Szokták blansírozni = forrásban levő vízbe egy pillanatra belerakod a felszelt karalábét. Utána üvegbe, és rakod száraz dunsztba. Én még így nem próbáltam. Van aki a karfiolt is így rakja el.
Én úgy szoktam, hogy meghámozom. Először karikára szelem, majd mint a szalma krumplit. Nyersen rakom zacsiba. Amikor szükségem van rá, még fagyott állapotban rakom a forrásban levő levesbe, akkor megmarad a roppanós állaga még azután is, hogy puhára főtt.
Itt most nyári karalábéról van szó,már fel kell szednem,mert elég nagyok ahhoz hogy lassan fás legyen a belsejük.Pince,verem nincs.Fagyasztó korlátozott kapacitású,tehát max.fél kilónyit tudok bele tenni a karalábéból,a többi hely kell a húsnak és egyéb zöldségnek-gyümölcsnek.Valami fortélyra gondoltam,ha esetleg valaki ismer vagy próbált már a fagyasztáson és vermelésen kívül valamit.Lehet perverz leszek,mint a Forever Happy anyósa és bedunsztolom őket!
A karalábét nem szokták tartósítani. Annál fontosabb eljárás a téli tárolása. Erre a célra a nyár végén, ősszel termelt növények a legmegfelelőbbek. A levelektől és a gyökérzetüktől megtisztított gumókat veremben, pincében, fagymentes kamrában lehet jól eltartani 0-4°C hőmérsékleten és 90-95% relatív légnedvesség mellett. A betárolt gumók időnkénti átválogatásáról ne feledkezzünk meg
Hogyan lehet elrakni télire a karalábét?Elég sok termett és nem tudok vele mit kezdeni.Fagyasztómba nem fér,hűvös pincém nincs.Mit lehet vele még kezdeni ezen kívül?