Narancslekvár (Ez olyan lekvár, hogy benne van a narancshéj is). recept
A Narancslekvár (Ez olyan lekvár, hogy benne van a narancshéj is). hozzávalói:4 kg narancs (lehetőleg mag nélküli)
1,5 kg cukor
2 citrom
5 Dzsemfix Extra (2:1) zselésítő
A Narancslekvár (Ez olyan lekvár, hogy benne van a narancshéj is). elkészítési módja:
A lépések röviden: 1. Alaposan mosd meg a narancsokat 2. Vékonyan hámozd meg 3. Vágd össze a narancshéjat 4. Fejtsd le a narancsokról a fehér burkot 5. Darabold fel a narancsokat 6. Főzd 1,5 órát a narancsot a héjjal együtt, 1,5 l vízzel 7. Várd meg, míg kihűl (legalább 3-4 óra szünet) 8. Tégy bele 1 kg cukrot, aztán a fél kg cukorral elkevert 5 dzsemfixet 9. Felforrástól számítva 3 percig főzd 10. Szedd üvegekbe. 11. Száraz dunsztban hagyd kihűlni az üvegeket. A lépések részletezve: 1.) Jól mosd ki a mosogatómedencét, dugd be, és engedj bele meleg vizet. Borítsd bele a narancsokat, egyesével jól dörzsöld át őket, és tedd vissza a vödörbe (vagy tálba). Készíts az asztalra egy kis tálcát a hibás héjdaraboknak. Mielőtt meghámoznál egy narancsot, nézd meg, van-e rajta hibás rész, és azt vágd ki. Hibás rész a narancshéjon 2.) Készíts oda 2 tálat: egyet a pucolt narancsnak, egyet a narancshéjnak. Hámozd meg vékonyan a narancsokat, és a héjat ne dobd el, hanem gyűjtsd össze egy tálban. Mivel a hámozás után még úgyis le kell majd fejteni a fehér kérget a narancsokról, nyugodtan rajta maradhat itt-ott egy narancshéj csík. 3.) Követezik a narancshéj-vagdosás. Ehhez készíts oda egy vágódeszkát, egy hosszabb pengéjű kést és egy újabb tálat, amibe a felvagdosott narancshéjat teszed. Végy ki a vágódeszkára egy nagy csipet narancshéjat, rendezd nagyjából csík formába. Néhány vágással vágd fel kb. 4 cm hosszú darabokra, és ezeket rendezd kupacba. Az ujjaiddal nyomd le a héjdarabkákat, hogy ne mászkáljanak, és az éles késsel vágd fel a kupacot kb. fél cm vékony csíkokra. Ha végeztél a kupaccal, kapard a tálba a kis csíkokat, és jöhet a következő kupac! Negyedóra alatt megvan az egész. A sárga héjjal tehát megvolnánk. 4.) Most még a fehér burkot is le kell hántani a narancsról. Ez már a szemétbe megy (vagy a komposztba, ha esetleg szelektíven gyűjtöd a hulladékot)! Késsel csapd le a narancs tetejét! Narancslekvár - A hüvelykujjaddal kezdd meg a fehér burok felválasztását! Néha mandarinszerűen könnyen felválik a fehér héj! Némelyik narancs végéből könnyen ki tudod húzni a “dugót”. Utána pucold meg teljesen a narancsot, aztán válaszd ketté, és szedd ki a déli sarkról is a narancs tengelye mentén húzódó fehér, szivacsos csövet. Ekkor olyan jó fogás esik a héjon, hogy ugyanazzal a mozdulattal egy jókora hártyát is le tudsz húzni a narancsról. (A narancsok többségét ráérsz majd a vagdosáskor kettéválasztani.) Húzd ki a “dugót” a narancs északi sarkából! Válaszd ketté a narancsot! Húzd le a hártyát a narancsról! Az összes narancs meg van pucolva! Abba a fazékba tedd a feldarabolt narancsokat, amelyikben majd főzöd a lekvárt! 5.) Ha végeztél a narancspucolással, akkor a felvagdosás következik. Készítsd oda azt a nagy fazekat (4 kg narancshoz kb 8 litereset), amiben főzöd a lekvárt. Ebbe teszed majd a feldarabolt narancsokat. Válaszd ketté a narancsot (vagdosás előtt)! Szedd ki a narancs tengelye mentén húzódó fehér hurkát! Végy ki egy narancsot, válaszd ketté, tedd a vágódeszkára, és szedd ki a közepéről a fehér hurkát. Ha a narancs kicsi, elég negyedelned a vagdosáshoz; ha nagyobb, akkor is csak 6 részre szedd szét, nem kell teljesen felcikkezned. Vágd fel a cikkeket 3-4 darabra! (Ha mag is van a narancsban, akkor azt a vagdosáskor piszkáld ki belőle.) Mindkét fél narancsot válaszd még ketté! Szedd szét a narancsot 6 cikkre! Vágd fel a cikkeket kis darabokra! Kapard a felvágott narancsdarabokat a fazékba! Kapard a feldarabolt cikkeket a fazékba. Ha kész vagy a darabolással, akkor borítsd a felvagdosott narancshéjat is a fazékba, és keverd össze a naranccsal. Készen van a darabolás. Borítsd az összevagdosott narancshéjat a fazékba, a feldarabolt narancsokhoz! Keverd össze a narancshéjat és a narancsdarabokat! 6.) Önts hozzá 1,5 liter vizet, jól keverd el, tedd oda főni (egész lángon), és felforrástól számítva másfél órát főzd. Nem kell izgulni, nem ragad le. :) Ennyi idő alatt megpuhul a narancshéj, és sok vizet veszít a lekvár. Önts a narancshoz másfél liter vizet! Jól keverd el a narancsot a vízzel! Felforrástól számítva másfél órát főzd! Amíg fő a lekvár, készítsd elő az üvegeket. Ehhez előbb el kell mosogatni, és kiüríteni a szárítót, hogy legyen tér az üvegmosáshoz (a kupakokat is mosd el), és legyen hely az átmosott üvegek szárításához. Készítsd elő a kész lekvárok helyét is. Fő a narancslekvár! Az átmosott üvegek a szárítóban. Itt lesz a lekvárok helye másnapig. Még a citromlét is hozzá kell önteni, csinálj tehát citromlét. Alaposan mosd meg meleg vízzel a két citromot, és mielőtt kettévágnád őket, reszeld le a héjukat (a reszelő hátuljáról is gyűjtsd be a reszeléket), gyömöszöld egy kis dobozkába, és tedd be a mélyhűtőbe. Jól jön az még majd egy süteményhez! Reszeld le a 2 citrom héját! A reszelő fonákjáról is kapard le a citromhéj-reszeléket! Nyomkodd bele egy kis dobozba a reszelt citromhéjat! Csavard ki a 4 félcitromból a lét! Öntsd a lekvárhoz a citromlét! Vágd ketté mindkét citromot, és csavard ki a lét a 4 félcitromból. Öntsd a citromlét a lekvárhoz. 7.) Ha letelt a főzési idő, oltsd el a gázt, és hagyd kihűlni a lekvárt, mert a cukorral elkevert dzsemfixet hidegbe kell beletenni. (Legalábbis nem melegbe, mert összecsomósodik.) Akár egy éjszakára is ott hagyhatod, hadd hűljön. De legalább 3-4 órát adj neki. 8.) Ha kihűlt a lekvár, önts hozzá egy kilós cukrot. Mérj ki még fél kg cukrot, szórd hozzá az 5 dzsemfixet, és keverd el. A cukros, dzsemfixes keveréket is öntsd a lekvárhoz. Nagyon alaposan keverd el az egészet, és főzd fel (kb. 25 perc). Szórj a lekvárba 1 kg cukrot! Mérj ki 0,5 kg cukrot! Szórd a fél kg cukorba az 5 tasak dzsemfixet! Öntsd a cukros-dzsemfixes keveréket a lekvárhoz! Amíg felfő a lekvár, már odakészítheted a gázra egy tepsibe a megszáradt üres üvegeket. Önts vizet a tepsibe; annyit, hogy az üres üvegek még ne kezdjenek el dülöngélni, és melegítsd fel a vizet. 9.) Ha felfő a lekvár, akkor már csak 3 percig főzd. Tedd tepsibe az üres üvegeket, önts a tepsibe vizet, és melegítsd fel! Felfőtt a cukros narancslekvár! Felforrástól számítva csak 3 percig főzd a zselés lekvárt! 10.) Merőkanállal szedj tele egy kiöntőkacsót (ha üveg, akkor hőálló legyen!) lekvárral, és abból önts az üvegekbe. Minden üvegbe tölts egy keveset, aztán kezdd újra a töltögetést, az első üveggel. Kb. négy sorozat töltögetéssel megtelnek az üvegek. Merj forró lekvárt egy kiöntőkancsóba! A kancsóból tölts egy kevés lekvárt mindegyik üvegbe! Megteltek lekvárral az üvegek. Tedd rá mindegyikre a kupakját, de egyelőre még csak lazán. Bal kezedre húzz egy edényfogó kesztyűt (konyharuha is jó), jobb kézzel végy ki egy üveget a tepsiből, és tedd a kesztyűs kezedbe. Vidd a helyére az üveget, és közben – a kesztyűs bal kezeddel szorítva – jobb kézzel jó erősen csavard rá a tetejét. Tedd rá a csavaros tetőket a lekvárral telt üvegekre! Narancslekvár - Egyesével vidd át az üvegeket a helyükre, miközben jól csavard rá a tetejüket! A narancslekvárok a dunsztolási helyükön. 11.) Tégy az üvegek tetejére egy réteg papírt (hogy ne a konyharuha legyen lekváros az esetleg mancsos üvegektől), egy réteg konyharuhát, és a végén egy jó meleg valamivel (pléd, törülköző… mackó-felső) bugyoláld be. Ez a száraz-dunszt. Ebben álljanak, amíg ki nem hűlnek (kb. 1 napig). A dunsztoláshoz: fedd le egy réteg papírral az üvegeket! A dunsztoláshoz: fedd le egy réteg konyharuhával az üvegeket! A dunsztoláshoz: bugyoláld be egy nagy ruhába az üvegeket! Vajazd meg a pirítóst! Kend meg narancslekvárral a vajas pirítóst! Ha a végén marad ki lekvár, egyétek meg vajas pirítóssal! Fenséges reggeli!
Kategória: Befőttek, lekvárok receptjei
A receptet beküldte: access, 2010. máj. 28. 07:05
A narancslekvár (ez olyan lekvár, hogy benne van a narancshéj is). elkészítési módja és hozzávalói.