Rumos-mákos bejgli recept
A Rumos-mákos bejgli hozzávalói:Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
4 tojássárgája
2 dkg élesztő
2 dkg porcukor
1,5 dl tej
1 tojás a kenéshez
csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg darált mák
20 dkg porcukor
2 cl rum
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
fél dl tej
Hozzávalók a mázhoz:
20 dkg porcukor
1 tojásfehérje
citromlé
A Rumos-mákos bejgli elkészítési módja:
A megcukrozott tejben futtasd fel az élesztőt. A lisztbe morzsold bele a vajat, add hozzá az élesztőt, a porcukrot, a tojássárgákat és a sót. Gyúrd össze a tésztát, majd vedd ketté, és szórd meg némi liszttel a tetejét. Takard le konyharuhával, és hagyd állni fél órát. A töltelékhez a tejet a porcukorral keverd össze, majd forrald fel. A vaníliás cukrot a rummal, a mákkal, a citromhéjjal és a porcukorral keverd össze, majd öntsd rá a cukros tejet. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd félujjnyi vastagra, és kend meg a töltelékkel. A tésztát tekerd fel, a végeit alaposan hajtogasd be, hogy sütésnél ne folyjon ki a töltelék. A megmaradt tojással kend meg a tetejét. Néhány helyen szúrd meg a tetejét villával, majd előmelegített sütőben süsd készre. Amikor megsült, hagyd kihűlni. A porcukrot a tojásfehérjével és egy kiskanál citromlével keverd össze, majd vond be vele a süti tetejét. Ízlésed szerint mandulával, dióval vagy kandírozott gyümölccsel díszítsd.
Ez egy hagyományos bejglirecept a Vajdaságból.
Kategória: Karácsonyi receptek
A receptet beküldte: Fanoli, 2012. dec. 5. 12:50
A rumos-mákos bejgli elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.