Rakott krumpli besamel mártással recept
A Rakott krumpli besamel mártással hozzávalói:-2 kg krumpli
- 6 tojás
- ½ darált hús (sertés, vagy pulyka)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- só, bors, majoránna
- margarin a tepsi kikenéséhez
- besamel mártás
Hozzávalók a besamel mártáshoz:
- 2 evőkanál liszt
- 5 dkg margarin
- 2 dl tej
- fél liter tejföl
- só, őrölt szerecsendió
A Rakott krumpli besamel mártással elkészítési módja:
Besamel mártás elkészítése: 5 dkg margarint felhevítünk, abban 2 evőkanál lisztet megpirítunk, majd felengedjük kb. 2dl tejjel. Megsózzuk, és egy kevés őrölt szerecsendiót is adunk hozzá. Alacsony lángon állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ha túl sűrűnek találjuk a mártást, tejjel hígíthatjuk. Félretesszük, majd amikor kihűlt,összekeverjük a fél liter tejföllel. Rakott krumpli elkészítése: A krumplit és a tojást héjában külön-külön feltesszük főni. Amíg a krumpli és a tojás fő, kis olajon és finomra vágott hagymával megdinszteljük a darált húst, amit sóval, borssal, majoránnával ízesítünk. (Kis Pirosaranyat is tehetünk rá, hogy szebb színe legyen.) A héjában megfőzött burgonyát és a keményre főzött tojásokat megpucoljuk, karikákra vágjuk. Az előre kivajazott tepsibe először egy réteg burgonyát teszünk, úgy, hogy maradjon még kb. 2 rétegre. A burgonyát megsózzuk, majd a tejföllel összekevert besamellel leöntjük (maradjon későbbre is!) Megszórjuk a dinsztelt darált hússal, végül tojás karikákat helyezünk rá. Ezt a műveletet addig ismételjük, míg el nem fogynak a hozzávalók. Figyeljünk arra, hogy a legfelső réteg tetejét besamel mártás borítsa! Végül kevés margarint daraboljunk a réteges étel tetejére. Ízlés szerint reszelhetünk sajtot is a tetejére. Kb. 35-40 perc alatt 180 fokon (közepes lángon) előmelegített sütőben készre sütjük. Amikor a teteje már aranybarna színű, kivehetjük a sütőből.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: Mókica, 2007. ápr. 14. 00:05
A rakott krumpli besamel mártással elkészítési módja és hozzávalói.