Öröklési jogban jártasok segítsetek! (beszélgetés)
A tulajdonos sajnos elhunyt, így az örökösöknek, és annak van joga jelenleg ott tartózkodni, aki oda van bejelentkezve.
Mivel örökös a fórumindító, így neki biztosan joga van bemenni, ott tartózkodni, a kérdéses igazából a 2. feleség helyzete, bár mivel valószínűleg a lakcímkártyája szerint oda van bejelentkezve, így neki is, DE ha nincs meg a 20 év élet-, és! vagyonközösség, akkor ő nem örököl semmit alanyi jogon, ergo simán el lehetne indítani a kilakoltatást.
De egyébként hagyatéki ügyekben manapság sajnos mindenképpen szükség van ügyvédre, pláne ha ennyi örökös van, és van akinek nem tisztázottak a jogai.
Mennyi ideig élt élet-, és vagyonközösségben a nagypapád a második feleségével? Mert ha nincs meg a 20 év, akkor őt konkrétan semmi sem illeti, vagy legalább is másfél évvel ezelőtt még így volt.
Egyébként a házból nem zárhatjátok ki csak úgy egymást, mert konkrétan birtokháborításnak számít, mivel jelenleg -elméletben- mindkettőtöknek joga van ott tartózkodni. A legtisztább, ha hatóságilag lezáratod a házat.
Én mindenképpen feljelenteném a rendőrségen, és mielőbb fordulj ügyvédhez.
Amúgy a 2. feleség milyen jogon tartózkodott az ingatlanban?
Majd fognak bekérni hagyatéki leltárt. Ha az ingóság is közös, akkor azt is közösen öröklitek.
Közösnek számít, hacsak erről az örökhagyók másként nem rendekeztek. Nem tudod, készült végrendelet a nagymamád részéről?
Sajnos egy bonyolult ügybe keveredtem, ügyvédhez kell fordulnom, de addig is lépnem kell valamit.
A következő ügyben kérem a segítségeteket, tanácsotokat: nagyapám után 8 és fél éve megörököltem a házuk felét, a másik fele a második feleségéé maradt, aki nem vér szerinti nagymamám. Most a halála után a rokonsága rátette a kezét a házra, aminek a fele az enyém, a másik fele nagyanyám után 7 felé oszlik, de még nincs közjegyzői végzés, kinek mennyi jut. Az unokahuga (aki 1/16-od részt örököl) elvitte a ház kulcsait, engem nem enged be és bár pár napja hunyt el nagymamám, már hurcolkodik, elviszi az értéktárgyakat, amiből pénzt remél. (Még nagymamám életében kezdte árulni a házát.) Őt még semmiféle tulajdonjog nem illeti meg, hiszen még értékbecslés sem történt.
Tegnap lelakatoltam a kaput, hogy ne tudjon további cuccokat elvinni.
A kérdésem: amikor nagyapám meghalt, az értéktárgyait, a hagyatékát (amit közösen szereztek meg) nem tudtam, nem is akartam elvinni, hiszen mamám még a házban lakott. Igényt tarthatok-e a közösen szerzett ingóságok felére, miután a ház felének a tulajdonjoga az enyém.
A másik kérdés: az eddig elvitt tárgyak, bútorok esetében hogy tudom a jogaimat érvényesíteni?
Ha valaki járt már hasonló cipőben, vagy tudja, mit tehetek meg, és mit nem( nem szeretném, ha emiatt beperelnének), adjon tanácsot! Segítségeteket előre is köszönöm!
További ajánlott fórumok:
- Lakáhitelekben (forint alapú, állami kamattámogatásos) jártasok segítségét kérném
- Gépkocsival történő károkozással kapcsolatban biztosításban jártasok, mi lesz ennek a következménye szerintetek?
- Sziasztok!Ért valaki az öröklési-örökösödési kérdésekhez?
- Az öröklési törvények változása kedvez neked?
- Excel-ben jártasok, segítenétek?!
- Munkaügyben jártasok! A cég bekérheti az eredeti szerződés példányait, munkaügyi ellenőrzés miatt?