Nagyidai cigánypörkölt recept
A Nagyidai cigánypörkölt hozzávalói:1,5 kg marhahús vegyesen (lábszár, comb, nyak)
1 db sertéscsülök
2 kg vöröshagyma
3 szál babérlevél
3 gerezd zúzott fokhagyma
3 csapott evőkanál pirospaprika (ha lehet kétféle)
4 db zöldpaprika
2 db csípős csöves paprika
3 db lehéjazott paradicsom
1 csapott mokkáskanál őrölt bors
1 csapott mokkáskanál majoránna
2 dl száraz fehérbor
só
15 dkg sertészsír
A Nagyidai cigánypörkölt elkészítési módja:
A hagymát, a zöld- és csöves paprikát karikára vágva, egy csapott evőkanál sóval aranysárgára dinszteljük. Hozzáadjuk a 2,5 x 2,5 cm darabokra vágott marhahúst és addig pároljuk, míg levét el nem főtte. Ekkor hozzáadjuk a pirospaprikát, a paradicsomot, a fűszereket, - felöntjük a borral és zsírjára sütjük. Annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje, közepes hőfokon 40 percig főzzük, majd hozzáadjuk a szintén kockára vágott sertéscsülköt. Az elfőtt szaftot időnként pótoljuk. Ha a húsok megfőttek és mielőtt levesszük a tűzről, megkóstoljuk, után sózzuk. Burgonyakörettel, többféle savanyúsággal tálaljuk.
Ezt a receptet köszönöm Lakatos Icának, aki számos roma lakodalom vezető háziasszonya.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Bártfai Andrea, 2011. szept. 6. 14:23
A nagyidai cigánypörkölt elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.