Miért kell a mézestésztát a hűtőbe tenni 1 éjszakára? (tudásbázis)
Mézeskalács
1kg finomliszt - 50 dkb méz - 20 dkg cukor - 10 dkg vaj - 4 tojássárgája
1 evőkanálnyi szódabikarbóna - fél deci tej - 1 citrom reszelt héja - 1
evőkanálnyi mézessütemény fűszer -
A mézessüteményhez való alapanyagokat mérd kik, tedd egy nagy
tálba és alaposan gyúrd össze. A tojásoknak csak a sárgáját használd
fel.
(A fehérjét tedd félre díszítéshez annyi porcukorral keverd össze, hogy
nagyon sűrű masszát kapj sütőpapír vagy nejlonzacskóba töltve
végére pici lukat vágva díszítheted a kisült kalácsokat.)
A tésztád először ragacsos lesz, de amikor tovább gyúrod, jól
formázható tésztát fogsz kapni. Ha túl puha lenne, egy kevés lisztet
tegyél még hozzá, ha túl keménynek találnád pár kanál tejjel
lazíthatod.
Az összegyúrt tésztát tedd fóliával letakart tálba vagy műanyag
zacskóba és legalább egy napig pihentesd a hűtőszekrényben - de két
hétig is eláll ha lassabban haladnál a munkával.
A nyers tésztás kb fél centire nyújtsd ki . Díszítheted mazsola , mandula
franciadrazsé , ezüst-arany tortagyöngy.
Néhány percig kell 180 -200 fokos sütőben aranybarnára sütni.
Még forrón ajánlom megkenni tejszín-vaníliáscukor-tojássárgája
keverékével (fényes és ízletesebb tőle) mekenni és azonnal esetleg
színes szórócukorba belenyomni "pofával".
Jó szórakozást a sütéshez ,a Karácsonyi készülődéshez !
Tudom már sok kérdés indult a mézes tésztáról,de tényleg melyik az amelyik tuti.
Amit én csináltam az olyan mint egy puszedli,annyira megdagadt.
Azt írta a recept ha nem spóroltuk ki belőle a szódabikarbónát akkor puha lesz rögtön.Na, ez puha, de bénán néz ki.
Köszönöm a válaszokat!A radiátorra raktam,mert morzsálódik az egész tészta.
Nem azt a receptet csinálom,amelyikbe utólag még kell liszt.
Nagy sok receptet megnéztem, a fele kb. írta a hűtőt.
Eszedbe ne jusson bettenni a hűtőbe.....
nem is értem hogy ezt miért írják a receptbe, ez egy nagy hülyeség....
szobahőmérséklet tökéletesen megfelelő ...
Kezd el gyúrni, jó lesz!
Azt a receptet csinálod, amelyikbe, most kell a maradék lisztet belegyúrni?
Akkor csak apránként, mert nem biztos, hogy kell bele az összes.
ha meleg, akkor meg ragad
na, ezért nem csinálok én mézest...
További ajánlott fórumok:
- Véleményetek szerint éjszakára mi a legjobb?Betét vagy tampon?
- Begyúrt pogácsatésztát berakhatom a hűtőbe éjszakára? Reggel sütném?
- Üres pizzatésztát, hogy érdemes mélyhűtőbe tenni? Gombócba/nyersen formázva/félig megsütve?
- A patisszont meddig lehet felhasználni? Hűtőbe kell tenni?
- A Snow Rolls-t hűtőbe kell tenni?
- Fagylaltgépet szeretnék otthonra, amelyiket nem kell mélyhűtőbe tenni. Valakinek van tippje?