Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell lecsót eltenni tartósítószer nélkül? fórum

Hogyan kell lecsót eltenni tartósítószer nélkül? (tudásbázis)


1 2
57. betti125 (válaszként erre: 48. - Salabakter)
2011. aug. 29. 22:51
Án is igy csinálom, csak nem hütőládába teszem, hanem a sütőbe. Nem romlott meg még soha. És olyan, mintha frissen csináltam volna.
56. globus (válaszként erre: 54. - Ubul56789)
2011. aug. 29. 22:08
Gondolod, hogy valakinek problémát okoz a fagyasztás? :)
55. cipa (válaszként erre: 7. - 04e95f637a)
2011. aug. 29. 22:06
Nekem sem.
2011. aug. 29. 16:26
Egyértelmü ted fel a lecsot fözd meg izlásed szerint majd mikor kühült fgjál egy náljon zacskot és egy egyzacskoba anyit tegyél bele amit egy evésre gondolsz zárd le és ted be a mély hütüládába fogyasztás elöt pár orával elö veszed és ennyi
2011. aug. 28. 20:31

Én csak a lekvárokat szoktam fejre fordítani, de max 6-8 percre. Utána visszafordítom és a száraz dunsztban már a talpán áll. Évek óta csinálom, bevált.

Beni, öregjeink nem használtak kupakot, hanem celofánt, de ha arra gondolok, h a celofánt kútvízbe mártották..... Szóval az sem volt higiénikus

52. globus
2011. aug. 28. 19:11

Nekem ez a fejre állítás kissé morbid, bár lehet jó, ha másoknál bevált. Nagymamám mindig azt mondta, hogy felülről nem kell belotyogtatni :)

Igaz, régen nem voltak csavaros üvegek, a celofánnal meg érdekes lenne...

51. Beni15
2011. aug. 28. 19:03

eltettem üvegekbe a félig megfőtt lecsót, tettem a tetejükre zsírt majd lezártam.(tartósító nélkül)

Fejre fordítva dunsztolom igaz?- nem csak pár percig kell fejre fordítva hagyni.

50. globus (válaszként erre: 45. - Beni15)
2011. aug. 28. 18:44
Szerintem elég. Jól elmosod, lecsurgatod. Nem törölgeted :) Ha nagyon szorgalmas vagy, a kupakokat kifőzheted, de öregjeink biztosan nem csinálták.
49. salabakter (válaszként erre: 46. - 44bec28c36)
2011. aug. 28. 18:30
Én nem szoktam ennyit lacafacázni az üvegekkel,jól kimosom,ennyi.Mégsem szokott megromlani.
48. salabakter (válaszként erre: 47. - Esto70)
2011. aug. 28. 18:28
Olajjal ugyanez:)Az olaj is elzárja a levegőtől,ha van.Én teljesen készre csinálom a lecsót,jó tele az üveget,rá celofán,és bele a kézi hűtőládába,hogy sokáig meleg legyen.Csak tojás kell hozzá,ha elővesszük,nekem az sem,csak kenyér:)
47. esto70 (válaszként erre: 40. - Beni15)
2011. aug. 28. 18:07
Az én nagymamám zsírral főzte a lecsót (nem olajjal, ahogy én szoktam)és az üvegekbe úgy tette el, hogy a zsír ellepje a paprikát. Így a megdermedt zsír lezárta, és nem kellett bele tartósító szer. Na meg persze egy jó hűvös hely sem árt, ahol tárolod.
46. 44bec28c36 (válaszként erre: 45. - Beni15)
2011. aug. 28. 18:06
Nálam az előre kifőzött azt jelenti, hogy a kimosott dunsztosüveget beteszem a mikróba egy kis időre. (egy-két percre) Zsírral főzöm a lecsót és nem olajjal, az üveg tetejére én szoktam tartósítót tenni.
45. Beni15
2011. aug. 28. 17:55
köszönöm a válaszokat. az előre kifőzött dunsztosüveg alatt mit értesz, azt hogyan kell?nem elég ha forró vízben jól elmosom? tegyem egy edénybe őkt hogy ellepje a víz és úgy főzöm ki, és mennyi ideig,
2011. aug. 28. 17:45
Mi nem szoktuk befőzni, hanem az összevágott paprikát és paradicsomot csak úgy lefagyasztjuk. Majd télen elővesszük, úgy fagyottan bedobjuk a lábosba, ahol főzés közben szépen felenged és levet ereszt. Ha a paradicsom teljesen szétfőtt, akkor adjuk is hozzá a tojást és a virslit. Így teljesen ugyan olyan, mintha nyáron a friss zöldségekből készítettük volna és még bajlódni sem kell a befőzésével!;o)
2011. aug. 28. 17:44

nem kell bele tenni tartósítószert,elég,ha a celofánra teszel egy késhegynyit.

Min a befőttet,beleteszed üvegbe és bebugyolálod.:-)

2011. aug. 28. 17:43
forrón szeded bele az előre kifőzött dunsztosüvegbe, és miután az megtelt, ráteszed a fedőt, majd fejre fordítod az üveget. Így hagyod lassan kihülni úgy, h vastagon körbebugyolálod az üvegeket.
2011. aug. 28. 17:39
40. Beni15
2011. aug. 28. 17:38
Lecsót főzök be, szokott valaki tartósítószer nélkül eltenni?mi a titka hogy ne romoljon meg, kost készíttek először...
2011. aug. 21. 20:40
Ja, elfelejtettem, hogy zsírt és a hagymát, vagy az olajat és a agymát kihagyom, előfordulhat, hogy megavasodik ha ezzel áll télen. Réérsz akkor konyhakészre készíteni ha felbontod és főzöd. Így olyan mintha akkor szedted volna a paradicsomot és a paprikát.
2011. aug. 21. 20:37

Én évek óta így teszem el, nem romlik és finom.

A paradicsomot és a zöldpaprikát is megmosom, felszeketelem,/ paprikát kicsumázom. Felteszem nagy fazékba főni a paradicsomot, utána hozzáadom a paprikát, összefőzöm, nem túl sokáig, hogy a paprika ne legyen szétfőzve. Forrón üvegekbe töltöm. Ami nagyon fontos!!!!!A befőttes üvegeket na-benzoátos vízzel átöblítem elmosás után, kicsit szárad és így töltöm meg őket a lecvsóval. Tartósítószert nem teszek a lecsóra, de a celofán és a csavarós tető közé igen. Ezzel a módszerrel még semmim nem romlott meg. Ha felbontod télen az üveget, a tartósító így nem kerülhet bele de eláll a lecsó., a lekvár és minden. Hidd el, hogy tuti.

2011. aug. 21. 14:37

Van nekem is gyümölcscentrifugám, de úgy emlékszem, azt olvastam - nyilván elő kell vennem a füzetecskét - h ami túl leves, arra nem lehet használni és arra ami nagyon eltömíti. Arra határozottan emlékszem, h banánt is hozott példának. Akkor nem is szeded le forrázással a héját, mert a centri úgyis kidobja?

Köszi a válaszod!!

36. karcsababy (válaszként erre: 14. - Minerva223)
2011. aug. 21. 09:32
Minerva, szerintem 20 másodperc a mikroban nagyon kevés, minimum 5 percig szoktam úgy, hogy 1 ujjnyi vizet teszek az üvegekbe. 20 másodperc alatt az üvegek fel sem melegednek, a forraláshoz is 2-3 perc kell. Amikor a cumisüvegeket mikrós sterilizálóban fertőtlenítjük, abba is kell víz, és 5-6 percig kell mikrózni.
35. karcsababy (válaszként erre: 34. - Tejespite)
2011. aug. 21. 09:25
Szia Tejespite, mi gyümölcscentrifugával passzírozunk, szerintem sokkal hatékonyabb, mint a kézi passzírozó. Remélem segítettem:) Üdv
2011. aug. 20. 14:34
Van valami ötletetek, hogy készítsek paradicsom ivólét télire? A régimódi passzírozó már szétment, a mostanában kapható darálósnál pedig már nagyon unom, h mindenüt csorog mindenfele. Nem csak az enyém, hanem másoké is, tehát hiába vennék másikat.
2011. aug. 16. 16:01
Hát én most 17 üveggel tettem el paradicsom ,paprika só én hagymát nem teszek azt nem szoktam felfőzöm olajat szalicilt és kész .Nekünk mindig bejön .
2011. aug. 16. 13:59
Nekem annyira pici a fagyasztófiókom, h nem tudok oda eltenni. Próbáltam a készrefőzöttet, olajjal, hagymával stb, de ez valahogy nem ízlett a családnak annyira. Egyébként nem volt rossz, a hagyma sem keseredett meg. Ami nálam bevált: 3 kg 30 dkg paradicsom (forró víz, majd lehéjazás) darabolva egy edénybe, forralni egy kicsit, majd 1 kg felszeletelt zöldpaprika bele, összerotyogtatni, ez pont 7 üveggel lesz. Folpack, arra natriumbenzoát, kupak, szárazdunszt. Télen frissen dinsztelek olajon hagymát, ráöntöm az üveg tartalmát, és ki hogy szereti, rizzsel, tarhonyával, tojással készrefőzöm Olyan mint a friss.
2011. aug. 16. 11:12

ezt facen találtam:


A paprikát felkockázzuk. A vöröshagymát felkarikázzuk. A paradicsomokat forró vízbe pár másodpercre bedobjuk, kivesszük, héjukat lehúzzuk, és apróra felvágjuk.

Egy jó nagy lábosban kb. 30-40 dkg zsírt felolvasztunk, a hagymát beledobjuk, és üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a paprikát, jól átforgatjuk a hagymával, és megsózzuk. (Ne spóroljunk a sóval.) Lefedjük.

Pár perc múlva hozzáadjuk a paradicsomot, ezzel is jól átkeverjük, és miután forrni kezd, kb. 5-6 percet forraljuk. Ne túl sokáig, hogy ne legyenek a paprikák elpuhulva!

Ezalatt újból egy kisebb lábaskában zsírt olvasztunk, ez jön majd a lecsó tetejére az üvegekben.

Levesszük a tűzről a lecsót, és azonnal az előkészített, lehetőleg forró üvegekbe töltjük. (Én a sütőt szoktam 100°C - ra előmelegíteni, oda teszem be az üvegeket és a lapkákat is. Onnan veszem ki egyenként a töltögetéskor.)

A tetejükre 2-3 evőkanál forró zsírt kanalazunk, és azonnal lezárjuk.

Száraz dunsztba rakjuk, és kihűlésig ott hagyjuk (kb. 2 nap).

2011. aug. 16. 11:09
Én tettem, mert régebbiek voltak a csavarók....
29. globus (válaszként erre: 26. - Mackoni1)
2011. aug. 16. 10:04
Gondolom, a fejrefordítós üvegre nem kell celofán, különben... ezt sosem értettem. Öregek mindig azt mondják, hogy a celofán ne maszatolódjon össze, mert akkor megromlik, "ne lotyogtasd" az üveget:)
2011. aug. 16. 08:42

Sziasztok!

Éppen ma fogok lecsót eltenni. Én úgy csinálom, hogy rendesen megfőzőm, mintha megennénk. Befőttesüvegbe rakom, a tetejére olajat öntök, hogy teljesen ellepje és ne legyen levegő alatta, ha ráteszem a fóliát és a tetőt. Dunsztolni kellene, de nekem nincs hely, ugy oldottam meg, hogy a sütőt bemelegítettem és oda pakoltam be a lecsót az üveggel. Rácsuktam a sütőajtót és jó pár nap alatt kihült. Mert ugye a dunsztolásnak is az a lényege, hogy szépen lassan hüljön ki. (legalábbis én igy gondolom) Tavaly is igy csináltam és tökéletesen elállt. Még májusban is azt ettük. Mirelitben nekem nem jön be, mert azért lefagyasztva nem az igazi. Viszont befőttesüvegbe teljesen olyan, mintha frissn csináltam volna.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook