Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Miért ragad a piskótám teteje? fórum

Miért ragad a piskótám teteje? (tudásbázis)


2022. nov. 5. 15:53
Szerintem a cukor, liszt,sütőport valamelyikével lehet probléma.Régen sosem ragadt a teteje,most bármit csinálok,sajnos mindenhez odaragad.
2010. okt. 14. 08:46
Azt még elfelejtettem, hogy én is kézzel keverem bele a lisztet, és nem szoktam szétválasztani a tojásokat, hanem robotgéppel nagyon szép, sűrűre verem fel a cukorral.
14. 75f7468ed2 (válaszként erre: 13. - Gy.Ibi)
2010. okt. 14. 08:42

Köszi!

Ezek szerint te is majdnem tojásonként 3 dkg lisztet és cukrot teszel.

Tegnap én is sütöttem, egy nagy kerek formában, 6 tojás, 6 ek. meleg víz, 180 g cukor és liszt. 20 perc után még a tűpróba nem volt jó, még 10 percet sütöttem.

És csodák csodája, nem ragadt!

Pedig mindig ez a recept.

Kezdek rájönni, mi volt a baj.

Szerintem tovább kell sütni, mert ennem is olyan volt a teteje, de kicsit tovább hagytam, és akkor jó lett. Meg is tudtam fordítani, hogy lehúzzam az aljáról a papírt.Szép lett. Mindjárt teszek fel képet.

13. Gy.Ibi
2010. okt. 13. 20:50

Én 4 tojást 12,5dkg cukorral 15percig kevertetek forgótálas habverővel.A végén még hozzáadok 2 ek.meleg vizet meg pár csepp vaníliaaromát.

Ebbe kézzel óvatosan 12,5dkg lisztet keverek,amibe egy kiskanál sütőport vagy szódabikarbonát teszek.

Nagy gáztepsibe Lidl-es sütőpapírt teszek,beleöntöm,180-190 fokon 12-15 percig sütöm.Ráborítom egy másik sütőpapírra,az aljáról lehúzom amelyiken sült és már kenem is házi lekvárral vagy a sülése közben megfőzött pudinggal.Feltekerem.Szerintem elronthatatlan.

2010. okt. 13. 09:24

Rosszul írtam, 3 tojáshoz nem 3-3 g,hanem 30-30 g, azaz 3-3 deka cukor és liszt.

Így 6 tojáshoz 180-180 g cukor és liszt.

2010. okt. 12. 18:05

Hát, attól függ, mit sütök.

Ha tekercset, akkor 6 tojáshoz 6-6 kanál liszt és cukor. Még nem mértem le, ez mennyi lehet grammra, de szerintem ez a 6 kanál nem lehet sok.

Ha tortát, akkor tojásonként 3-3 g cukor és liszt.

Ezt még régen egy nagyon idős nénitől tanultam, azt is, hogy nem kell szétválasztani a sárgát a fehérjétől, mindig nagyon magas lesz, és érdekes, régen sosem ragadt.

Tehát 6 tojáshoz 18-18 g cukor, liszt.

A sütőm gázsütő. Hát ne tudom, ha bevizezném a konyharuhát mi lenne, lehet, hogy majd kipróbálom.

Szerintem a sütőpapírba is bele ragadna, mert a fóliába is beleragad. Alig tudom az aljáról lehúzni a papírt (sütőpapír vagy fólia, ami épp itthon van, mert ha megfordítom, bármire is teszem, úgy odaragad, hogy nem tudom felszedni, csak darabokban. Tehát épp elég leügyeskedni az aljáról a papírt. Fogalmam sincs, mi lehet. Ma is sütöttem, és felemeltem, hogy rátegyem a tálcára, ahogy hozzáért a tetejéhez az ujjam, úgy odaragadt, rátapadt az ujjamra a tészta. Tiszta röhej!

10. Yulcsy
2010. okt. 12. 16:37
Szerintem sok a cukor,és azért ragad a teteje.
2010. okt. 12. 16:36
Akkor ragad a piskóta, ha túl sok cukrot teszel bele. A receptekben szereplő adat kétharmadát szabad csak használni.
8. bar_byka (válaszként erre: 5. - Szeszipuszi)
2010. okt. 12. 14:56
Igen én hőlégkeveréssel sütöm. :)
2010. okt. 12. 14:17

Nem lehet, hogy túl lentre rakod (a nagykönyv szerint alulról a második rácsra kell) vagy nem süt rendesen felül a sütőd?

Nekem egyébként piskótánál nem jött be a légkeverés.

2010. okt. 12. 14:10
Ahogyan kiveszed a sütőből még forrón kell beletekerni a konyharuhába. A konyharuhát előtte jól be kell vizezni és csak annyira kitekerni hogy már ne csöpögjön belőle. Amikor langyosra hűlt akkor kitekerheted és mehet bele a töltelék. Mindig így csinálom. Sosem ragadt még a konyharuhához. :)
5. Szeszipuszi (válaszként erre: 4. - Bar_byka)
2010. okt. 12. 14:09

Hőlégkeveréssel sütöd, vagy anélkül?

Nekem másik recim van, és azért kérdezem, mert szívesen kipróbálnám a Tiedet.

2010. okt. 12. 14:08
Az én piskótám nagyon jól szokott sikerülni. Nem tudom, hogy miért ragadhat a tied. Leírom az enyém receptjét, próbáld ki ha gondolod. 6 tojás, 15 dkg liszt, 12 dkg cukor 1 vaniliás cukor, 1 sütőpor. Szétválasztod a tojásokat. A feherjét kemény habbá vered. A sárgáját a cukorral addig kevered míg a cukor recseg. Aztán bele a liszt, sütőpor. Azzal is eldolgozod. Aztán kanállal beledolgozod a fehérjét, hogy ne törjön össze. 175 fokon 20-25 perc alatt megsütöd. Próbáld ki! Tuti recept. :-)
2010. okt. 12. 14:07
Milyen recept szerint sütöd? Mennyi benne a cukor?
2010. okt. 12. 14:06
Próbáld lefedni sütőpapírral (konyharuha helyett). Arra tutira nem ragad rá.
2010. okt. 12. 13:58

Mit csináljak, hogy ne ragadjon?

Ez leginkább a piskótatekercs készítésénél készít ki, mivel azt töltés előtt kellene összetekerni, de összeragad. Ha konyharuhába tekerem, akkor abba ragad bele, dobhatom ki. Pedig rendesen megsütöm, nem marad nyers. Próbáltam a tetejére lisztet, porcukrot szórni, de beszívja, és ragad tovább. Minden alkalommal. Mindegy, hogy tekercs készül, vagy torta.

Légyszi írjatok valami jó megoldást!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook