Milyen kötelezettséggel jár a keresztszülőség? (beszélgetés)
Sziasztok! Engem és a párom most kértek fel keresztszülőnek, örömmel vállaltuk el. Pár válasszal tudok segíteni, látom sokan nem tudnak dolgokat.
Ha nem voltál elsőáldozó és bérmálkozó, akkor kereszttanu leszel.
Ha mindenen túlestél, akkor keresztszólőnek hívnak.
tudtommal a keresztszülőséghez kell a bérmálás is .... de ebben nem vagyok biztos - aki nincs megkeresztelve, az lehet névadószülő az önkormányzati hivtalnál rendezett névadón .... kb. mint a keresztség, csak éppen nem templomban :) aztán mindenki döntse el mennyire hívő, vagy mire vágyik
az én lányom keresztanyja, aki bizony templomban keresztelte, csak akkor megy a gyerek közelébe, ha én viszem el hozzá .... na most az én gyerekem nem cirkuszi majom, hogy mutogassam, ha ő nem érzi szükségét, hogy eljöjjön, én meg nem érzem szükségét, hogy elvigyem hozzá .... vagyis nem fogom kötelezni a szerepre, amit ő vállalt - szerintem egy jó keresztanyának igen is szerepet kell vállalnia és játszania a gyermek életében, jelen lenni és nem csak ajándékokkal elhalmozni, hanem megfelelő példaként állni előtte a szülő után rögtön, segíteni bármiben, ha szükséges (gondolok a nevelésre, tanácsokra, a létre, hogy a szülők mellett van még egy személy, akire bármikor számíthat a keresztgyerek - amolyan második anyuka) .....
Ez pap függő. Tudok olyan egyházi esküvőről, ahol csak az egyik fél volt megkeresztelve. Valaki ilyet is vállal, valaki meg nem. Ha lelkiismeretes, akkor nem teszi meg, hogy lötty egy kis víz, aztán menjél Isten hírével!
Aki olyan álszent, hogy felkér egy pogányt keresztszülőnek, az viszont talán ismer olyan köpönyegforgató papot, hogy megteszi, hogy hit nélküli embereket keresztel. Persze az egyházi adót visszamenőleg ilyenkor is be kell fizetni általában.
Nalunk az a szokas,h a keresztszulo veszi meg a gyereknek a ruhat, a tortat,es a papnak is ha kell ad(van ahol van keresztelesi dij...)
Ha meg futja akkor vesz valami ajandekot is a gyereknek,vagy esetleg penzt ad.
Aztan pedig szulinapra,karacsonyra ajandekok.
Nálunk az unoka testvérem kért meg hogy hogy legyek a baba kereszt anyja, csak az a gond, hogy én nem vagyok megkeresztelkedve, visz9ont időm sincs arra, hogy templomba hittanra meg ilyenekre járjak. Engem csak kereszteljenek meg azt kész, de nem tudom hol vállalnak ilyet.:(
Nálunk a keresztelő ruha már meg van, a szűlők vették meg. Én is majd tortát viszek meg valami kis ajándékot. Aztán névnap, húsvét, szülinap, karácsony, mikulás, ez természetes dolog lesz számomra!
...már ha egyáltalán vallásosak a szülők. De ahol azzal kezdik, hogy "te veszed a..." én rögtön kétlem a dolgot.
Én is lettem majdnem keresztszülő. Nem megkérdezték, hogy elvállalom-e, hanem mondták, hogy én leszek. Pedig tudják rólam, hogy ateista vagyok. Anyuka elvileg keresztény, apuka meg sincs keresztelve, és nem tudtak semmit a vallásról. Karácsonykor veszünk ajándékot, mert Jézuska, meg húsvétkor piros tojás és csokinyuszi, aztán náluk kifújt a tudomány. A keresztelő meg jó buli, mert az anyuka szép ruhát húzhat a kisgyerekre, lesz puccos ebéd, meg apuka benyomhat rendesen. Az ilyentől hányni tudok. Hála a jó Istennek, már nem tartjuk a kapcsolatot, és nem kell keresztszülősdiznem :P Ja, ha visszamondom náluk, hogy ácsi, én kabarénak tartom ezt az egészet, akkor oltári sértődés lett volna.
Szerintem ők a nagy átlag. Ennyit a hitre való nevelésről.
Szia!
Én is keresztszülő vagyok, a bátyám kisfiának.
Mi úgy lettünk hogy a keresztanya én, a keresztapa meg az asszonya öccse. Hm nem tudom hogy illik-e vagy sem ruhát venni. Én anno 19 évesen lettem keresztanya, majdnemcsak gyerekfejjel. Nekem nem mondta senki sem, hogy legyek, sőt mégcsak megsem kérdezték a tesómék emlékeim szerint hogy el-e vállalom. Csak azt mondták ők ránk gondoltak.
De pl keresztelő tortát én vittem, vagyis készítettem a cukiban. Akkor volt a gyerek 8 hónapos.
Volt egy kis összeülés azt ennyi. Semmi nagy dolgot nem vettem a gyereknek.
További ajánlott fórumok:
- A mérlegképes könyvelői végzettség elvégzése (és használása) után milyen további kötelezettségekkel jár?
- Van-e titoktartási kötelezettsége a főnöknek a beosztottal szemben, ha az megoszt vele valamilyen bizalmas információt?
- Milyen mértékűek manapság a vállalkozók havi járulékfizetési kötelezettségei?
- Milyen kötelezettségei vannak a gyámnak, egy felnőtt, gyámság alá helyezett személlyel szemben?
- Gyermek keresztelőjére a keresztszülőknek milyen iratokat kell magával vinni?
- Főállás mellett egyéni vállalkozó szeretnék lenni, milyen fizetési kötelezettségeim lesznek?