Lecsó (beszélgetés)
Én a lecsó ízét nagyon imádom, de a paprikát nem szeretem főve, úgyhogy mi is cukkinivel szoktuk csinálni. Ízre szinte ugyan az (pláne ha 1-2 kisebb paprikát mégis elrejtek benne)... És nem vizezzük soha, bár én "szaftosan" szeretem, úgyhogy jó tojásosra szoktam készíteni.
Annál jobb:) Nekem ez eszembe sem jutott,pontosa ilyen fortélyokra is gondoltam:)
Nincs mit, én találtam ki :-)
Még valami;Készítjük cukkinivel,padlizsánnal,zsenge tökkel is.Mi szeretjük.
Egész gyerekkoromban gyűlöltem a lecsót,mert apukám is vízzel csinálta.Utáltam a főtt paprikát a lepödrődött héjával.Brrrr a hideg kirázz......
Felnőttként imádtam és imádom,de vizet SOHA nem tennék rá.A parinak és a paprikának kell annyi levének lenni(+ a zsiradék) amiben szépen átsül,megpuhul.Csakis szalonna,zsír,félfőre vágott hagyma piritva és egyszerre megy bele a pari és a paprika karikára vágva.Kedvtől függően fűszerezem;fokhagyma,pir pap.bors.Kolbász,virsli,mikor mi.Tojással nem szeretjük,mert felszívja a szaftját.Ja, egy pici cukrot is teszek bele, ez elveszi a paradicsom vadságát.
Évek óta teszek el télre is,úgyanúgy főzöm mint nyáron,csak akkor olajjal,pir.pap nélkűl és nem teljesen puhára.Bele az üvegekbe és a hűtőtáskában dunsztolom.Az olaj összegyűlik a tetején és szigeteli.Még sose romlott meg.
1 tipp: Ha kész a natúr lecsó, de sok lett vagy nem fogyott el mind, a maradékot daráld le és fincsi pirítósra kenhető krém lesz belőle, vagy le is lehet fagyasztani és télen jó ételízesítő akár pörköltbe vagy másba.
Zsírban a hagymát és paprikát megdinsztelni sóval,majd bele a paradicsomot és együtt készre sütni. Majd félre tolni a lábasban a lecsót,és kevés lisztet pirítani a zsírban,hogy felszívja a paradicsom levét, és mehet bele a tejföl az egészet jól összekavarva és kész.
Domináns ízük nincs, de több lesz vele, és nem rontja el.
Nem feledem:)
Le fogom majd írni mindezeket a tippeket:)
Gyűjtöm a recepteket, tippeket:)
Van még pár dolog, ami érdekel, majd később:)
Szia:) Nagyon jól hangzik, köszi:)
ja igen a füszerezést se feledd el só bors vegeta...:) a borot én frissen örlöm de sima örölt is finom.
Azt elfelejtettem hozzá : én a rizst külön fözőm és a húst is külön sütőm a hagyományos lecsóhoz.
A másik féle lecsóm amit szoktam készíteni ugyan így csak több mennyiségben, és teszek még bele csike májat és erős paprikát is ezt vagy egymagában vagy rizzsel tálalom.
A harmadik féle amikor teszek bele rizst, tojást szalonnát és virslit.
Egy nagyobb fej hagymát megdintsztelek 1 gerezd foghagymával, a hagymát én kis kockákra szoktam vágni, de tetszés szerint lehet aprítani. Fogok paradicsomat paprikát amennyi jól esik,felszeletelem, beleteszem a hagymába.
Teszek rá örőlt paprikát, sót vagy delikádot felöntöm annyi vízzel hogy majdnem ellepje. Készre főzőm. Nekem így nemszokta bántani a gyomrom.
Na igen.. A cukkinisba én bele vágtam.. Nem fogok többet..Nekem nem ízlett..
Szia! Nekem a natúr , illetve egy kis szalonnás jött be:) Nokedlival:))
Erről jut eszembe, hogy hallottam már ezt a cukkinis változatot is, meg van aki tököt tesz bele, vagy káposztát (!) :O
Zsír, hagyma, paprika, paradicsom, ha van, még cukkini; fűszerként só, törött bors, köménymag, babérlevél, majoránna (törött paprika).
Tarhonya, rizs, kolbász, szalonnakocka, tojás, füstölt kolbász/tarja, szalonnabőr, nokedli, lecsókolbász... ami éppen van; de a'la natúr is tökéletes...
hát olyan kakukkfüves:))) kevés kerül bele:)
felapríom a vegyes színű paprikát egy csípőssel hagymát karikázom és egy max két patadicsomot is felaprítom.Ezt leöntöm 3-4 EK. olivaolajjal és kb egy deci vízzel./a többit a paprika adja. ha összeesett picit hozzáadom a csípős házikolbászt 4-5 karikával és egy szelet szalonnát darabolok hozzá.
A végén két tojást ütök rá és ha kész külön edényben sütök kis szalonna kockát és a végén a lecsó tetejére tálalom.
Isteni finom nekünk.
Kakukkfű:) Hát, hasonló, mint a tejszín:) egyszer talán kipróbálom:)
Fokhagyma, na, egy fontos összetevő:) Egyszerűen nem lehet kihagyni:)
:O
Kakukkfüvesről még nem is hallottam:O
Milyen lesz tőle?
:) Hasonló megesett velem is :)
sót és borsot teszek csak bele, vagy ha bolondériám van, akkor kakukkfüvet:)
Kevés libazsírral az apróra kockázott füstölt szalonnát zsírjára olvasztom, ebbe kerül a felkockázott hagyma, ami egy kicsit jobban megsül az üvegesnél. ebbe kerül a paprika, majd mikor "megdöglött" azaz már levet eresztett, akkor a paradicsom, a végén a karikára vágott "virsli" ami mostanában inkább debreceni. Ha ebből marad másnapra, akkor felmelegítem és tojást ütök rá.
Az alap, mint Szilvamamánál, annyi különbséggel, hogy én apróra kockázott füstölt szalonnát kockázok fel, kiolvasztom a zsírját és arra pakolom rá a hagymát stb... isteni finom!!!!
Szalonnával indítom, utána a hagyma, sok és különböző színű paprika, foghagyma, két paradicsom egészben, hogy a héját le tudjam húzni. Házi paradicsom lével vagy jobb esetleg házi ketcuppal 1 dl –rel felöntöm Sózom borsozom. Kétféle kolbász kerül bele, egy lecsó és füstölt házi. Tejföllel és friss fehér kenyérrel esszük.
További ajánlott fórumok: