Hogyan kell lecsót eltenni tartósítószer nélkül? (tudásbázis kérdés)
Én csak a lekvárokat szoktam fejre fordítani, de max 6-8 percre. Utána visszafordítom és a száraz dunsztban már a talpán áll. Évek óta csinálom, bevált.
Beni, öregjeink nem használtak kupakot, hanem celofánt, de ha arra gondolok, h a celofánt kútvízbe mártották..... Szóval az sem volt higiénikus
Nekem ez a fejre állítás kissé morbid, bár lehet jó, ha másoknál bevált. Nagymamám mindig azt mondta, hogy felülről nem kell belotyogtatni :)
Igaz, régen nem voltak csavaros üvegek, a celofánnal meg érdekes lenne...
eltettem üvegekbe a félig megfőtt lecsót, tettem a tetejükre zsírt majd lezártam.(tartósító nélkül)
Fejre fordítva dunsztolom igaz?- nem csak pár percig kell fejre fordítva hagyni.
nem kell bele tenni tartósítószert,elég,ha a celofánra teszel egy késhegynyit.
Min a befőttet,beleteszed üvegbe és bebugyolálod.:-)
Én évek óta így teszem el, nem romlik és finom.
A paradicsomot és a zöldpaprikát is megmosom, felszeketelem,/ paprikát kicsumázom. Felteszem nagy fazékba főni a paradicsomot, utána hozzáadom a paprikát, összefőzöm, nem túl sokáig, hogy a paprika ne legyen szétfőzve. Forrón üvegekbe töltöm. Ami nagyon fontos!!!!!A befőttes üvegeket na-benzoátos vízzel átöblítem elmosás után, kicsit szárad és így töltöm meg őket a lecvsóval. Tartósítószert nem teszek a lecsóra, de a celofán és a csavarós tető közé igen. Ezzel a módszerrel még semmim nem romlott meg. Ha felbontod télen az üveget, a tartósító így nem kerülhet bele de eláll a lecsó., a lekvár és minden. Hidd el, hogy tuti.
Van nekem is gyümölcscentrifugám, de úgy emlékszem, azt olvastam - nyilván elő kell vennem a füzetecskét - h ami túl leves, arra nem lehet használni és arra ami nagyon eltömíti. Arra határozottan emlékszem, h banánt is hozott példának. Akkor nem is szeded le forrázással a héját, mert a centri úgyis kidobja?
Köszi a válaszod!!
ezt facen találtam:
A paprikát felkockázzuk. A vöröshagymát felkarikázzuk. A paradicsomokat forró vízbe pár másodpercre bedobjuk, kivesszük, héjukat lehúzzuk, és apróra felvágjuk.
Egy jó nagy lábosban kb. 30-40 dkg zsírt felolvasztunk, a hagymát beledobjuk, és üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a paprikát, jól átforgatjuk a hagymával, és megsózzuk. (Ne spóroljunk a sóval.) Lefedjük.
Pár perc múlva hozzáadjuk a paradicsomot, ezzel is jól átkeverjük, és miután forrni kezd, kb. 5-6 percet forraljuk. Ne túl sokáig, hogy ne legyenek a paprikák elpuhulva!
Ezalatt újból egy kisebb lábaskában zsírt olvasztunk, ez jön majd a lecsó tetejére az üvegekben.
Levesszük a tűzről a lecsót, és azonnal az előkészített, lehetőleg forró üvegekbe töltjük. (Én a sütőt szoktam 100°C - ra előmelegíteni, oda teszem be az üvegeket és a lapkákat is. Onnan veszem ki egyenként a töltögetéskor.)
A tetejükre 2-3 evőkanál forró zsírt kanalazunk, és azonnal lezárjuk.
Száraz dunsztba rakjuk, és kihűlésig ott hagyjuk (kb. 2 nap).
Sziasztok!
Éppen ma fogok lecsót eltenni. Én úgy csinálom, hogy rendesen megfőzőm, mintha megennénk. Befőttesüvegbe rakom, a tetejére olajat öntök, hogy teljesen ellepje és ne legyen levegő alatta, ha ráteszem a fóliát és a tetőt. Dunsztolni kellene, de nekem nincs hely, ugy oldottam meg, hogy a sütőt bemelegítettem és oda pakoltam be a lecsót az üveggel. Rácsuktam a sütőajtót és jó pár nap alatt kihült. Mert ugye a dunsztolásnak is az a lényege, hogy szépen lassan hüljön ki. (legalábbis én igy gondolom) Tavaly is igy csináltam és tökéletesen elállt. Még májusban is azt ettük. Mirelitben nekem nem jön be, mert azért lefagyasztva nem az igazi. Viszont befőttesüvegbe teljesen olyan, mintha frissn csináltam volna.
További ajánlott fórumok:
- Stelázsi: Kreatívan, mit mivel, cukor, tartósító nélkül, egészségesen, természetesen
- Más autóját le lehet fotózni az engedélye nélkül?Feltenni internetre?
- Hogyan lehet meggyet tartósítószer nélkül eltenni?
- Lekvár, befőtt tartósító nélkül. Működik?
- Ti főztetek már körtéből lekvárt, nagyon vizes, sokáig kell főzni?Tartósító nélkül eláll?
- Csalamádé, savanyúság tartósítószer nélkül?