Pikáns tejszínes halgombóc leves recept
A Pikáns tejszínes halgombóc leves hozzávalói:80 dkg tengeri halfilé
50 dkg halaprólék vagy halfej
2 dl száraz fehérbor
1 db citrom
őrölt fehér bors
1 evőkanál kristálycukor
2 dl natúr tejszín
2 fej hagyma
fűszerkeverék
petrezselyem
1 csapott mokkáskanál őrölt gyömbér
1 csapott mokkáskanál őrölt szerecsendió
2 babérlevél
1 tojás
A Pikáns tejszínes halgombóc leves elkészítési módja:
A halaprólékból 2 liter vízzel, 1 késhegynyi őrölt fehér borssal, babérlevéllel, 1 db vöröshagymával 1 órán keresztül alaplevet főzünk. A halfilét ketté osztjuk: egyik felét 3x3 cm-es kockákra vágva besózzuk, másik felét 1 db vöröshagymával húsdarálón ledaráljuk. Összeállítjuk a fűszerekkel: 1 késhegynyi őrölt fehér borssal, gyömbérrel, szerecsendióval, vágott petrezselyemmel, 1 csapott evőkanál fűszerkeverékkel tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz. Az alapléből eltávolítjuk a babérlevelet és a csontokat, a többit leturmixoljuk, majd levesszűrön átpasszírozzuk, hozzáadjuk a bort, a cukrot, 1 karika citromot, belefacsarjuk a citrom levét. A halas masszából vizes kézzel diónyi gombócokat készítünk és 8 percig főzzük a forró levesben, néha óvatosan megkeverve, nehogy az edény aljára ragadjanak, majd hozzáadjuk a besózott halkockákat. Amikor újra felforr a levesünk, megkóstoljuk, s annyi sós fűszerkeveréket adunk hozzá, amennyi szükséges. Most már csak nagyon rövid ideig, a hal puhulásáig főzzük. A tejszínt levesestálba öntjük és rámerjük a forró levest.
Kategória: Halas ételek receptjei
A receptet beküldte: Bártfai Andrea, 2011. márc. 12. 20:27
A pikáns tejszínes halgombóc leves elkészítési módja és hozzávalói.