Burgonyagombóc-leves recept
60 perc
A Burgonyagombóc-leves hozzávalói:
50 dkg burgonya
1 evõkanál zsír
2 evõkanál olaj
16 dkg finomliszt
15 dkg nem nagyon száraz füstölt kolbász
1 csapott evõkanál "piros arany" paprikakrém
1 közepes szál sárgarépa
1 közepes szál petrezselyemgyökér
1 kis fej vöröshagyma
2 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
kevés só
1 mokkáskanál törött fekete bors
1 csokor petrezselyemzöld.
A Burgonyagombóc-leves elkészítési módja:
Két evõkanál olajat felforrósítok, majd két csapott evõkanál lisztet aranysárgára pirítok rajta, közben állandóan kevergetem. A tûzrõl lehúzva belekeverem a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát meg a paprikakrémet, majd azonnal ráöntök két deci hideg vizet és simára, csomómentesre keverem. A tûzre visszatéve beleteszem az elõzõleg megtisztított és felkarikázott zöldségeket, az ugyancsak karikára vágott, bõrétõl megfosztott kolbászt és beleszórom a törött borsot. Felöntöm még egyliternyi vízzel, folytonosan kevergetve felforralom és tíz percig fõzöm. Közben a burgonyagombóchoz szükséges, héjában megfõzött burgonyát még forrón meghámozom és azonnal összetöröm. Összegyúrom a zsírral és a maradék liszttel, jól megsózom és a megmosott, apróra vágott petrezselyem felével fûszerezem. Nedves kézzel apró gombóckákat formálok a tésztából és a forrásban lévõ levesbe beletéve megfõzöm. Amikorra az összes gombóc a leves színére jött, meg is fõtt. Legalább tíz percig hagyom "higgadni", csak ezután tálalom.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: elvira1, 2006. aug. 8. 09:39
A burgonyagombóc-leves elkészítési módja és hozzávalói.