Mi a főtt tojás titka? (beszélgetés)
Forrástól 5-10 perc hogy kemény legyen de lepje el víz teljesen.
meg annyi ha friss a tojas akkor ha megfozod sosem zold a szele!
hideg vizben feltenni es 10 perc fozes ha kemeny tojast akarsz.utanna azonnal hideg vizbe tenni es a vizet cserelgetni.sot nem kell a vizbe tenni/kiprobaltam/,mert nem konnyitette meg a tojasok pucolasat.
Valakitől hallottam, hogy a tojás 7 percig kell főzni, azaz felforr a víz és onnantól, pont 7 perc, mert így nem lesz zöld széle a sárgának és lejön a héja is.
Forrásban lévő vízbe teszem, kikapcsolom a platnit, 10 perc múlva kész. Hideg víz alá én is be szoktam tenni, mert amúgy nem tudom hámozni, mert forró. De amúgy szerintem is a frissességén múlik a hámozhatósága.
10-12 percig főzöm, leöntöm a vizet és azonnal hideg vizet rá. Egyenként megütöm a tojásokat úgy hogy a héja megtörjön. A hideg víz a héj alá megy, így pár perc múlva szépen lejön a héja. Ma reggel is így csináltam.
főzővizbe ecet és só, 10 perc, hidegvíz
Nem konyhatündér vagyok, de a héja simán pár darabban lejött
Hogymár én is hozzászóljak egy főzős topikhoz :)
Ha forrásban lévő vízbe teszed a szobahős tojást, 4,5 perc a lágytojás, 8 perc után már kemény. Egyből.hideg víz alá, nem csak áztatni mert felmelegszik.
tessék, ott a tuti eljárás, elég a 26 mp-től nézni, addig csak teszi a dobozba a főtt tojásokat.
[link]
Nem friss tojást kell főzni
Főzővízbe kevés só
Ahogy késznek gondoljuk (ki milyen keményen-lágyan szereti), áttesszük a tojásokat egy hideg vizzel teli edénybe és a kanállal kissé megtörjük mindegyiket, többször cseréljük a vizet, ha átmelegedett, aztán könnyedén lehet szépre pucolni.
Ha tutira akarsz menni, akkor vannak formák, fémből, porcelánból, szilikonból, és műanyagból is.
Van tojásforma és ilyen is, amit belinkelek.
[link]
Ma olvastam, nem sót hanem szódabikarbónát kell tenni a vízbe.
Szerintem a friss (kb egy hetes) tojás nem pucolódik jól.
Állítólag igen. Én teszek bele, a forrázás után azonnal hideg vizet öntök rá.
Ritkán nem szép.
Láttam olyan praktikát is, hogy befőttesüvegbe kell tenni és abban összerázni, lejön a héja. Ue. érvényes a fokhagymára is. A héjától megszabadul így.
Még nem raktam Andika, lehet az a baj?
Hehehe, nekem már csak a hárfa van meg, de deszkán működik az is :)
Tudom, a százasba is van pár száz forint. Igazad van ronda lesz, de finom :)
főzés után tedd hidegvizbe
Minden multinál van, ahol a konyhafelszerelési cikkeket tartják. Piacon talán még olcsóbb noname.
Vegyél tojásvágót, abba beleteszed a rondácskát és csatt.
[link]
Köszönöm! Rakott krumplinál idegesít a leginkább, mert ott szeletelni kell és megőrjít már
Karácsonykor hogy megszívtam a kaszinótojással,,pedig az nem árt ha szép.
Én is így. Azonnal lehűtöm és frissen pucolom. Ha sokáig vár, valahogy visszaszárad rá az a hártya, akkor nehéz leszedni.
Nem rég láttam valamelyik gastroműsorban - hogy amint megfőtt, öntsd le róla a vizet, öntsd fel hidegvízzel és törd össze héját, és maradjon a hideg vízben. azt mondta a csaj, nincs az a tojás, amit ne lehetne így rendesen hámozni, függetlenül attól, hogy mennyire friss.
Só, ecet, főzés után jeges víz, próbáld ki ezeket is, de nekem az a tapasztalatom, hogy ha friss a tojás, akkor minden hiába. :D Nekem az jött be leginkább, hogy nem foglalkozom vele, ha ronda akkor ronda......
10-15 perc, legutóbb 8 perc volt, félig nyers maradt a közepe
Próbáld ki, és majd írd meg, kíváncsi vagyok. Mi ecetet öntöttünk bele keveset, de nem éreztük annyira a hatását.
További ajánlott fórumok: