja
1,50 kg burgonya
2 dl tejföl
20 dkg reszelt sajt
15 dkg vékonyra szeletelt füstölt húsos szalonna
kevés disznózsír vagy olaj
Ízlés szerint: só és őrölt fekete bors
A tepsi kikenéséhez 5-6 dkg disznózsír
A fokhagymás olajhoz: 4-6 gerezd fokhagyma
fél dl napraforgó olaj
só.
A Sertéstarja tepsiben sütve burgonyával elkészítési módja:
A fokhagyma gerezdeket megpucoljuk, majd fokhagymapréssel a levét kinyerjük, amihez 4-5 evőkanál olajat, kevés sót adunk, és összekeverjük. A húst szeletekre vágjuk, majd kissé megpotyoljuk (klopfoljuk), és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben kevés forró zsíron vagy olajon mindkét oldalukat pirosra sütjük. A burgonyát megpucoljuk és felkarikázzuk. Egy magas peremű tepsit vékonyan kikenünk disznózsírral, és a burgonya felét elrendezve beletesszük, majd meghintjük sóval. Erre rátesszük a hússzeleteket, amiket előbb a fokhagymás olajjal megkentünk. Most újabb burgonyasor következik, amit szintén megsózunk.A tetejükre rakjuk a kakastaréjra szeletelt szalonna szeleteket és alufóliával letakarva egy órán át sütjük. Ezután fólia nélkül is kb 40 percig Ekkor a tetejéról a szalonnát levesszük, megkenjük tejföllel, megszórjuk a reszelt sajttal, és a sütőbe visszatéve rápirítjuk a sajtot. A szalonna szeletekkel díszítve forrón, idény salátával tálaljuk.
Adag 6-8 személy részére
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2016. szept. 29. 14:30
A sertéstarja tepsiben sütve burgonyával elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.