Zsemlés köret recept
A Zsemlés köret hozzávalói:liszt
6 db zsemle
1 nagy fej vöröshagyma
4-6 gerezd fokhagyma
2 db tojás
14 dkg füstölt szallonna
petrezselyem vagy snidling
só
tej
margarin vagy zsír a kenéshez
A Zsemlés köret elkészítési módja:
A szikkadt zsemléket kb. 1 x 1 cm-es kockákra vágom és kiszárítom. A szalonnát is felkockázom és megpirítom. A zsírján megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát. Hozzáadom a zsemlekockákat,Kb. 1 dl forró tejet, a tojást, a petrezselyem zöldet vagy snidlinget megsózom és jól elkeverem. Ezután keverés közben adok hozzá annyi lisztet hogy összeálljon a massza. Ha túl száraz, akkor még lehet bele tenni tejet. Alufóliát vékonyan megkenek margarinnal vagy zsírral és bele teszem a hosszúkás formájúra alakított knédliket. Ezt a műveletet vizes kézzel kell csinálni, mert a tészta eléggé ragadós. Lazán összecsomagolom és felteszem főni egy nagy edényben. Kb. 20 perc forralás után megfordítom és 15 főzöm még 15 percig. Amikor kész, kibontom és lehet tálalni.
Ebből a mennyiségből 4 db, kb.15 cm hosszúságú és 5 cm átmérőjű knédli lesz.
Az alufóliát azért kell megkenni, hogy ne főjjön bele.
Szaftos ételekhez ( pörkölt, vadhúsok) ajánlatos fogyasztani.
Lehet bele más fűszereket is tenni, én pédául egy zacskó sültkrumpli fűszerkeveréket is teszek néha hozzá, akkor kevesebb só kell.
Kategória: Köretek receptjei
A receptet beküldte: c906e7f5a1, 2012. jan. 13. 08:31
A zsemlés köret elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.