Miért ragad a piskótám teteje? (tudásbázis)
Köszi!
Ezek szerint te is majdnem tojásonként 3 dkg lisztet és cukrot teszel.
Tegnap én is sütöttem, egy nagy kerek formában, 6 tojás, 6 ek. meleg víz, 180 g cukor és liszt. 20 perc után még a tűpróba nem volt jó, még 10 percet sütöttem.
És csodák csodája, nem ragadt!
Pedig mindig ez a recept.
Kezdek rájönni, mi volt a baj.
Szerintem tovább kell sütni, mert ennem is olyan volt a teteje, de kicsit tovább hagytam, és akkor jó lett. Meg is tudtam fordítani, hogy lehúzzam az aljáról a papírt.Szép lett. Mindjárt teszek fel képet.
Én 4 tojást 12,5dkg cukorral 15percig kevertetek forgótálas habverővel.A végén még hozzáadok 2 ek.meleg vizet meg pár csepp vaníliaaromát.
Ebbe kézzel óvatosan 12,5dkg lisztet keverek,amibe egy kiskanál sütőport vagy szódabikarbonát teszek.
Nagy gáztepsibe Lidl-es sütőpapírt teszek,beleöntöm,180-190 fokon 12-15 percig sütöm.Ráborítom egy másik sütőpapírra,az aljáról lehúzom amelyiken sült és már kenem is házi lekvárral vagy a sülése közben megfőzött pudinggal.Feltekerem.Szerintem elronthatatlan.
Rosszul írtam, 3 tojáshoz nem 3-3 g,hanem 30-30 g, azaz 3-3 deka cukor és liszt.
Így 6 tojáshoz 180-180 g cukor és liszt.
Hát, attól függ, mit sütök.
Ha tekercset, akkor 6 tojáshoz 6-6 kanál liszt és cukor. Még nem mértem le, ez mennyi lehet grammra, de szerintem ez a 6 kanál nem lehet sok.
Ha tortát, akkor tojásonként 3-3 g cukor és liszt.
Ezt még régen egy nagyon idős nénitől tanultam, azt is, hogy nem kell szétválasztani a sárgát a fehérjétől, mindig nagyon magas lesz, és érdekes, régen sosem ragadt.
Tehát 6 tojáshoz 18-18 g cukor, liszt.
A sütőm gázsütő. Hát ne tudom, ha bevizezném a konyharuhát mi lenne, lehet, hogy majd kipróbálom.
Szerintem a sütőpapírba is bele ragadna, mert a fóliába is beleragad. Alig tudom az aljáról lehúzni a papírt (sütőpapír vagy fólia, ami épp itthon van, mert ha megfordítom, bármire is teszem, úgy odaragad, hogy nem tudom felszedni, csak darabokban. Tehát épp elég leügyeskedni az aljáról a papírt. Fogalmam sincs, mi lehet. Ma is sütöttem, és felemeltem, hogy rátegyem a tálcára, ahogy hozzáért a tetejéhez az ujjam, úgy odaragadt, rátapadt az ujjamra a tészta. Tiszta röhej!
Nem lehet, hogy túl lentre rakod (a nagykönyv szerint alulról a második rácsra kell) vagy nem süt rendesen felül a sütőd?
Nekem egyébként piskótánál nem jött be a légkeverés.
Hőlégkeveréssel sütöd, vagy anélkül?
Nekem másik recim van, és azért kérdezem, mert szívesen kipróbálnám a Tiedet.
Mit csináljak, hogy ne ragadjon?
Ez leginkább a piskótatekercs készítésénél készít ki, mivel azt töltés előtt kellene összetekerni, de összeragad. Ha konyharuhába tekerem, akkor abba ragad bele, dobhatom ki. Pedig rendesen megsütöm, nem marad nyers. Próbáltam a tetejére lisztet, porcukrot szórni, de beszívja, és ragad tovább. Minden alkalommal. Mindegy, hogy tekercs készül, vagy torta.
Légyszi írjatok valami jó megoldást!
További ajánlott fórumok:
- Miért esik össze a piskótám?
- Miért esik össze a piskótám, miután kiveszem a sütőből?
- Miért esik össze a piskótám sütés közben?
- 5 db tojáshoz hány kanál vizet adhatok, hogy ne legyen víz-ízű a piskótám?
- Miért nem akar a kakaós piskótám megsülni rendesen? A normál piskótámmal semmi gond, a kakaós is feljön, de nyers belülről....
- Miért esett össze a sütőből kivéve a zabkorpás piskótám?