Mágnás cseresznyés pite recept
120 perc
A Mágnás cseresznyés pite hozzávalói:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 kiskanál sütőpor
2 tojássárgája
2-3 evőkanál száraz fehérbor
A töltelékhez:
50 dkg friss vagy mirelit cseresznye
3 evőkanál cukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
kevés zsemlemorzsa
A tetejére:
4 tojásfehérje
4 evőkanál cukor
A Mágnás cseresznyés pite elkészítési módja:
A lisztet a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől, hozzáadjuk a porcukrot, sütőport, tojássárgájákat, a fehérbort, és egynemű tésztává gyúrjuk. Lefóliázva 1 órára hűtőbe tesszük. A töltelékhez a magozott cseresznyét a cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal és kevés zsemlemorzsával összeforgatjuk. Az omlós tésztát kinyújtjuk, és egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. 180 fokos sütőben 10 percet elősütjük, rászedjük a cseresznyetölteléket, eligazítjuk, és a forró sütőbe visszatéve további 15-20 percet sütjük. Közben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, beleszórjuk a cukrot, tovább verjük, és a pite tetejére szedjük. Kanállal csúcsosan eligazítjuk, és a forró sütőbe visszatéve, nyitott ajtónál aranybarnára sütjük a tetejét. Kihűtve, nagyobb kockákra vágva tálaljuk.
Befőttcseresznyét is használhatunk, és más gyümölccsel, pl. meggyel, áfonyával, szederrel, eperrel is készíthetjük.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Szafy, 2014. márc. 28. 20:23
A mágnás cseresznyés pite elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.