Mennyi az árvaellátás minimuma? (tudásbázis)
Nagy nehezen sikerült beszélnem velük, csak azóta nem jártam erre.
az uj iskolalátogatási alapján visszamenőleg a nyári két hónapra is meg fogják adni
Nézzétek, mégiscsak találtam valamit.
De azért várom a hsz.-okat, mert a MÁK-al már megszívtam.
Hátha van aki biztosra tudja.
" Iskolai tanulmányok címén az árvaellátás a tanulmányok befejezése hónapjának végéig, de a nyári tanulmányi szünet tartamára is jár. A tanulmányok folytatását az oktatási intézmény által kiállított igazolással 1) középiskolai tanulmányok esetén évente, 2) felsőfokú tanulmányok esetén félévente a tanulmányok megkezdésétől számított három hónapon belül kell igazolni. "
Sziasztok.
Mégegyszer az árvaellátásról.
Tud valaki nekem segíteni?
juni 30-al lezárta a NYufi a gyerekem árvaellátását, merthogy az iskolalátogatási addig szól, a gyerek most érettségizik.
12-én jött a júniusi pénz, 13-án a levél.
A gyerek tovább tanul, szakmát akar tanulni, most mennénk a héten beiratkozni, a héten megjött a NYUFI-tól a formanyomtatvány is, ( olyan mint a MÁK-é ) hogy amennyiben a gyerek továbbtanul, küdjük vissza kitöltve.
A kérdésem az lenne, ha tudja valaki, hogy mikortól él ujra az ellátás, a beíratkozástól, vagy csak szept. 1.-től???
A goggle-ban próbáltam kutakodni, nem jártam sikerrel.
Jó reggelt.
Beszéltem a Nyufi val. A maradék nyugdijat nem lehet visszautani sem az intézetnek sem Budakalászra.Majd a hagyatéki után, kapok igazolást, hogy a gyerek az örökös, és majd csak utánna kapja meg. Az árvaellátásra meg még azt mondták hogy folyamatban van.
Mit mondjak erre, nem örültem!!!
ÓÓÓÓÓÓ. Az igen. Nekem is azt az oldalt küldték vissza, dühöngtem is, hogy ki volt töltve rendesen.Aztán rájöttem, hogy a fölsö részt nem töltöttem ki, mert megzavart az, hogy szülö gyám nagykorú árva töltse ki. Miután a nagyfiam 17 éves és kiskorú fogtam és kihagytam mert a sokadik oldal után már belezavarodtam.
Elég ciki volt a suliban az ig. helyettesnél várakozni mert ő is el volt havazva egyéb papírokkal.
Most hoztam be a Nyufi- tól egy levelet, de nem az árvaságival kapcs., hanem az utolsó havi nyugdijával kapcsolatban. A fenébe is elég zűrös ez is, igazolni kell hogy a gyerek az örökös. A Budakalászi jegyzőnél van az ügy mi meg Jászapátin lakunk. Én azt hittem hogy hozzácsapják ahhoz a pár ezer ft-hoz ami a hagyatéki előadónál van, de ezek szerint tévedtem. Ugye a tárgyhavi nyugdij még jár de a hülye intézet, / merthogy intézetben lakott és gyámság alá volt helyezve /visszaküldte a Nyufi- nak hogy meghalt. Ezek szerint nem utalták oda vissza, hanem miután az is a gyereké lesz, visszatartották. Szuper. Most akkor telefon ide, levél oda.
Mi kb 1,5 hónap után kaptuk meg az kérvény beadásától számítva az első összeget, de akkor a visszamenőleg elmaradottakkal együtt az aktuális havival egy összegben.
Ami miatt visszadobták a papírokat az iskolalátogatási igazolás volt .. nem fogadták el amit az iskola adott, mert a nyugdíjbiztosítónak van erre egy formanyomtatványa, és azt kell az iskolának újra kitölteni.
Igen én is így gondolom.
Miután megvan a nyugdij összege, nem kéne húzniuk az időt. Augusztus 26-án küldtem el a papírokat, de problémájuk volt az egyik oldallal, meg az anyakönyvi kivonattal. Ezt a múlt hét közepén pótoltam, de akkor is ugy gondolnám, hogy a 30 nap az 30 nap, és mivel számolniuk nem kell.....
Hát igen. Sajnos én is tapasztalom egyre több helyen, hogy a papírmunka elég lassú. Nem nekik sürgős ezért ugy gondolják, ráér.
Ha nyugdíjas volt a gyermek apja, akkor rá más kondíciók vonatkoznak mint ha nem nyugdíj alatt hunyt volna el. Viszont nincs a huzavona procedúra az évek összeszedéséveél, szerintem ebben az esetben sokkal gyorsabb lesz az ügyintézés.
Mikor küldted el a papírokat? Magyaroszgágon sajnos ez a jellemző az ügyintézésekre .. bazi lassú :(
Én is úgy gondolom hogy aminimum mindenképp jár Neked.
Köszi fel fogom hívni.
Megszerzett nyugdij. Biztos rosszul fogalmaztam bocsi. A törvény azt írja hogy az árvaellátás annak a nyugdíjnak a 30 %-a, ami az elhunytat öregségi rokkantsági vagy baleseti nyugdijként megillette, vagy megillete volna. Az én volt férjem rokkantsági nyugdijas volt és gyerektartást vontak tőle, tehát a Nyufinak nem kell sokat molyolnia mert ez kevesebb volt mint a 30 %, vagy a minimum összeg. Akkor valószinűleg nekem a minimum összeg járna, legalábbis én így értelmeztem, a törvényt.
Szerintem hívd fel a nyugdíjbiztosítót és kérdezd meg tőlük, nagyon készségesek .. én is rájuk csörögtem onnét tudom ezeket az infókat.
Nem értem mit jelent az hogy a megszerzett nyugdíj 30%
Egyébként szerintem nincs köze a gyerektartás összegéhez konkrétan mennyi az árvaellátás .. Nekem azt mondták annak alapján számolják ki milyeb bérrel volt a munkahelyein bejelentve az elhunyt.
Sziasztok! Olvastam itt valamelyik oldalon az árvaellátásról szóló törvényt. Ha a megszerzett nyugdij 30%-a kisebb és a gyerektartás is kisebb volt, akkor is jár a minimum összeg? Ami most 23000 vagy 24000 Ft?
Ha igen, akkor miért bohóckodik a Nyufi 1 hónapig a papírokkal? És az elmaradt hónapokat utalják e vajon soronkívül, vagy plussz egy hónapot várni kell? Per pill 2 hónapom van és iszonyúan kellene a pénz? Szerintetek hívjam fel őket? Üdv mindenkinek
attól függ mennyi szolgálati ideje volt az elhunytnak és milyen összeggel volt bejelentve
egyébként a gyermek 24 éves koráig jár, amíg nappalin tanul