Mi a főtt tojás titka? (beszélgetés)
főzővizbe ecet és só, 10 perc, hidegvíz
Nem konyhatündér vagyok, de a héja simán pár darabban lejött
Hogymár én is hozzászóljak egy főzős topikhoz :)
tessék, ott a tuti eljárás, elég a 26 mp-től nézni, addig csak teszi a dobozba a főtt tojásokat.
Nem friss tojást kell főzni
Főzővízbe kevés só
Ahogy késznek gondoljuk (ki milyen keményen-lágyan szereti), áttesszük a tojásokat egy hideg vizzel teli edénybe és a kanállal kissé megtörjük mindegyiket, többször cseréljük a vizet, ha átmelegedett, aztán könnyedén lehet szépre pucolni.
Ha tutira akarsz menni, akkor vannak formák, fémből, porcelánból, szilikonból, és műanyagból is.
Van tojásforma és ilyen is, amit belinkelek.
Ma olvastam, nem sót hanem szódabikarbónát kell tenni a vízbe.
Szerintem a friss (kb egy hetes) tojás nem pucolódik jól.
Állítólag igen. Én teszek bele, a forrázás után azonnal hideg vizet öntök rá.
Ritkán nem szép.
Láttam olyan praktikát is, hogy befőttesüvegbe kell tenni és abban összerázni, lejön a héja. Ue. érvényes a fokhagymára is. A héjától megszabadul így.
Vegyél tojásvágót, abba beleteszed a rondácskát és csatt.
Mi van hogy 10 percig főzzük, aztán leöntjük a meleget, rá hideg vizet és így marad egy darabig. De ez se 100%-os. Tényleg függhet a tojás frissességétől is.
Én a légkamránál kezdem el törni mindig.
Keress youtube-on praktikákat, nekem az vált be hogy jó alaposan megtöröm a héját, kicsit így megsodrom vagy mi a kezemmel az asztalon, és akkor azzal a hártyával együtt le szokott jönni majdnem sérülés nélkül.
Ahogy Libikóka írja, ha nagyon friss, nehezebb megpucolni. De pl. ha előző nap megfőzöd és hűtőbe rakod, akkor is kicsit könnyebben lejön a héja másnap.
További ajánlott fórumok:
- A macskatartás titkai
- Mit csináljak, hogy le tudjam szedni a főtt tojás héját?
- Miért nem válik le a főtt tojásról a héja?
- Mi a titka a jó főtt rizsnek?
- Ki milyen technikát vet be annak érdekében, hogy a főtt tojás héját könnyedén, gyorsan, tojás sérülés mentesen megpucoljátok?
- Főtt tojást, héjában, héja nélkül hűtőben hány napig lehet tárolni, megenni? Mennyi idő alatt romlik meg?