Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Mézeskalács torta recept

Mézeskalács torta recept

A Mézeskalács torta hozzávalói:
Hozzávalók a tortához:

150 ml teljes tej
3 evőkanál fekete melasz
225 ml növényi olaj, plusz egy kevés a forma kikenéséhez
375 g sima liszt
3 teáskanál sütőpor
1½ teáskanál szódabikarbóna
375 g világos barna cukor
1½ teáskanál őrölt fahéj
1½ teáskanál őrölt gyömbér
3 jó csipet őrölt szegfűszeg
300 ml író
3 nagy tojás
3 evőkanál sötét rum (helyettesíthető extra tejjel, ha szeretnéd)
1½ teáskanál vaníliakivonat

A karamellás krémsajtos mázhoz:

250 g enyhén sós vaj, nagyon puha
600 g porcukor, plusz egy kevés a díszítéshez
300 g teljes zsírtartalmú krémsajt
2 teáskanál vaníliarúd-kivonat
200 g karamellizált kekszkrém

Díszítés:

50 g kókuszreszelék
ehető ezüst csillámpor (opcionális)
mézeskalács-figurák


A Mézeskalács torta elkészítési módja:
1.Mérd ki a tejet és a melaszt egy lábasba (előtte kend meg a mérőkanalat egy kevés olajjal, hogy a melaszt könnyen el tudd távolítani). Melegítsd alacsony hőfokon, amíg enyhén forrni nem kezd, közben kevergesd, amíg a hozzávalók teljesen össze nem olvadnak. Ezután tedd félre hűlni. 2.Kenj ki olajjal három darab 20 cm-es kapcsos tortaformát, majd béleld ki az aljukat sütőpapírral. Ha a formáid pereme 4 cm-nél alacsonyabb, a szélüket is béleld ki sütőpapírral. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütőnél 160 °C), gázsütő esetén 4-es fokozatra. 3.Mérd ki a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a cukrot és a fűszereket egy nagy tálba, majd adj hozzá ½ teáskanál finom sót. Keverd össze a száraz hozzávalókat egy nagy habverővel; ha nagyobb cukordarabokat találsz, morzsold szét őket az ujjaiddal, hogy homogén textúrájú keveréket kapj. 4.Egy nagy kancsóban keverd össze az olajat, az írót, a tojásokat, a rumot és a vaníliát. Add hozzá a kihűlt tej-melasz-keveréket, és keverd el alaposan. 5.Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverd simára a masszát. 6.Oszd el egyenlően a három tortaformában, majd süsd őket 25-30 percig – ellenőrizd villával, hogy megsült-e a közepe. Ha szükséges, a sütési idő felénél cseréld meg a formák helyét a sütőben, de ne nyisd ki a sütőt az első 20 percben. 7.Hagyd a süteményeket 10 percig a formában hűlni, majd fordítsd őket rácsra, húzd le a sütőpapírt, és hagyd teljesen kihűlni. Ha nem használod fel azonnal, a lapokat frissentartó fóliába csomagolva hűvös helyen maximum 4 napig tárolhatod. A pihenés még finomabbá teszi az ízét és az állagát. 8.A mázhoz keverd össze a vajat és a porcukor felét egy nagy tálban. Először egy spatulával dolgozd össze durván, majd egy kézi mixerrel habosítsd simára. Add hozzá a maradék porcukrot, a krémsajtot, a vaníliarúd-kivonatot és a kekszkrémet, majd ismét keverd simára. 9.Az elkészült máz felét tedd félre egy másik tálba. Használd a maradék mázat a tortalapok egymásra rétegezéséhez és a torta vékony bevonásához – nem baj, ha nem lesz tökéletes, a végső réteg majd mindent elfed. 10.Hűtsd a tortát 30 percig, a félretett mázat pedig 20 percig (a mázat 10 perccel hamarabb vedd ki a hűtőből, hogy kissé megpuhuljon). 11.Amikor a tortán lévő máz megszilárdult, vedd ki a hűtőből, és vond be a maradék mázzal. Simítsd el a torta oldalát egy spatulával, de a tetején hagyj csúcsokat és mélyedéseket, hogy havas táj hatását keltse. 12.Szórd meg bőségesen kókuszreszelékkel, szitált porcukorral, és ha szeretnéd, ehető csillámporral. Díszítsd mézeskalács figurákkal a torta tetejét és oldalát. Ha nem fogyasztod el néhány órán belül, tedd hűtőbe, de tálalás előtt hagyd szobahőmérsékletre melegedni. A torta 2 napig eláll.

Ha csak egy tortaformád van, süsd a lapokat egymás után, és írd le előre a hozzávalók harmadolt mennyiségeit, hogy ne tévedj a mérésnél.
A díszítéshez használj mézeskalácsból készült karácsonyfákat, házakat vagy szíveket. Készíts sűrű cukormázat (300 g fondant porcukor és némi víz keverékéből), majd egy habzsákkal dekorálj ízlés szerint.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A mézeskalács torta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook