Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mézeskalács cukormázához miért kell tenni 1-2 csepp citromot? Milyen hatása lesz? fórum

Mézeskalács cukormázához miért kell tenni 1-2 csepp citromot? Milyen hatása lesz? (tudásbázis)


2011. dec. 6. 18:56

Na lányok,megcsináltam az első adag mézeskalácsot idén. Nagyon jól sikerült, a díszítésig nem is jutottam el; ugyanis elosztogattam a barátomnak-éppen nálam volt- a maradékot egyedül tűntettem el. :)

Nem baj, legközelebb újra megpróbálom,remélem akkor a díszítésig is lejutok! :))

2011. dec. 5. 23:02
Fényes és kemény lesz a hab a citromtól, de az ecet is megfelel.
19. timycat (válaszként erre: 13. - SzánI.)
2011. dec. 5. 22:03
Nálam a tojásfehérje azért nem játszik, mert ipari mennyiségben gyártom a mézeskalácsot és félek a tojásfehérje miatt, hogy az esetleg megromlik. Én 11én fogom sütni; áll 2-3 napot, aztán díszítjük a lányzóval -persze többnyire én- ez ugye olyan 13-14-e és nálunk január vége felé szokott elfogyni; szóval ennyi ideig nem tartogatnám a tojásfehérje miatt; így viszont nincs, ami megromoljon
18. Kriszti0711 (válaszként erre: 17. - Kakukkfű)
2011. dec. 5. 21:54
Nincs mit:) Remélem Neked is beválik.
17. kakukkfű (válaszként erre: 16. - Kriszti0711)
2011. dec. 5. 21:50
Köszönöm, ezt is kipróbálom! :)
16. Kriszti0711 (válaszként erre: 15. - Kakukkfű)
2011. dec. 5. 21:40

Ha teszek bele ételfestéket akkor több cukor kell bele, mert folyós lesz! Hát, azt még nem mértem le, hogy úgy mennyi. Én ritkán színezem a cukormázat.

Az ételfestékből nem kell sok, nagyon intenzív a színük.

15. kakukkfű (válaszként erre: 14. - Kriszti0711)
2011. dec. 5. 21:31

Az ételfestéktől nem esik össze?

És egyáltalán mennyit szoktál ehhez a mennyiséghez tenni?

2011. dec. 5. 21:22

Én ezt szoktam csinálni:


Díszítő cukormáz


1 tojásfehérje

25 dkg porcukor

ecet

rizsliszt (elhagyható, én soha nem tettem bele)

ételfesték


A tojásfehérjét verd kemény habbá. Fokozatosan add hozzá a porcukrot. Adj hozzá egy kevés sót és ecetet, valamint kevés rizs lisztet.

Az ételfestéket a végén add hozzá.

2011. dec. 5. 21:21

Többféle cukormázat találtam én is, de ezt a Citrom+porcukor félét még soha.


Hófehér mázat lehet úgy is csinálni, hogy sűrű cukorszirupot készítünk, és bele a cukorral keményre felvert tojásfehérje. Végülis a habcsókot kell így készíteni, de írták a mézeskalács diszítéshez ís, mert ez hófehér, és sokkal szebb fehér mint a sima tojásfehérje cukorral.

12. Kriszti0711 (válaszként erre: 4. - Erikafot)
2011. dec. 5. 21:17
Köszi, ma is tanultam valamit:)
11. kakukkfű (válaszként erre: 9. - Timycat)
2011. dec. 5. 21:11

Tényleg, evidens. :)

Köszi a tippet, a héten megcsinálom.

10. timycat (válaszként erre: 9. - Timycat)
2011. dec. 5. 21:09
ja és még egy titok, kihűlés után szoktam díszíteni
9. timycat (válaszként erre: 8. - Kakukkfű)
2011. dec. 5. 21:08
nincs kimondott arány :S mert a sűrűség alapján látom, hogy épp jó-e; erre írtam, hogy épp fel tudom szívni fecskendővel (mert azzal cicomázok) a masszát
8. kakukkfű (válaszként erre: 7. - Timycat)
2011. dec. 5. 21:03

Ezt kipróbálom idén! :)

Milyen arányban adagolod a citromot és a cukrot?

7. timycat (válaszként erre: 2. - SzánI.)
2011. dec. 5. 20:54

én csak citromlevet és porcukrot teszek bele, jó sűrűre keverem, hogy épp fel tudjam szívni a fecskendővel

Ezt láttam otthon, szóval más verziót még nem próbáltam és ez bejött, mert rögtön szilárdul, nem kezd leperegni, hófehér, ha akarja az ember lehet színezni is

6. erikafot (válaszként erre: 4. - Erikafot)
2011. dec. 5. 20:53
Ecetet is lehet tenni, azt sem érezni.
2011. dec. 5. 20:53
Én is tegnap este a mézeskalács-cukormáz ügyében érdeklődtem-mit kell csinálni, hogy ne peregjen le a díszítés-de nem kaptam igazán érdemi választ.
4. erikafot (válaszként erre: 3. - Kriszti0711)
2011. dec. 5. 20:53
Nem kristályosodik ki a cukor tőle.
2011. dec. 5. 20:51
Azt nem tudom, hogy miért kell, de nem érezni rajta. Én mondjuk egy pici ecetet szoktam bele tenni.
2011. dec. 5. 20:51

Néhány helyen olvatam, hogy a mézeskalács cukormázához kell tenni citromlevet is.


Milyen hatása lesz így?


Ti hogy készítitek el a cukormázat?

2011. dec. 5. 20:51
Mézeskalács cukormázához miért kell tenni 1-2 csepp citromot? Milyen hatása lesz?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook