Hogyan lehet lecsót elrakni télire? (beszélgetés)
Nekemis van meg haromeves lecsom.En a lecsot mas etelek izesitesehez hasznalom/toltotkaposzta,csorba,ghivecs,pacalporkolt stb./
Virsli,kolbász,tojás nélkül el áll akár évekig is.De étkezés elött fel kell fözni és ugy bele tenni a kolbászt,tojást,és a virslit.
Én a következő recept szerint szoktam, gyakran 2 évig is eláll. 90 dkg zsírba, 1 kg hagyma, 5 kg összevágott paprika és 2 kg paradicsom. Ezt forrástól számítva kb 40 percig főzöm, majd 2 kanál piros paprikát és 2 kanál sót teszek rá. Lezárom, ekkor belekeverek kb 3/4 csomag nátrium benzonátot vagy szalecilt. Üvegekbe teszem, és 1 napra száraz dunsztba. Kb 10-12 7 dl-es üveggel lesz belőle.
ahány ház annyi szokás nem probléma , csak mink most eltetuk 15 kg paprikából lecsót és sokaljuk hozzá a zsírt , és a paradicsomot ,persze szalicint nálunk már jó pár éve az újságok is írták hogy rákkelto . ez is olyan dolog hogy ez nem jó máskor az nem jó erre csak akkor lehet odafogyelni ha az a dolog ami káros lehet-e nélkulozni .nálunk az anyáink használták a szalicint , de mink már tobb mint húsz éve nem használjuk . és van a pincénkbe 3-éves lecsónk még mindig jó.
koszonom az eszreveteled nekunk megfelel ez a recept nagyon finom es meg szaraz dunsztba sem kell tenni.
ez a recept már jónak néz ki csak a kétkiló paprika helyett mink 5 kg paprika 1/5 kg paradicsom 3 nagy fej hagyma 2 dc olaj és szalicin semmi rák kelto és folosleges. ha jó megvan fozve és nem zold paradicsom van benne a tetok jól levanna szorítva száraz dunc ennyi .
Én mivel 2-en vagyunk,és readásul rossz étvágyuak,no meg nem a kedvenc a lecso,ezért 1kg paprikábol,1kg paradicsombol teszem el.Elkészitem a lecsot csak naturan! és lefagyasztom.Mikor télen elöveszed ugy is át kell fözni a kész lecsot majd akkor teszed bele a virslit és a kolbászt.Néha tojást is ütök rá.Csak virsli és kolbász nélkül lehet lefagyasztani müanyag dobozba!
Lecso telre: hozzavalok:2kg. zoldpaprika,1kg.paradicsom,4 fej kozepes hagyma,10dk.zsir,szalicil,so Az apro kockara vagott hagymata zsiron uvegesre piritjuk.hozzaadjuk az elore felvagott zoldpaprikat es a paradicsomot.Megsozzuk s a nyari lecsohoz hasonloan elkeszitjuk.Forron az uvegekbe toltjuk, tetejere egy keshegynyi szalicilt teszunk, s jo szorosan racsavarjuk a fedelet. Joetvagyat!!!!
ez mi akar lenni lecso ? ehhez gyomor is kell majd megenni . rendassen megsutni a lecsót és forrón uvegekbe és bele a száraz duncba. nem kell szalicin nem kell a mikróba tenni ha jó zárnak a tetok és jó megvan fozve akkor nincs semmi probléma vele.
Tobbfele kepen lehet elrakni lecsot.
1.fozve;
1,5 kg hagyma
3 paprika
1/2 l olaj
1/2 kg zsir,so izles szerint
a hagymat es paprikat felkarikazni sozni es parolni amikor latod hogy a hagyma uvegesedik a kockara vagot paradicsomot hozza onteni es addig fozni mig a zsiradek feljonn a felszinre.Uvegekbe rakni es egy keves szalicilt ra rakni.En az uvegeket 3 percre a mikroba rakom utan ra teszem a fedelet vagy celofant es szaraz dunsztba rakom.
2.Itt a hagymat es a szalicilt kihagyom.
Paprikat sozom izles szerint es parolom olajban majd a paradicsomot hozza adom es addig fozom mig az olaj feljon a tetejere,uvegekbe rakom majd huszpercig fozom a vizben es ott hagyom kihulni.
Itt nem merem a mennyisegeket csak szemre.
3.Nyersen
2 kg paprika,3 kg paradicsom,so,zeller level v.petrezselyemzoldje es10 drb. aszpirin.
A paprikat es paradicsomot fel darabolod megsozod es a zeller vagy petrezselyem levelet aprora vagod a 10 tabletat ossze torod.Az egeszet ossze kavarod egy napot hagyod allni ,levet ereszt.Keskeny szaju 1/2 v.1/1 literes uvegekbe rakod a tetejere egy ujjnyi olajat vagy zsirt .
teszel.Vigyazat nem befotes uvegebe tenni.
A naplomban felrakok egy kepet a lecsorol amit most raktam el az 1.recept szerint.
3kg paprika,2kg érett paradicsom,összemetélni 15dkg só, 15dkg cukor, állni hagyni(kb 1óráť), belerakni üvegekbe a levet ráönteni amit engedett és 20percet dunsztolni
rendesen megfozni a lecsót ,ne legyen benne csak érett paradicsom a kozepébol kikell vágni a csitka hejét , nemkell bele szalicin rákkelto .ha jól megvan fozve forrón bele az uvegekbe és száraz duncba bele tenni egy 24-órára jól betakargatni hogy mennél lassabban huljon ki. perszeellenorizni a tetokot hogy jól rá vannak téve mert ha forog akkor kiforr.
Én ha télre teszem el, csak a paradicsomot és paprikát főzöm össze, semmi hagyma, zsiradék, só! Tartósítószer a tetejére, és télen amikor előveszem, akkor teszem hagymás alapra, vagy ételekbe ízesítésképpen. De fagyasztva is tettem már el, úgy is finom.
Én megfonyasztom a hagymát /olaj,zsir/ ki mibe..
Beleteszem a feldarabolt paprikát.
Lefedem, ha összerottyan, kioltom alóla a gázt, és mehet az üvegbe.
Tetejére /olaj, zsir/ rá a kupak és kész!
Ugy csináld, mint a lecsót, csak arra vigyázz, hogy neváljon le a héja a paprikáról.
De mi szoktunk úgy is elrakni paprikát,h csak felvágjuk, mint a lecsóhoz és nyersen lefagyasztjuk, és amikor lecsót akarunk csinálni, akkor frissen vesszük elő.
Persze a paradicsomot is lefagyasztjuk, általában félbe vágva.
Én is hallottam olyat is!
Szia!Anyukám is mindig rak el,rendessen megfőzi a lecsót,talán egy ki több zsiradékot tesz hozzá.(jobban el áll)majd üvegbe tölti és a tetejére teszi a szalicilt,mert nem valami jó ize van szerintem ha belevan keverve.(de ugyis jó lehet)
De hallottam már olyat is valaki lefagyassza zacsiba.
Nem kell.jó az úgy ahogy eredetileg csinálod.
Na akkor jól emlékeztem:)
oké de a paradicsomot miért kell külön megfőzni és ősszetörni?
Igen mi is rendesen megfőzzük, és szalicilből is belefőzünk egy keveset!
Nem,csak emlékeztem,hogy olvastam ezt a receptet.
A nagyim egyébként úgy csinálja,hogy rendesen megfőzi a lecsót,csak azt hiszem rak bele szalicilt és úgy tölti üvegekbe és ennyi.De nem vagyok benne biztos,hogy belefőzi,vagy utána rakja bele a szalicilt.
Mi ma hasonlóképpen raktunk el! Csak paradicsomból mi kevesebbet rakunk bele.
A szalicilt ki ne hagyd.
köszi, te csináltál már ilyet?
hogyan lehet lecsót elrakni télire?
További ajánlott fórumok: