Mi van az árvaellátással? (beszélgetős fórum)
most kaptam meg a határozatot az árvaellátásról,hogy meg jár tudja valaki ezt mikor fizetik ki és erre a hónapra is meg kapom-e vagy utólag fizetnek?
Ezt úgy értem ,hogy márciusban ha meg jön akkor a márciusit is kifizetik vagy csak februárig??
Jujuj, sokáig.
Én is 3 és fél hónapot kaptam egyben.
25.280.-FT most 2009-ben a minimum összeg.
Én tavaly nyár óta kapok a nagyobbik fiamra árvaellátást.
Akkor úgy szólt a törv. hogy annak a nyugdijnak, ami az elhunytat halála napján megilletné, 30 %-a az árvaellátás, van egy minimum összeg, ez most 2009-ben 25.280.-ft.
A nyugdijintézetnél van egy olyan osztály hogy hozzátartozói ellátások, / vagy valami hasonló /.
Várj.
Közben előkotortam a papirjaimat mert újból elküldtek mindent a gyerekem nagykorúsága miatt.
No a törvény most is így szól.
Ezeken a papirokon még mindig 16 év van, de a tankötelesség már 18 év, a felett ha nappali tagozaton tanul, akkor 25 éves koráig jár.
Köszönöm-:)
A fiam 28 éves, de most az apja temetésén láttam először zokogni:( Rettenetes volt..a lányomról nem beszélve...sokat beszélgetünk velük..
Én csak a volt férjem élettársának szeretnék segíteni, mert ott van egy kislány, aki 13 éves. A volt férjem november 1-én meghalt....amiben tudunk, segítünk, de ezekkel nem voltam tisztában. Az én gyerkőceim már nagyok-:)
Köszönöm:)
Nagyon sajnálom, ami veletek történt. Nehéz feldolgozni, de annyi erőt mindig kapunk, hogy egy nappal tovább lökjük a szekeret :)
Sajnos a gond az, hogy az ilyen élethelyzetbe került emberek nem sok segítségre számíthatnak, maguknak kell kicsikarni, ami jár. Mi például, mikor az Édesapám meghalt, nem is tudtuk, hogy jár árvaellátás, mert elmúltam 18. Aztán egy jószándékú ismerősünk világosított fel, hogy ha tanulok, akkor a tanulmányok befejezéséig jár. Ha már ugyis mindent tudnak rólunk, nem lehetne ezeknek a családoknak egy részvétnyilvánítással együtt kiküldeni, hogy mostantól mire jogosultak?
Mikor a férjem meghalt, több helyen is elkérték a halotti anyakönyvi kivonatot, nem győztem hivatalos másolatokat csináltatni, aztán egyszer egy piszlicsáré ügyből kifolyólag is elkérték, és az ügyintézőnek kifakadtam, hogy mit gondol, talán szórakozásból mondom azt, hogy a férjem meghalt?
Persze tudom, hogy a szerencsétlen csak a dolgát végzi, és a szabályokat be kell tartania, de betelt a pohár.
Árvaellátás igénylése
Az árvaellátást írásban, meghatározott formában kell igényelni . Ügyelni kell arra, hogy az igénybejelentő lap (ONYF. 3514-275/B.) pontosan, jól olvashatóan legyen kitöltve és az igénylő (törvényes képviselője) azt írja alá.
Nem nyugdíjas halála esetén az igénylő lakóhelye szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál kell kérelmezni az árvaellátás megállapítását.
A nyugellátásban, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő elhalálozása esetén az árvaellátást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál (1139 Budapest, Váci út 73., Tel.: 340-8957) kell előterjeszteni.
Az igénybejelentéshez csatolni kell
1. az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát,
2. az elhunyt munkaviszonyaira és egyéb jogviszonyaira vonatkozó okmányokat, valamint
3. a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,
4. a 16. életévét betöltött és tanulmányokat folytató árváknál az iskolai tanulmányok igazolását.
Forrás: Magyarország.hu