Rizstorta recept
110 perc
446 kcal
A tésztához:
25 dkg liszt,
csipetnyi só,
6 dkg vaj,
1 dl tej,
1 kávéskanál cukor,
1 dkg élesztő.
A töltelékhez:
10 dkg kerek szemű rizs
7,5 dl tej,
fél rúd vanília,
7,5 dkg cukor,
5 dkg vaj,
2 tojás,
3 piskótadarabka vagy puha keksz,
10 dkg mandulaforgács.
A tetejére:
1 tojássárgája,
1 darabka piskóta.
A Rizstorta elkészítési módja:
Az átszitált lisztet a sóval, a puha vajjal, a tojással és a cukorral összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a langyos tejben felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozzuk a tésztát, és golyót formálunk belőle. Meleg helyen 2 órát kelesztjük. Közben a rizst pár percre forró sós vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A tejet a kettévágott vaníliával felforraljuk, beletesszük a rizst, és lefedve kislángon addig főzzük, míg minden tejet magába szív. Belekeverjük a vajat és a cukrot, a tojássárgákat, az elmorzsolt piskótát, a mandulát, végül a habbá vert fehérjét is beleforgatjuk. A tésztát kivajazott tortaforma aljára simítjuk, és a rizzsel megrakjuk. A tetejét 1 tojássárgájával összekevert, elmorzsolt piskótával megkenjük, és meleg sütőben készre sütjük (kb. 40 perc). A formából kiborítva tálaljuk.
A rizshez nagyon jó a gőzben főzés. Először hideg vízbe áztatjuk, majd párolókészülékre, gőz fölé tesszük. 20-40 perc alatt elkészül.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: tinendo, 2007. júl. 14. 06:59
A rizstorta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.