Makaróni torta paradicsomszósszal recept
A Makaróni torta paradicsomszósszal hozzávalói:10 dl passzírozott paradicsom (házi, vagy sűrített paradicsom)
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg bacon (vagy sonka)
10 dkg sajt (kemény, reszelhető, hőre olvadó)
25 dkg makaróni
2 ek olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
0.5 tk majoranna
1 tk bazsalikom
1 tk oregánó
1 csipet cukor
1 teáskanál zsemlemorzsa (a forma kikenéséhez)
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
A Makaróni torta paradicsomszósszal elkészítési módja:
Tegyük fel a tésztavizet főni kevés sóval és olívaolajjal, ha forr a víz, főzzük ki a tésztát (fogkeményre). Tisztítsuk meg a zöldséget, a vöröshagymát és fokhagymát szeljük apróra, a sonkát kockázzuk fel, a sajtot reszeljük le. Olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát (csipet sóval, így könnyebben kiengedi a levét és ízét), majd adjuk hozzá a fokhagymát és a sonkát. Öntsük fel a paradicsompürével és ízesítsük (só, bors, majoranna, oregánó, bazsalikom, cukor) és főzzük össze. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki, majd zsemlemorzsával szórjuk meg a tortaformát (vagy hőálló tálat). Ha kifőtt a tészta, szűrjük le és tegyük vissza a lecsöpögtetett tésztát a főzőedénybe és keverjük hozzá a szósz 3/4-ed részét és a reszelt sajt 1/2 részét, majd alaposan keverjük össze és öntsük a tortaformába. Terítsük el a reszelt sajt maradék 1/2 részét a torta tetején, és tetszés szerint díszítsük (paradicsom, fűszerek, stb). Az 5. pontban írt hőfokon süssük 10-15 percig, amíg a sajt ropogós lesz a tetején, sütés után hűtsük ki a tortaformában, majd vegyük ki belőle. Amíg a torta sül, a szósz maradék 1/4 részét botmixerrel pépesítsük, és tálaláskor adjuk a tortaszelet mellé.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2015. aug. 21. 18:56
A makaróni torta paradicsomszósszal elkészítési módja és hozzávalói.