Miért zavar ilyen sokakat a nyilvános szoptatás? (beszélgetés)
Ajjjj....
Ez nagyon durva! Egy 3 évesnek meg amúgy sincs rá szüksége!
Buszon én is belebotlottam hogy épp azt tette a pici baba, szopikázott. Anya cickóját nem is lehetett látni, csak ha nagyon úgy figyelte valaki.
Vannak valami erre a célra kitalált kendők vagy mik.
Engem nem zavart. Sőt az a jó ha amig van, szoptassuk.....
Én szoptattam nyilvánosan. Nyár elején született a lányom, fejni nem tudtam (nem is akartam), cumisüvegből sem akartam őt etetni. Minek tettem volna, amikor cicire tehettem? Mivel nagy hőség volt, sokszor óránként/ 2 óránként szoptattam. A nagyobb fiammal játszótérre jártunk, és a babát is levegőre vittük esténként. Amikor megszomjazott, nem rohantam vele haza, hanem leültem egy félreeső padon, eltakartam, amit kell, és megszoptattam. Egyszer leült velem szemben a padra két néni beszélgetni. Csak a végén vették észre, hogy mit csináltam. A megbotránkozásukat úgy szereltem le, hogy kedvesen beszélgettem velük. Egy másik alkalommal az egyetlen félreeső padon tizenéves lányok ültek. Mivel már sírt a babám, megkérdeztem, hogy nagyon zavarná-e őket, ha leülnék szoptatni. Szintén eltakartam magam, és nem mentek el a lányok sem, sőt, dicsérték a babámat. :-)
A lényeg szerintem, hogy nem ebből kellene nagy ügyet csinálni, hanem pl. abból, hogy a játszótereken lassan már játszani sem lehet, mert tele van kutyakakival, piás üveggel, cigicsikkel, és még ki tudja mivel. Mifelénk a hajléktalanok ellepik a játszóterek padjait, és senki nem tesz semmit. Volt, hogy már belekötött a játszó gyerekekbe, hogy menjenek arrébb! Az írásom ellenére nem utálom a hajléktalanokat, de ez a helyzet viszont egyre rosszabb tapasztalataim szerint.
Bocs, de te írtad az éttermi hasonlatot, én csak reagáltam. :)
Egy anya tartsa kordában a csecsemője étkezését, azért az anyja.
Természetesen vannak elnézhető esetek, pl. Eszterkee (598). Ő kiválóan megoldotta a szükség szülte helyzetet; az ilyen történetek bizonyára nem váltanak ki felháborodást, és nem indikál senkit fórumkiírásra.
Amúgy nem értem, miért kell nyilvánosan szoptatni. Az egyik fiam 10, a másik 12 hónapos koráig kapott tőlem anyatejet (sajnos tovább nem tudtam megtartani azt a kiváló táplálékforrást), de soha meg nem fordult a fejemben, hogy nyilvánosan szoptassak. Max. a legközelibb hozzátartozók előtt; az szerintem természetes. Tudom, ez rövid idő azokhoz képest, akik másfél, két évig is tudnak szoptatni. De nehogy már ne lehessen ennyi időt kibírni, és rohanni kell a picivel az ezer veszélyt hordozó strandra! És a játszóterezést is meg lehet oldani jóllakott kisbabával, hogy ne ott kerüljön sor a szoptatásra. Pusztán szervezés, fegyelem kérdése.
Akárhonnan nézem: olyan rövid és soha vissza nem térő a szoptatós időszak, hogy megérdemli a bensőséges intimitást.
Jaaah még egy apróság elég furcsa dolgok járnak a fejedben.
Én még nem láttam anyát aki elsődleges nemi jellegével etette volna a gyermekét.
Remélem csak elírás! Másodlagost akartál írni?
Olvastad 598. Eszterkee hozzászólását?
Eltudod például róla képzelni hogy riogat a melleivel?
Felületesen ítélkezel!
No de azért nagyjából ki lehet azt számítani, hogy van-e esély arra, hogy megéhezik az idő alatt, amíg étterembe megyünk.
Az étteremmel kapcsolatban egyetértek Moncsáékkal, hogy fél éves koráig tényleg nincs szükség arra, hogy odavigyenek egy gyereket.
Úgy egyébként meg nincs a dolognak sok jelentőssége, tényleg csak elméleti szinten megy itt a téma ezen.
"Hogy a túróba lehet összehasonlítani a felnőttek társadalmi eseménynek számító étteremben étkezését egy magatehetetlen csecsemő táplálásával???"
Ne azzal hasonlítsd össze! Amikor felöltözünk szépen, és étteremben ünnepelünk valami eseményt...
Hanem azzal, amikor leugrunk a munkahelyünkről egy palacsintára, vagy amikor nagybevásárlás közben megéhezünk, és megeszünk egy hot-dogot. Mi a különbség?
Inkább az, hogy felnőtt ember inkább kordában tudja tartani az éhségét, mint - téged idézlek - egy magatehetetlen csecsemő .
Ez azért lehet, mert nem vagyunk egyformák.:)
Nekem egy csecsemő ebédje anyu melléből nem csoda, hanem szükségszerűség. Viszont van, akinek csoda, vagy intimitás, vagy kutyafüle.
Nem lehet eldönteni, mert mindenki másként látja.
De ezt te is tudod. Okos csaj vagy.:)
Én sosem szoptattam nyilvánosan, mert én kisvárosban laktam, és mindig hazaértem, mire megéhezett a csöpp.
De akinek egy bevásárlás, vagy ügyintézés, vagy belvárosi séta több órába telik, mert olyan helyen lakik? az mit tegyen? Üljön otthon, ameddig szoptat?
Nézd, szerintem se olyan nagy dolog ez.
Egy játszótéren én is szoptatok diszkréten.
De azért mondjuk egy étterembe nem szoptatni megyek. Eleve általában nem babával megyek, ha mégis, akkor is másként oldom meg.
Ez szerintem inkább olyan "green-peace-es" megmutatommilyenfontosaszoptatás feeling. Erre tényleg nincs szükség szerintem, pont az ellenkező hatást éri el.
Na de egy csecsemő nem tud késsel-villával enni. Majd megtanul. De ameddig nem, neki az anyatej ugyanaz, mint nekem a bécsiszelet.
Te most tényleg ugyanabba a kalapba teszed egy csecsemő táplálkozását, mint a sz.arást?
Szerintem te sem egy étterem közepén szoktál sz.arni. Vagy igen?
Köszönöm a bókot. :)
Egyetértek WingedScourge véleményével. (588)
Hogy a túróba lehet összehasonlítani a felnőttek társadalmi eseménynek számító étteremben étkezését egy magatehetetlen csecsemő táplálásával???
Igazad van!!:))
Ha látjuk, 1 percnél tovább nem gondolunk rá, de itt, így, elméleti síkon...........nagyon igazad van!:))
Na gyerekek.. azért tisztázzunk valamit :D ez egy beszélgetés, kicsit túldramatizált mindkét oldalról de csupán egy beszélgetés. A való életben mindenki éli a színes vagy színtelen (opcionális) hétköznapjait és több mint valószínű hogy a 90% elmegy az utcán vagy bárhol gyerekét etető anya mellett :D
Elméleti síkon mindenki színesebben kontrasztosabban fogja értékelni a dolgokat.
Egyébként nekem is jót tett az itteni beszélgetés mert már kicsit árnyaltabban fogom fel az egészet és nem csak fekete-fehéren :)
Vagy azért, mert sosem volt részük a szoptatás csodájában, vagy egyszerűen prűdek. Egyébként ma már létezik szopikendő.
Akiből ez negatív érzéseket vált ki, annak komoly gondjai vannak a gyerek-szülő kapcsolattal.
További ajánlott fórumok:
- H1N1 oltás - terhesség vagy szoptatás alatt
- Nyilvános szoptatás: Illendő vagy sem?
- Szájak mozgásban, avagy szoptatás nyilvános helyen
- Nyilvános szoptatás
- Sokakat zavar az elpirulás! Újabban van egy műtét: Endoszkopikus mellkasi szimpatektómia. Ti alá mernétek vetni magatokat?
- Ha bezavar a cumi a szoptatásba