Miért esik össze a piskótám, miután kiveszem a sütőből? (tudásbázis)
Nekem is anyukám csinálta mindig.Sajnos már nem él.
Mindig minden receptet tőle tanultam,vagy tőle kérdeztem,ha nem tudtam valamit.
Nem maradt írásos nyoma ennek a vizes piskótareceptnek,így a neten néztem utána.
A hagyományos recept alapján is csináltam,az nekem jobban izlik.Szuper jól felvertem mindig-a fehérjét kézzel -nem géppel.Így tanultam,és 90%-ban sikerült.
A sütőmet is lecseréltem elektromosra-azóta nem ég oda semmi.
Megcsináltam a vizespiskótát.
Nagyon szép lett.Hurrááááá!!!!
Remélem az íze is finom lesz.Nyami:))
Ja,és nem zuhant össze,miután lekapcsoltam a sütőt:))
Egyébként,az egyben felvert tojásból készült sütemény már nem piskóta kategória.
Vendéglátóba jártam,és az őseim,minden héten sütöttek piskótát.
A piskótának az a lényege,hogy külön-külön kell felverni a fehérjét.és a sárgáját a cukorral-hiszen attól lesz könnyű a tésztája,ergo attól kell feljöjjön,és a sütőpor felejtő a tésztába.Nagyon rossz benne.
Mi a véleményed a vizes piskótáról?
Állítólag jobban feljön,könnyebb az állaga,és nehezebben esik össze.Anyukám mindig azt csinálta,és nagyon fincsi volt.
Sajnos nem tudom,hogy kell elkészíteni.Esetleg,mint tapasztalt sütögető,tudnál segíteni nekem?
Eddig én is külön választottam a tojást..stb
a te recepted egyszerübb de jobb.
Értem.Nos,ez a piskótasütés egyáltalán nem olyan könnyű,mint amilyennek hiszi az ember.
Rengeteget vesződök vele,minden alkalommal.
Érdekes,régebben is sütöttem,akkor szuper lett.
Mostanában valahogy nem sikerül.
Anyám anno a vizes piskótát készítette szinte minden hétvégén,és soha nem rontotta el.Valószínű.megpróbálkozom azzal is.Kevesebb tojás kell bele.Mondjuk én 10-12 tojásfehérjét már nem bírok kézzel felverni.:((.
Igen, tettem bele.
Amikor elfelejtettem, akkor nekem sikertelen volt a sütés.
Régi piskótasütkérező vagyok: a mai napi is csak ötven százalékos eredményt produkálok.
Próbáltam így is, úgy is, ezerféle recepttel, de sosem tudom előre, sikerül-e. Kellemetlenül csak akkor érint, ha nem a vasárnap délutáni, otthoni falatozós pisküta sikerül rosszul.
Anyu régebben csak úgy sütött piskótát, hogy résnyire kitámasztotta a sütő ajtaját. Amióta hiperszuper sütője van, azóta ezt nem csinálja, de ő sem dicsekedhet nagyobb sikerességgel, mint én. Az alapanyagok jósága/satnyasága is meghatározó.
Ahogyan én csinálom:
Ahány tojá (közepes méret, lejhetőleg friss) annyi kanál cukor, annyi kanál (púpozott) liszt. A sütőt már begyújtom, amikor kezdem kikeverni a piskótát. Külön verem fel a fehérjét, és a sárgáját. Fontos a sorrend. A cukrot 1/3-2/3 arányban osztom meg a fehérje, és a sárgája között. A fehéredésig felvert sárgájába belekeverem a lisztet (csomómentesre), majd beleforgatom a habot óvatosan, össze ne törjön. A zsírozott-lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt tepsibe símítom. Beteszem a sütőbe, és a lángot AZONNAL kislángra veszem. Kibírok 10 percet, nem nézek rá. Kb. 20 perc sütés után megnézem a tetjét, ragad-e. Ha igen, még tovább sütöm, amíg rugalmas nem lesz. Vékonyan kilisztezett gyúródeszkára borítom, kihűtöm.
Nekem a sütőpor nem vált be.
Érezni az ízét a tésztában.
Hiába teszek csak egy fél mokkáskanállal bele,már kesernyés.
További ajánlott fórumok:
- Miért esik össze a piskótám?
- Miért esik össze a tészta ha kiveszem a sütőből? Mit rontok el?
- Mivel teszek jót az aksi élettartamának, ha kiveszem, vagy ha bennehagyom?
- Meddig lehet nyilatkozni a magánnyugdíj pénztár hozamáról? Kiveszem vagy meghagyom az államnak...
- Megtehetem, hogy év közben kiveszem a gyerkőcöt az oviból és csak 5 évesen íratom be, de másik oviba?
- Miért esett össze a sütőből kivéve a zabkorpás piskótám?