Sonkás fonott kalács recept
A Sonkás fonott kalács hozzávalói:1 kg liszt
Csipetnyi Dr. Oetker Vanillincukor
10 dkg lágyvaj vagy margarin
2 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
1 kávéskanál só
5 dl tej
8 db tojássárgája (közepes méretű)
10 dkg liszt a szóráshoz
30 dkg főtt sonka
A Sonkás fonott kalács elkészítési módja:
A liszthez hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejet, az instant élesztőt, a margarint, a sót és 6 tojássárgáját. A sonkát apró kockákra vágjuk, majd beletesszük a tésztába, összegyúrjuk, majd liszttel megszórjuk, és a kalácstésztát három darabra vágjuk. A tésztadarabokból egyenlő vastagságú tésztarudakat készítünk. A tésztarudakat összefonjuk, és ezeket lapos tepsibe helyezzük. Végeit összenyomjuk, és a tészta alá hajtjuk. Vigyázzunk, hogy a fonatok lazán kapcsolódjanak egymáshoz! A kenéshez szánt 2 tojássárgáját kevés vízzel összekeverjük, majd bekenjük a kalács tetejét. Kb. 35-40 percig langyos helyen érleljük, majd újból bekenjük. Ezután a kalácsot megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 170 °C (előmelegítve)
Gáz: 3 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: a820912c87, 2008. febr. 22. 09:50
A sonkás fonott kalács elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.