Omlós pogácsa - tepertős vagy vajas recept
Az Omlós pogácsa - tepertős vagy vajas hozzávalói:50 dkg liszt
1 csomag instant élesztő
kb. 1 tk. só
20 dkg darált, jó minőségű tepertő és 10 dkg vaj (tepertőshöz)
vagy
30 dkg vaj (a vajashoz)
2 bő ek. zsíros tejszín
mk. cukor
kb. 2 dl tejföl
tepertőshöz ízlés szerint bors, és néhány evőkanálnyi fehérbor
tetejére 1 tojás
Az Omlós pogácsa - tepertős vagy vajas elkészítési módja:
A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük benne a porélesztőt, a cukrot és a sót, tepertős pogácsánál a borsot. A puha vajat, vagy a vajat és darált tepertőt, tejszínt, és tejfölt (bort) hozzáadjuk, nem túl kemény tésztát gyúrunk, és 1-2 órán át hűtőben pihentetjük. Ezután nem túl vékonyra nyújtjuk, berácsozzuk, és kiszaggatjuk, tojással megkenve nem túl sötétre sütjük. Langyosan a legfinomabb, de zárt dobozban több napig friss marad.
Ha időnk engedi, ugyanebből a tésztából egyszerűbb leveles pogácsát is készíthetünk: a kinyújtott tésztát 3x hajtogatjuk négyszeresen, vagy szokás szerint.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: algea, 2008. szept. 21. 20:59
Az omlós pogácsa - tepertős vagy vajas elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.