Csülök mézzel recept
180 perc
A Csülök mézzel hozzávalói:
1 db bőrös sertéscsülök (hátsó)
4-5 db babérlevél
2 fej vöröshagyma
6-7 nagy gerezd fokhagyma
1 mokkás kanál majoránna
1 késhegynyi őrölt bors
2-3 mokkás kanál só
1 evőkanál őrölt paprika
1-2 húsleves kocka vagy 2-3 mokkás kanál vegeta
2 evőkanál méz
1 evőkanál mustár
krumpli
A Csülök mézzel elkészítési módja:
A csülköt a babérlevéllel, a megtisztított vöröshagymával, az összezúzott fokhagymával, a majoránnával 1/2 evőkanál paprikával, a leveskockákkal és 1-2 mokkás kanál sóval kuktában puhára főzzük. Kicsontozzuk és kis darabokra vágjuk. Elkészítjük a mézes mártást:1 evőkanál mustárt, a paprika másik felét, 2 evőkanál mézzel, az őrölt borssal és 1 mokkás kanál sóval összekeverünk. Beletesszük egy nagy( és lehetőleg magas falú)lefedhető jénai edénybe vagy római tálba és beleforgatjuk a csülökhúst. Annyi nyers krumplit pucolunk és kb 2 x 2 cm-es kockákra vágunk, amennyi elfér a hús körül úgy, hogy az edény tele legyen, de amikor forrni kezd, de fröccsenjen ki a leve a sütőbe. Felöntjük a csülök főzőlevével, hogy teljesen ellepje és lefedve, kb. másfél órára betesszük a 200 fokos sütőbe. Az utolsó 20-25 percben levesszük a fedőt.
Első alkalommal, amikor készítettem, nem tettem bele a két evőkanál mézet, mert attól tartottam, hogy nagyon édes lesz, de nem volt igazán ízletes. Azután már mindig hozzá adtam a legalább 2 kanál mézet és a mustárból is többet teszek hozzá. Soha nem érezzük édesnek. Előfordul hogy utánna kell sózni, mert a krumpli elveszi a só ízét.
A barátaink gyakran elvitték a maradékot.
Mivel az edényt mindig teljesen tele rakom, mert nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el, a sütő aljára teszek egy réteg alufóliát, hogy amikor forr, ne a sütőbe égjen bele ami kifröccsen az edényből.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: c906e7f5a1, 2012. jan. 28. 20:11
A csülök mézzel elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.