Rakott sertéshús recept
60 perc
A Rakott sertéshús hozzávalói:
-1 kg sertés hús karaj vagy comb /csirke mellből is el lehet készíteni/
-2 nagy fej vöröshagyma
-2,5 dl főzőtejszín
-4 ek. kecsap
-1 kiskanál porcukor
-10 dkg füstölt szalonna
-10 dkg füstölt kolbász
-10-15 dkg reszelt trappista sajt /füstölt sajttal is készíthető/
A Rakott sertéshús elkészítési módja:
A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A szalonnát felkockázzuk, a hagymát félkarikára vágjuk, a füstölt kolbászt karikára vágjuk. Előkészítünk egy hőálló tálat vagy tepsit és a hozzávalókat az alábbi módon rétegezzük: Alulra kerül a kockára vágott szalonna, rá a hagyma, rá a kolbász és végül a hús. Ezt addig folytatjuk még az alapanyagok el nem fogynak. Felülre hús kerüljön! A tejszínt egy tálba öntjük, enyhén sózzuk, borsozzuk, a kecsapot egy kis kanál porcukorral kikeverjük, majd a tejszínhez adjuk és jól elkeverjük. A kecsapos tejszínnel öntjük le a húst. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokon kb 45-50 perc alatt készre sütjük. Köret: Fél kg krumplit megfőzünk, összetörünk, kihűtjük annyira, hogy tudjunk dolgozni vele, belekeverünk 2 egész tojást és annyi lisztet amennyit felvesz. Egy közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk esetleg ízesíthetjük egy kevés reszelt szerecsendióval is. A tésztából ujjnyi vastagságú hengereket sodrunk és nudli méretűre elvagdossuk majd forró olajban kisütjük.
Ha csirkemellből készítjük akkor kevesebb sütési idő is elegendő.
Én cserépedényben szoktam készíteni amit előzőleg vízbe áztatok. /az edényt is és a tetejét is/ A végén még 10 percet sütöm az edény teteje nélkül is, hogy szépen megpiruljon.
Nem mindegyik kecsapba kell porcukrot tenni, csak a savanykásabb fajtába kell porcukor.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: nita1417, 2011. dec. 28. 12:19
A rakott sertéshús elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.