Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mi a titka a jó főtt rizsnek? fórum

Mi a titka a jó főtt rizsnek? (tudásbázis)


2014. nov. 19. 18:32

Bocs, minden 20dekához 1 leveskockát!!

(mivel eredetileg 10dekához akartam írni, de az két felnőttnek kevés, átjavítottam a 10dekát 20-ra, de a leveskockát nem, a só stimm, tehát ha nem leveskockát teszel akkor 20 dekához 1 csapott teáskanálnyi só)

20. gribedli*** (válaszként erre: 1. - Finom23)
2014. nov. 19. 18:27

Szerintem az a titka, hogy mindig be kell tartani a főzési időt, ami a dobozon van és a főzési idő betartásának az a titka, hogy soha ne bízz abban, hogy "majd emlékszem", hanem legyen mindig egy timer!


Több fajta rizs van és különböző a főzési idejük, szerintem is, ahogy lejjebb írták, nagyjából 15 perc jó lesz, nem nagyon lehet elrontani de van pl az "originario" rizs, ennek 12-13 perc az ideje. Az összes "carnaroli" 15-18 perces. Barna rizs 40 perc.


Én legtöbbször barnarizst főzök magamnak és ehhez 1 rész rizs, 3 rész vizet teszek.


A carnaroli és más rizshez pedig 1 rész rizs, 2 rész víz.


Fontos a mérleg is, mert én ez alapján sózom, fűszerezem, így ha nem kóstolom meg, akkor is tudom, hogy a sózás rendben. Na, minden 20deka száraz rizshez fél leveskockát vagy 1 csapott teáskanál tengeri sót teszek.


És teáskanálnyi vajban pirítom a rizst, egy másik lábosban közben felforralom a vizet, amit a rizzsel együtt kimértem és forrón öntöm a rizsre. Ezután visszaveszem takarékra és letakarom fedővel, beállítom a timert, néha ránézek. Miután lejárt a főzési idő, lekapcsolom és kész. Ha krémesen szereted, beledobhatsz még egy diónyi vajat ilyenkor. A férjem szerint keverni kell a rizst, ő mindig keveri, és fokozatosan adja hozzá a forró vizet de ez már rizottó:)


Ha fehér rizs kell zsiradék nélkül, köretnek valami kínai cucchoz, akkor pedig úgy főzöm ki mint a tésztát, lobogó forró vízbe literenként egy teáskanálnyi nagyszemű só, rizs beledob, megkever (minden 10deka rizshez kell 1 liter főzővíz), főzési idő beállít, kicsit lejjebb fogom a hőfokot, nehogy kifusson, főzési idő lejártával azonnal leszűröm. Ezt én piláf rizsnek nevezem, igaz, az igazi piláfban van egy csomó más is, nemcsak rizs:)))

19. Katinkaboszi (válaszként erre: 17. - 903ca20cba)
2014. nov. 19. 17:14
Nekem így körülményes :)
2014. nov. 19. 17:09
Milyen rizsre gondolsz?
17. 903ca20cba (válaszként erre: 16. - Katinkaboszi)
2014. nov. 19. 15:56
A legtutibb!! :-D
16. Katinkaboszi (válaszként erre: 15. - 903ca20cba)
2014. nov. 19. 15:25
Unokatesóm annyiban fejezi be másként, hogy amikor már félig puha a rizs, leveszi és egy régi babaplédbe tekeri, majd csak akkor veszi elő, amikor fel akarja adni :)
2014. nov. 19. 15:15
Akit még érdekel:veszel pl.1 bögre rizst,tetszés szerinti forró zsiradékon megpirítod,2x annyi vízzel felöntve minimum lángon párolod. Amikor már csak pár mm lé van rajta,leveszed a tűzhelyről,lefeded,s hagyod,amaradék folyadékot felszívja.
14. Katinkaboszi (válaszként erre: 13. - Miss Poppy)
2014. nov. 19. 14:34
Azért, mert nem szereted a rizst biztosan, és amit nem szeret az ember, nem is tudja elkészíteni, mert nincs a szájában az íze, hogy milyennek kell lennie.
2014. nov. 19. 13:02
Szégyen ide vagy oda,nekem sosem sikerült még:)
2014. nov. 19. 11:48
Köszönöm a válaszokat!
2014. nov. 19. 11:42
Nekem azóta sikerül profi módon,mióta forró vízet öntök rá..ezt a tv-ben láttam.komolyan nincs szérfőve,nem ragad,olyan tuti :)
10. 32fcc62d1f (válaszként erre: 5. - 3d787b167a)
2014. nov. 19. 11:28
Én is így készítem, de az időt nem szoktam nézni. 20 percre saccoltam.
2014. nov. 19. 11:17

Egyébként a jó rizsnek a titka, a türelem és a gyakorlat.:)


Próbáld, próbáld és próbáld, aztán rájössz neked mi megy a legjobban és azt a receptet tartod meg.

8. 3d787b167a (válaszként erre: 7. - Siss27)
2014. nov. 19. 11:16
A konyhai órát húzom fel, nehogy elfelejtsem.
7. siss27 (válaszként erre: 5. - 3d787b167a)
2014. nov. 19. 11:15
Én is így szoktam.Csak időt nem nézek,érzésre döntök,hogy jó-e.
6. Katinkaboszi (válaszként erre: 1. - Finom23)
2014. nov. 19. 11:13

Jó minőségű kell legyen, nem drágát mondok, mert az sem jobb néha.

Nekem háromféle főzési módom van, kell hozzá tapasztalat és türelem.

Jah és enni a hosszúszemű jó.


1. Hagyományos, megperget zsiradékban,felönt vízzel, kétszer olyan mennyiséggel, mint amennyi a rizs maga. Kavarni ezután nem szabad, lefedve főzni, takarékon, meg meg nem puhul.

Ízesíteni ízlés szerint kell.


2. Ez főleg olyan ételhez való, aminek van elég saftja. Vagy sült rizsnek jó.

Megmosom alaposan a rizset, forró vízbe teszem, főzöm egy kicsit, nem sokáig, olyan félig legyen puha, majd leszűröm, lemosom hideg vízzel és a szűrőbe hagyom, visszateszem a lábasra, vizet öntök a lábasba, hogy gőzölje a rizset, az egészet befedem és addig hagyom párolódni, míg kész nincs.

Ha elkészült és megkavarod, repül ám :)


3. Mostanában ezt késztem, gyors, semmi gondom vele.

egy üvegtálba teszem a rizset, nem mosom meg, és szórok rá valami vegetaszerűt, vajat rakok rá, majd annyi vizet, hogy egy ujjnyival ellepje és befedem, de nem teljesen és mehet a mikróba.

10 percig a legnagyobb fokozaton főzöm, utána kiveszem, megkavarom és visszarakom,már nem kell olyan magas fokozat és attól függ mennyit készül, 5-10 ppercre felhúzni a mikrót. közben lehet megkavarni és amennyire szereted, olyan puhára főzni.


Én szoktam ízesíteni nyáron kokcára vágott paprikával és hagymával is.


Attól függ,mmilyet szeretnél, de próbáld ki mindet, és amelyik tetszik, azt készítsd :)

2014. nov. 19. 11:10

Hát jó, itt a féltve őrzött titkos rizsnyák receptem:


x dl rizs

2*x dl víz

étolaj

delikát


A rizst olajon fehéredésig pirítom, közben a vizet felforralom.

Mikor a rizsszemek fehérek, felöntöm vízzel. Itt vigyázni kell, mert a forró gőz éget!

Teszek bele ízlés szerint délikátot, lefedem, és 15 perc alatt készre párolom.

Tudom, nem kellene, de én időnként bizony megkavarom. Gondolom, nyugtat a tudat. :)


Így jó lenne neked?


Amúgy részemről a hosszú szemű, A minőségű rizst részesítem előnyben.

2014. nov. 19. 11:05
Attól függ milyen rizsről van szó. A sima barna rizst 50 percig kell főzni pl. De a tasakosak között van olyan, amelyik 10 perc alatt kész.
2014. nov. 19. 11:00
15
2014. nov. 19. 10:57

Ne kemény de ne is szétfőtt.

Hány percig főzitek?

2014. nov. 19. 10:56
Mi a titka a rizsnek hogy roppanos legyen?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook