Barackos-mákos recept
A Barackos-mákos hozzávalói:A tésztához:
20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 8 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 1/2 csomag sütőpor, só, 1 citrom reszelt héja, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
5 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 1 barack konzerv (50 dkg), 5 dkg margarin, 6 tojás, 5+5 dkg (por)cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 kiskanál szegfűszeg, 1/2 kiskanál fahéj, 30 dkg darált mák,
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
Hab:
4 tojásfehérje, 2 kiskanál citromlé, 20 dkg porcukor
A Barackos-mákos elkészítési módja:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és a hűtőbe tesszük egy órára. A töltelékhez a mákot összekeverjük a rummal. Lecsöpögtetjük és kockára vágjuk a sárgabarackokat. A tésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütjük. Felverjük a 6 tojás fehérjét egy csipet sóval, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, és addig keverjük robotgéppel, amíg kemény habot nem kapunk. A tojássárgákat összekeverjük 5 dkg cukorral, 5 dkg olvasztott margarinnal, a reszelt citromhéjjal, a fűszerekkel, a mákkal és a mazsolával, végül pedig kanalanként hozzáadjuk a 6 db tojásfehérjéből felvert habot. Az elősütött tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, ráterítjük a kockára vágott barackokat, arra a mákos tölteléket, majd 40 percig sütjük a tésztát. Végül rátesszük a 4 tojásfehérjéből, 2 kiskanál citromléből és a 20 dkg porcukorból készült habot is, és 7-8 percig bent hagyjuk a sütőben, addig, amíg megszáradt a hab teteje.
meggyel is isteni finom!!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: zsombi1, 2008. szept. 22. 23:39
A barackos-mákos elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.