Lekvár, befőtt tartósító nélkül. Működik? (beszélgetős fórum)
Ízlés szerint, ez sokban függ a gyümölcs cukortartalmától is. Főzni én órákig szoktam, mivel nálunk a sűrű lekvárok a kelendőbbek. A cukor viszont hígítja a lekvárt!
Úgy szoktam kipróbálni, hogy egy tányérra csepegtetek és ha már nem folyik le róla, akkor jó.
De a szilvalekvárnál van egy - szintén édesanyámtól - tuti módszer. A sütőben, alacsony hőfokon egy éjszaka alatt kb. 8 óra olyan sűrű lekvárt kapunk, hogy azt aztán nyugodtan lehet gombócba is tenni.
A befőtteket pedig úgy készítjük, hogy a szintén alaposan átválogatott, hibátlan gyümölcsöt megmossuk. Cukorszirupot készítünk (Víz és cukor, gyümölcstől függően 1 l vízhez kb. 50-60 dkg cukor).
A lecsöpögtetett gyümölcsöt a fertőtlenített üvegekbe tesszük, majd erre ráöntjük a szirupot. Celofánt teszünk a kupakok alá, majd a lezárt üvegeket egy lábasba tesszük, amely kb. 1/4-ig van vízzel. Így gőzöljük néhány percig, majd szintén száraz dunsztba kerül.
Sziasztok! Ha valaki már próbálta írja le a tapasztalatát, mert kicsit tartok tőle, hogy kárba megy a gyümölcs. Ezt a recit olvastam: Meggylekvár
Hozzávalók: 1 kg magozott meggy 20-30 dkg nádcukor/méz (elhagyható)
Elkészítése: A meggyet turmixoljuk össze keverjük bele a nádcukrot/mézet, és állandó keverés mellett főzzük lassú lángon. Majd forrástól számítva mintegy 4 perccel kezdjük a befőttesüvegekbe tölteni amit azonnal zárjunk le, majd fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.
Biztosan nem romlik majd meg???
Várom a véleményeket.
További ajánlott fórumok:
- Kezdő vagyok. Szeretnék télire eltenni befőttet lekvárt kovászos uborkát. Ha valakinek van ötlete, receptje számomra szívesen venném :)
- Stelázsi: Kreatívan, mit mivel, cukor, tartósító nélkül, egészségesen, természetesen
- Recepteket szeretnék cukor és tartósítószer mentes lekvár, ivólé, szörp, befőtt készítéséhez
- Őszibarack lekvárba hogy tegyem a befőzési tartósitószer keveréket?
- Ti főztetek már körtéből lekvárt, nagyon vizes, sokáig kell főzni?Tartósító nélkül eláll?
- Ki tudja, hogy repülőgépen lehet e vinni Németországba, házi készítésű lekvárt, savanyúságot, és befőttet?