Töpörtyűs pogácsa recept
A Töpörtyűs pogácsa hozzávalói:A tésztához:
70 dkg liszt,
30 dkg tepertő,
5 dkg sertészsír,
2 dkg élesztő,
2 db tojássárgája,
1 dl száraz fehérbor,
1,5 dl tej,
őrölt bors,
só.
A szóráshoz:
10 dkg liszt.
A kenéshez:
1 db tojás.
A Töpörtyűs pogácsa elkészítési módja:
A tepertőt ledaráljuk, és a zsírral, sóval, őrölt borssal és kevés liszttel összedolgozva hűtőbe tesszük felhasználásig. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne kb. 20 g lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük. A megmaradt lisztből, - ha a kovász duplájára növekedett - a tojás sárgájával, a borral, és sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kelesztjük, majd lóhere formájúra nyújtjuk, közepére helyezzük a tepertős tömeget, a füleket a tepertős tömegre hajtjuk, kinyújtjuk, szimplára hajtjuk, és hűtőbe tesszük. További hajtogatás 1 dupla, egy szimpla, egy dupla. Természetesen a hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentetjük. Az utolsó pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét 2 mm mélyen bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kézzel megsodorjuk (formázzuk), tetejét megkenjük a felvert tojással, sütőlemezre tesszük, utókelesztjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: badonyimariaeva, 2008. febr. 23. 17:04
A töpörtyűs pogácsa elkészítési módja és hozzávalói.