Római saláta recept
25 perc
Szénhidrátszegény
Kalóriaszegény
Zsírszegény
267 kcal
3 narancs,
5-6 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál fehérborecet,
só,
őrölt bors,
1 gerezd fokhagyma,
fél gumó (vagy 1 kisebb) édeskömény,
1 lilahagyma,
félmaréknyi mag nélküli fekete olajbogyó,
1 kis fej saláta (bármilyen zöldsaláta lehet, jégsaláta, galambbegysaláta stb.)
A Római saláta elkészítési módja:
A narancsokat megmossuk, majd kifilézzük: a gyümölcsöt először meghámozzuk úgy, hogy vékony fehér bundája se maradjon rajta. Utána egy kis tál fölött, a gerezdeket elválasztó hártya mellett éles kiskéssel bevágunk, a narancs húsát – azaz a filéket – kiemeljük. Közben lecsöpögő 2-3 evőkanálnyi levét – ami a tálban összegyűlt – az olívaolajjal meg a borecettel jól kikeverjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Ez lesz a saláta öntete. Az édesköményt jól megmossuk, foltos, barna részeit levágjuk, majd a gumót kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A lehéjazott lilahagymát vékony karikákra szeljük, gyűrűire szedjük, majd a narancsfilékkel, az édesköménnyel meg az olajbogyóval óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A zöldsalátát megmossuk, leszárogatjuk, kisebb leveleire tépkedjük vagy ujjnyi csíkokra vágjuk. Tálra halmozzuk, a narancsos édesköményt ráhalmozzuk. Az öntetet csak tálaláskor locsoljuk rá.
Kategória: Saláták, öntetek receptjei
A receptet beküldte: tina68, 2007. máj. 22. 20:12
A római saláta elkészítési módja és hozzávalói.