Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Miért kell a mézestésztát a hűtőbe tenni 1 éjszakára? fórum

Miért kell a mézestésztát a hűtőbe tenni 1 éjszakára? (tudásbázis)


2008. dec. 13. 16:15

Mézeskalács


1kg finomliszt - 50 dkb méz - 20 dkg cukor - 10 dkg vaj - 4 tojássárgája

1 evőkanálnyi szódabikarbóna - fél deci tej - 1 citrom reszelt héja - 1

evőkanálnyi mézessütemény fűszer -

A mézessüteményhez való alapanyagokat mérd kik, tedd egy nagy

tálba és alaposan gyúrd össze. A tojásoknak csak a sárgáját használd

fel.

(A fehérjét tedd félre díszítéshez annyi porcukorral keverd össze, hogy

nagyon sűrű masszát kapj sütőpapír vagy nejlonzacskóba töltve

végére pici lukat vágva díszítheted a kisült kalácsokat.)

A tésztád először ragacsos lesz, de amikor tovább gyúrod, jól

formázható tésztát fogsz kapni. Ha túl puha lenne, egy kevés lisztet

tegyél még hozzá, ha túl keménynek találnád pár kanál tejjel

lazíthatod.

Az összegyúrt tésztát tedd fóliával letakart tálba vagy műanyag

zacskóba és legalább egy napig pihentesd a hűtőszekrényben - de két

hétig is eláll ha lassabban haladnál a munkával.

A nyers tésztás kb fél centire nyújtsd ki . Díszítheted mazsola , mandula

franciadrazsé , ezüst-arany tortagyöngy.

Néhány percig kell 180 -200 fokos sütőben aranybarnára sütni.

Még forrón ajánlom megkenni tejszín-vaníliáscukor-tojássárgája

keverékével (fényes és ízletesebb tőle) mekenni és azonnal esetleg

színes szórócukorba belenyomni "pofával".

Jó szórakozást a sütéshez ,a Karácsonyi készülődéshez !

15. lily3 (válaszként erre: 10. - Lizabella)
2008. dec. 13. 15:41
Leírnád ide is?Köszi!
14. d@nu (válaszként erre: 13. - Lizabella)
2008. dec. 13. 13:15
Jaj, de kedves vagy, nagyon szépen köszönöm! :)))
13. lizabella (válaszként erre: 12. - D@nu)
2008. dec. 13. 13:10
megy privibe.
12. d@nu (válaszként erre: 11. - Lizabella)
2008. dec. 13. 11:36
Akkor elő azzal a recepttel! :)
2008. dec. 13. 11:32
Ja és egyből puha lett nem kell napokat várni a puhulásra.
2008. dec. 13. 11:31
Én betettem a hűtőbe,semmi baja nem lett.Átgyúrtam ahogy a recept is írta.Életem első nagyon de nagyon finom mézese!Már fogyóban,tehát csinálhatom a következőt.
2008. dec. 13. 11:28

Tudom már sok kérdés indult a mézes tésztáról,de tényleg melyik az amelyik tuti.


Amit én csináltam az olyan mint egy puszedli,annyira megdagadt.

Azt írta a recept ha nem spóroltuk ki belőle a szódabikarbónát akkor puha lesz rögtön.Na, ez puha, de bénán néz ki.

2008. dec. 13. 09:55
Ne rakjátok soha be a hűtőbe a tésztát!A sütő előtt melegítem már 1 órája és nyújthatatlan.
2008. dec. 13. 08:49

Köszönöm a válaszokat!A radiátorra raktam,mert morzsálódik az egész tészta.


Nem azt a receptet csinálom,amelyikbe utólag még kell liszt.


Nagy sok receptet megnéztem, a fele kb. írta a hűtőt.

2008. dec. 13. 08:43

Eszedbe ne jusson bettenni a hűtőbe.....

nem is értem hogy ezt miért írják a receptbe, ez egy nagy hülyeség....

szobahőmérséklet tökéletesen megfelelő ...

5. d@nu
2008. dec. 13. 08:38
Semmit, hagyd egy kicsit szobahőn "kiengedni". A mézeseket inkább csak hűvös helyen kell pihentetni, vagy szobahőmérsékleten, akkor kevésbé keményedik meg, viszont a tésztának jót tesz, hogy áll egy ideig.
2008. dec. 13. 08:37

Kezd el gyúrni, jó lesz!

Azt a receptet csinálod, amelyikbe, most kell a maradék lisztet belegyúrni?

Akkor csak apránként, mert nem biztos, hogy kell bele az összes.

3. 'szti (válaszként erre: 2. - Lily3)
2008. dec. 13. 08:33

ha meleg, akkor meg ragad

na, ezért nem csinálok én mézest...

2008. dec. 13. 08:31
Tegnap be tettem,ma pedig olyan kemény mint a kő.Nem lehet vele dolgozni.Mit csináljak vele utólag,hogy jó legyen?
2008. dec. 13. 08:30
Miért kell a mézestésztát a hűtőbe tenni 1 éjszakára?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook