Ti hogyan tesztek el lecsót télire üvegben? (tudásbázis)
le kell fagyasztani vagy a sima hűtőben is eláll?
90 dkg zsírban 1kg hagymát megdinsztelni, rá 5 kg paprika (tisztán), majd 2 kg paradicsom. Kb 3/4 óráig főzőm forrástól számítva, akkor teszek rá piros paprikát, 2 kanál sót é lezárom. Legvégül nátriun benzonátot keverek rá. Üvegekbe töltöm, száraz dunsztba rakom és télen melegítéskor már csak utóízesítem.
JÓ TANÁCS !!!!
Bármit száraz dunsztba kell elrakni tegyetek egy sima tepsit a sűtőbe és arra pakoljátok a teli üvegeket szorossan egymás mellé NEM KELL BEGYUJTANI!!! MÁSNAP KISZEDNI ÉS A POLCRA RAKNI,
A másik megoldás pedig ha vam hűtőtáskátok abba rakni a forró üvegeket.
Ja ! Tartósítónak a nátrium-benzoátot használom..
Én ls így teszem el. A zsirtól avas izt kap.!
Simán megfőzöm,természetesen olajjal, fűszert csak sót, üvegekbe töltöm csavarosba. Miután nincs dunnám sem, meg ilyesmi simán a kamra polcra teszem. Évente 50-60 üveggel szoktam.
Paradicsomot és a paprikát főzöm félkészre, só, tartósító, száraz dunsztba teszem. Így azért szeretem, mert télen levesekbe és pörköltbe is tudok tenni. Ha meg lecsót szeretnék, akkor hagymát dinsztelek, tojással, tarhonyával...stb.
A barátnőm édesanyja is pontosan így teszi el a lecsót. Alíg várjuk télen, hogy kapjunk belőle egy-egy üveggel, nagyon finom, tényleg csak fel kell melegteni, esetleg tojást ütök rá. Még soha nem romlott meg!
en is szertnek eltenni lecsot, de ugy, hogy teszek meg bele cukkinit,szeritettek ez is akkor igy elall??es persze hagyma nelkul.
De a szarazdunsztom tavaly nem sikerult...milyen modszer lenne meg??
A paradicsomot,megfőzöm,átpaszirozom,és vissza teszem a tűzre.Ha felforr beledobom a paprika karikákat,pár percig hagyom,amig kicsit összeesik.Kevés tartósitószert teszek bele,üvegekbe rakom,és a szárazdunsztba rakom.(hűtőtáska)A maradék levet űvegekbe rakom,és télen paradicsomos húsgombóc készül belőle,A paprika ize benne van.Ez az egyik fajta,a másikat készre főzőm,és úgy rakom el üvegbe.
Én már kb. 25 éve teszek el lecsót. Mindig teljesen készre főzöm mint amikor frissen esszük. Így teszem el és még sosem volt vele semmi gondom. Elővételkor csak melegíítem és kész. Lehet feljavítani, tojás, tészta egyéb hozzáadásával.
A paradicsom hélyát lehúzom, föszeletelem. Apaprikát csíkokra vágom. Én egyszerre beleteszem mind a kettőt egyszerre. Kb ugyanolyan arányban. 2-3 rottyanás után üvegbe öntöm, egy picsi tartósító a tetejére.A MARADÉK LEVET ÜVEGEKBE ÖNTÖM Egy percre fejjel lefelé fordítom. utána vissza. (én a befőtteknél is így csinálom) Egy éjszakára szárazdunsztba. A hűtőtáska is alkalmas erre. Alulra, oldalra,a tetejére összecsmiszkolt újságpapírt rakok.
Kizárólag a paprikát és a paradicsomot főzöm össze, persze szeletelve-darabolva egy pici sóval és tartósítóval.
Csak amikor enni akarjuk, akkor kap hagymát, fűszereket, esetleg virslit, szalonnát, tojást, stb... ami szemnek-szájnak ingere. :-) Szeretjük nagyon.
En is zohorihoz hasonloan szoktam eltenni,annyi kulonbseggel,hogy eloszor a paprikat teszem bele,es miutan az mar kicsit parolodott,jon a paradicsom.Es szinte keszre fozom,igy felbontás utan csak melegiteni kell,esetleg hozzateszed amivel enni szoktad(kolbász,krumpli,rizs)és mar kesz is van.
Imádjuk a lecsót, nekünk ez a recept jött be: A hagymákat - sokat- apróra vágom, és üvegesedésig dinsztelem. A paradicsomok héját lehúzom, mert nem gusztusos, hogyha összepöndörödik az ételben. Hozzáadom a paradicsomokat a hagymához, majd beledobom a paprikát is /szeletben, v. karikázva /, kicsit megsózom, s félig főzöm. Forrón üvegbe töltöm,szárazdunsztban hagyom másnapig.Fini!
ez egy kiprobált recept és nagyon finom.olyan mint a nyári lecso
először paradicsomot kell főzni,azt lepaszírozni átszűrni,felforralni,majd a paprikát belefőzni félkeményre.ha kész,üvegbe tenni és olvasztott zsírt csurgatni a tetejére. lezárni és egy nap szárazdunszt. ez a legjobb szerintem,mert ételeket is lehet ízesíteni vele. nagyon fincsi. csakhát a paradicsom miatt kicsit macerás.
Úgy tudom anyum is zsírral csinálja az eltevős lecsót, kevesebb hagymával és pirospaprika nélkül és persze a paradicsomot héjja nélkül.
Amikor meg felhasználásra kerül a dolog, akkor a zsír lekanalazza a tetejéről, hagymát párol, pirospaprikát tesz bele és arra borítja a félkész lecsót. :).
Nagyon fontos, hogy a paradicsom héját lehúzd, mert az megkeseríti állás közben a lecsót.
Anyukám is zsírral csinálja, ez a legjobb tartósító lecsó esetében.
A hagymadolog mamácskánál nem megvetendő tanács, tényleg jobb frissen dinsztelni a hagymát, és arra borítani az eltett lecsót.
Én csk paradicsomot és paparikát főzők meg. A paradicsomnak leszedem a héjját, papriát felvagdosom, de nagyobb darabokra. Sem sót, sem zsíradékot nem adok hozzá. Dunsztolni kell. Mikor elkészítem, tehát hagymát, zsíradékkal, ki, mit szeret dinsztelek, teljesen friss az ízhatás.
Anyukám úgy csinálta, hogy zsíron párolt felkarikázott hagymát, rá kevés őrölt pirospaprika, hozzáadta a paprikát, paradicsomot (szóval sima lecsót főzött, de zsírral). Forrón üvegbe töltötte, celofán és a tető. A hűlés során a zsír feljön az üveg tetejére és elzárja a levegőtől, ezt kidobod róla, mikor az üveget kinyitod felhasználáskor.
Sziasztok!
szeretnék lecsót eltenni de nem tudom hogyan kell.
Kaptam egy tippet, hogy megcsinálom a lecsót csak nem teszek bele szalonnát, kolbászt, virslit, forrón üvegbe teszem és a tetejére egy kis olajat öntök majd lezárom. Igaz ez? Van valakinek tapasztalata?
Előre is köszönöm!
Ti hogyan tesztek el lecsót télire üvegben?
További ajánlott fórumok: