Havasi gyopár recept
A Havasi gyopár hozzávalói:A barna tésztához
15 dkg finomliszt (finom)
5 dkg vaj
7 dkg cukor
0.5 csomag sütőpor
1 ek tejföl
1 ek cukrozatlan kakaópor
A fehér tésztához
50 dkg finomliszt (finom)
20 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 db tojás
0.5 csomag sütőpor
3 ek tejföl
A kenéshez
40 dkg sárgabaracklekvár
A szóráshoz
45 dkg dió ( durvára vágott , ízlés szerinti)
A krémhez
0.5 l tej
3 púpozott ek finomliszt
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
30 dkg vaj
A tetejére
10 dkg porcukor (vagy olvasztott csoki is kerülhet rá)
A Havasi gyopár elkészítési módja:
A barna tészta hozzávalóiból összeállítjuk a tésztát, összegyúrjuk. Fagyasztóba tesszük. A fehér tésztát a felsoroltakból összegyúrjuk. Három cipót készítünk belőle. Nagy gáztepsi hátára kinyújtjuk az első lapot. Erre a nyers kinyújtott lapra kenünk baracklekvárt, megszórjuk ízlés szerint durvára vágott pörkölt dióval (száraz serpenyőben szoktam kevergetve néhány perc alatt pörkölni, illatosabb, intenzívebb ízű lesz a dió.) A pörkölt dió tetejére nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a fagyasztott barna tészta egyharmad részét. Előmelegített sütőben, kb.8-10 perc alatt megsütjük. Figyelni kell rá, nehogy túlsüljön. Ha kisült, félretesszük, és a másik két lappal is hasonlóképpen járunk el. Főzött krémet én így szoktam készíteni: A tej felét felforraljuk az összes cukorral, közben a maradék tejet csomómentesen elkeverjük a liszttel. Hozzáöntjük a cukros tejhez, és sűrűre főzzük. Belekeverjük a vaníliás cukrot, amikor már félrehúzzuk a tűzről. Hagyjuk kihűlni. Amikor már teljesen kihűlt, akkor elektromos habverővel elkezdjük keverni, miközben a puha szobahőmérsékletű vajat szinte kanalanként adogatjuk hozzá. Addig keverjük, amíg egy hófehér, nagyon könnyű, habos krémet nem kapunk! A kisült lapok közé töltjük. Másnap szeletelhető! sütési hőfok: 180°C
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2015. aug. 18. 16:37
A havasi gyopár elkészítési módja és hozzávalói.