Rizst vagy sinlac pépet adjak gyümölccsel? (tudásbázis)
elleg: Táplálékfehérje iránti túlérzékenység kezelésére, illetve megelőzésére szolgáló, speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer.
Fő jellemzők: Rizs- és szentjánoskenyérfa magfehérje bázisú, szénhidrátot (szacharóz és keményítő) magasabb, növényi zsiradékot alacsonyabb összmennyiségben, továbbá élelmi rostanyagokat tartalmaz, magas vastartalmú.
Egyéb sajátságok: Tehéntej- és szójafehérje-, búza-, tojás-, valamint glutén- és laktózmentes, K1-vitamint nem tartalmaz. Fehérjéi alacsony allergenitásúak.
Javallatok: Tehéntej- vagy/és szójafehérje iránti, továbbá táplálékfehérje iránti multiplex - esetleg laktózintoleranciával is társult - túlérzékenység, laktózintolerancia, ilyen hátterű posztenteritiszes szindróma, allergén-eliminációs diéta, tehéntejfehérje iránti túlérzékenység kialakulásának megelőzése egészséges csecsemőknél az anyatej kiegészítésére allergiát illető, terhelő anamnesztikus családi rizikótényezők fennállásakor.
Alkalmazási meghatározások: 4 hónapos életkor feletti csecsemők, gyermekek, felnőttek naponta 1-2-szeri kiegészítő táplálása. Kizárólagos táplálásra nem alkalmas.
Összetevők: Rizsliszt 53%, szentjánoskenyérmag-liszt 17%, szacharóz, maltodextrin, növényi olajok, kalcium-karbonát, antioxidáns (dinátrium-hidrogénfoszfát), glükózszirup, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), nátrium-aszkorbát, vas-pirofoszfát, cink-szulfát, Bifidus lactis (107 cfu/g por), nikotinamid, DL-a-tokoferil-acetát, tiamin-mononitrát, kalcium-pantotenát,, retinil-acetát, riboflavin, piridoxin-hidroklorid, kálium-jodid, kolekalciferol, folsav, cianokobalamon, biotin.
Ebből kiemelném: sacharóz, maltodextrin, glükozszirup.
Ennyit a nem hozzáadott cukorról. külföldön élek, nálunk a rizs az elsők között bevezethető dolgok között van. Én ezért nem adtam sem sinlacot, sem másféle tejpépet.
A sinlac nem tartalmaz hozzaadott cukrot. A szentjanoskenyermag edes benne, az adja az edes izet.
Sinlacot (elvileg) akkro szoktak adni, ha valamiert a baba erzekeny a tejalapú pepekre, illetve ha bukós, es a sinlac suru, nehezebben jon vissza.
Én 4 hosan adtam a lányomnak 1-2 honapig esténként (kizarolag kanallal), mert elkezdett ujra ebredni ejszaka enni, nem volt neki elég az esti cici, ezzel ujra kihuzta reggelig.
De csak amig nem kezdtem el a hozzataplalast. A sinlac tapszernek minosul, nem hozzataplalasnak, nem kellett se bevezetni se semmi...
Az en gyerekem szekletet speciel megfogta kicsit, de ez egyéni.
ha jol tudom 8 hós kortól ehetnek rendes rizst, en 6 hósan még nem mertem neki adni, de ez attol is fugg hogy mikor kezdtetek a hozzataplalast.
Amugy, azert raknal bele neki rizst hogy jobban telitse? Szerintem 6 hósan bőven eleg a krumpli, repa es tarsai, nem kell kulon terhelni még gabonával...
Legalabbis én nem adtam akkor még ikyesmit, tejpepet sem. Csak zoldseg es gyumi.
Egyedul a 7 gabonasbol raktam a gyumolcsbe 1-2 kanallal a gluten miatt.
A hozzataplalast 5 hósan kezdzuk.
akkor inkabb sinlac-ot.
de neha adhatnal helyette fott rizst reszelt almaval vagy bannanal, ne fozd mega gyumolcsot, az ugy mar nem tul jo.
fahejjal izesitheted.
nekem nagyobb mar a kislanyom, de meg mindig eszik ilyeneket. :-)
Szia. Mennyi idős a baba? Én rizst adtam neki, anyatejes volt. A sinlac cukros. Egy 6-7-8 hónapos babának nem kell a cukor.
Egy kevés rizst, gyümölcsöt összefőztem és turmixoltam. Nagyon szerette.