Írnátok nekem bevált almás pite receptet? (beszélgetés)
Süteményes naplóm 1010. bejegyzésében láthatsz fotókat is.
Almás, habos, reszelt sütemény
Hozzávalók
• 1/2 kg rétesliszt
25 dkg Rama
15 dkg porcukor
5 db tojás
1 csg sütőpor (12 g)
• A töltelékhez
1 kg reszelt alma
fahéj
citrom reszelt héja és leve
cukor, vagy méz ízlés szerint
________________________________________
Elkészítés
A tölteléket elkészítjük: a reszelt almát megpároljuk ízlés szerint hozzáadott cukorral vagy mézzel, a reszelt citromhéjjal és a citrom levével, valamint fahéjjal. Kihűtjük a tölteléket, a tojásokat szétválasztjuk. Az 5 tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A réteslisztet a sütőporral összekeverjük. A tojássárgákat a Ramával habosra keverjük és hozzádolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tészta 2/3 részét a tepsi aljába nyomkodjuk, rásimítjuk az almát, erre rá a keményre vert habot, majd az 1/3 rész tésztát ráreszeljük és megsütjük. Nagyon hamar megsül, kb. 20 perc. Nagyon-nagyon finom.
ez is nagyon jó kis recept
Ezen nőttem fel, anyukám nagyon gyakran sütötte és én is így sütöm. Alig pár hozzávalóból egy nagy tepsi finom házias sütemény.
Ha tojáshiány van, nyugodtan meg lehet kenni tejjel vagy tejföllel, amibe teszünk egy kevés porcukrot.
Almás béles
Horváth Ilona szakácskönyvéből (23x35cm-es tepsiben sütve)
Hozzávalók: 40dkg liszt, 20dkg vaj/margarin vagy 15dkg zsír, fél csomag sütőpor, 3-4 evőkanál tejföl, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk, csipet só, 1-2 evőkanál cukor.
A lisztbe elmorzsoltjuk a zsiradékot, belekerül a só, cukor, sütőpor és a tejföllel összeállítjuk, kétfelé osztjuk, olyan 2/3 és 1/3 arányban.
Töltelék: 1-1,5kg alma reszelve (én most a héját is rajta hagytam, zamatosabb a süti), aminek kinyomjuk a levét. Ízlés szerint teszünk bele cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat, citromhéjat és pár kanál darált háztartási kekszet és hagyjuk állni legalább negyed órát, ha nagyon szaftos, mehet még bele darált keksz.
Tepsit vajjal kikenjük, liszttel meghintjük.
A nagyobb tésztát kinyújtjuk akkorára, hogy a tepsi oldalára is kerüljön tészta, rásímítjuk a tölteléket. Kinyújtjuk a kisebb tésztát is, az kerül a töltelék tetejére. Felvert tojással megkenjük, villával vagy bármi más módon kicsit megcsinosítjuk, villával megszúrkáljuk és mehet a 180 fokos sütőbe, amíg szépen meg nem pirul a teteje. Anyukám mindig kicsit megrázogatta a tepsit, ha mozgott a tészta, akkor már átsült az alja is.
Én csak annyit mondok, hogy ha nem sikerül kinyújtani és egyben betenni az alját a tepsibe, akkor nyomkodd bele. Ha nem sikerül a tetejét, akkor reszeld le.
És állnia kell pár órát. Én imádom, de nekem ez az a valami, ami másnak pofon egyszerű, én képtelen vagyok rá...
Ezzel én úgy vagyok, akármennyire bevált másnak, nem biztos, hogy olyan alapanyagból készítem, nem biztos, hogy a sütőm nekem is úgy és annyi idő szerint fogja megsütni.
Annyi jó recept van a neten, ott szoktam szétnézni, és ami az ízlésemhez közel áll, azt szoktam kipróbálni.
Hasonlót készítek.
További ajánlott fórumok:
- Van egy torta karikám írnátok valami finom krém receptet, ami nektek is bevált?
- Tudnátok nekem valami diétás receptet vagy olyan ennivalót, ami nektek is bevált? :)
- Tudtok nekem ajánlani kipróbált (és bevált) kukoricás kenyér receptet?
- Írnátok nekem finom túrós pogácsa receptet?
- Jó, bevált mézeskalács receptet írnátok?
- Írnátok nekem, tuti KIPRÓBÁLT és bevált tojásmentes piskóta tészta receptet, illetve tejmentes torta tölteléket és bevonatot?