Lekváros derelye / De lehet tútós vagy friss gyümölccsel töltött / recept
A Lekváros derelye / De lehet tútós vagy friss gyümölccsel töltött / hozzávalói:Hozzávalók 20 darabhoz:
A tésztához:
900 g főtt, tört burgonya
400 g búzaliszt (BL55)
1 db tojás
1 csapott teáskanálnyi só
8 g kristálycukor
A töltéshez:
300 g keményre főzött lekvár
A főzéshez:
víz
só
A pirított morzsához:
zsemlemorzsa
étolaj
A tálaláshoz:
kristálycukor
A Lekváros derelye / De lehet tútós vagy friss gyümölccsel töltött / elkészítési módja:
Serpenyőben melegítsünk kevés étolajat, majd tegyük rá a morzsát, és pirítsuk aranybarnára. Annyi olaj kell a morzsa alá, hogy az ne legyen nagyon száraz, de maradjon morzsalékos pirítás után. A burgonyát enyhén sós vízbe feltesszük főni kb. 1 órára. Mikor a kést beleszúrva a burgonyába azt érezzük, hogy a közepe is puha, akkor jó. Vegyük le a tűzhelyről, és engedjünk rá hideg vizet. 10 percig folyassuk rá a hideg vizet, hogy kihűljön, majd egy késsel húzzuk le a héját. Burgonyatörővel alaposan törjük át a burgonyát. A kihűlt, áttört burgonyára mérjük rá az összes többi hozzávalót, és dagasszuk egynemű tésztává. A kész tésztát vékony liszten nyújtsuk 3-4 mm vastagra, majd egy kiszúróval 9-10 cm átmérőjű köröket szúrjunk ki belőle. A körök közepébe nyomjunk kemény lekvárt. (Minél keményebb a lekvár, annál több tölteléket tudunk tenni a derelyébe.) A kör peremét pedig egy vizes ecsettel nedvesítsük be. Ezután hajtsuk bele a lekvárt a tésztákba, hogy félköröket kapjunk, és alaposan nyomkodjuk össze a tészta széleit úgy, hogy a lekvár maradjon belül. Ha a lekvár a körök szélére folyik, főzés közben kijöhet belőle. A kész derelyéket csendesen lobogó, enyhén sózott vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére mind. Ez kb. 4 perc. Ezután lyukacsos kanállal emeljük ki őket a vízből, majd az előkészített pirított morzsába forgassuk bele. A kész derelyéket frissen-forrón, ízlés szerint kristálycukorral megszórva tálaljuk.
Lehet lekváros, túrós, vagy akár friss idénygyümölccsel töltött is.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2012. nov. 26. 19:59
A lekváros derelye / de lehet tútós vagy friss gyümölccsel töltött / elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.