Mit jelent, ha valaki értelmiségi? (tudásbázis)
Én ezt nem tudom így elfogadni, hogy csak az lehet értelmiségi, akinek a családja is az.
Nem királyságról beszélünk, ami apáról, fiúra száll, s hiába buta belterjes a család, megilleti a cím.
Számomra nem privigélium a megnevezés, ezt ki kell/kellene a tudásunkkal, szorgalmunkkal érdekelni.
Kedves Enissa!
Maximálisan egyetértek Veled. (Láthattad Te is, a hozzászólásomat én is azzal kezdtem: "erősen leegyszerősítve"...)
Én azonban pl. olyan esetekre gondoltam, amelyek kivételt képezhetnek, mint pl. Hamvas Béla, aki akkor is értelmiséginek számított, ha raktárosként kereste a kenyerét. Vagy egy tehetséges költő, ha nincs is diplomája.
A titkárnőség - számomra - inkább fizikai munka. És attól sem lesz valaki értelmiségi, ha lop-csal az interneten. Szerintem.
Szerintem nem egészen van ez így, egy titkárnő sem fizikai munkás, igaz amennyiben nemcsak csinosak kell lennie, akkor elég agilis, de nem értelmiségi, hiába végez szellemi munkát.
Lássuk be hazánkban hány vezető pozicióban van álértelmiségi.
Lehet pl. valaki, papírokkal írással foglalkozik,de az élet más területeihez kuka.
Számomra az értelmiségi, aki mindig gondolkodik, nem csak el van a langyosan, hogy összekapart egy diplomát.
Ez egyébként egy érdekes téma szerintem, nagyon szerteágazó gondolatokat tud előhozni.
Most egy diploma adja az értelmiségi? De, hiszen némelyikre mondhatjuk, hogy maradt még életben? Miközben egy nem diplomás megél a jéghátán is, többet ad a társadalomnak, mert állandóan agyal, önszorgalomból fejleszti magát.
"követi a kortárs kultúrát."
Akkor hiába minden más... - én nem vagyok... :(
Az értelmiségi lét nem pusztán diploma, végzettség, hanem szellemi és életviteli igény kérdése. Számtalan (főleg első generációs) diplomás nem értelmiségi, mert nem úgy él.
Egy értelmiségi művelt, iskolázott, kulturált ember, aki nyelveken beszél, igénye van a kultúrára: azaz olvas, követi a kulturális- és közéletet, színházba jár, hangversenyekre, esetleg az Operában is megfordul, kiállításokat látogat, követi a kortárs kultúrát. Alapvető számára, hogy nyaralások alatt ne kizárólag semmit tegyen, hanem minél többet megismerjen az adott hely történelméből, nyelvéből, gasztronómiájából és kultúrájából.
Az értelmiségi a világra nyitott, mert biztos alapjai vannak annak megértésére. Tehát alapvetően életmód és beállítottság, gondolkodás és igény emeli ki az értelmiségi embert a diplomások közül.
Nem mellesleg ez a szociológiai meghatározása is az értelmiségi rétegnek.
További ajánlott fórumok:
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Aki tanultabb, értelmiségi munkát végez, azok megbízhatóbbak egy szakmunkásnál? Hűségesebb stb?
- Ha valaki sokat foglalkozik a volt barátnőjével, az azt jelenti, hogy még nem közömbös a számára?
- Hallott már valaki olyan csodát, hogy a templomban könnyezzik a Szüzanya szobor?Ha igen mit jelent ez?
- Mit jelent, ha megálmodjuk valaki halálát?
- Mit jelent az, ha valakinek az "elengedés" a karmája?