Recepteket szeretnék cukor és tartósítószer mentes lekvár, ivólé, szörp, befőtt készítéséhez (beszélgetés)
Ez a tepsis szilvalekvár főzés nem az én találmányom, ha rákerestek az interneten, több recept is található róla. Amit én tettem hozzá csak annyi, hogy xilittel készítettem el. Az ecet állítólag megakadályozza, hogy odasüljön a szilva.
Az interneten nem találtam olyan információra, hogy más gyümölccsel is alkalmazható ez a technika.
Igen, a xilit hasmenést okozhat, az én családtagjaim közül 50 %-nak semmi baja se volt tőle, a lányom kis mennyiségek révén hozzászoktatta magát, én magam még mindig nem nagyon tudom fogyasztani.
Szia! Muszáj volt bele tenni édesítőt? Én nem szoktam sosem tenni bele és édes.
Ezt a módszert én is használtam már csak ecet nélkül. Tényleg egyszerű és nagyszerű ötlet.
Annyit hozzátennék még, hogy aki sosem használt még xilitet az óvatosan egye, mert hashajtó hatása lehet,mivel a szilvalekvárnak is....így óvatosan.
Mindenkinek sikeres befőzést!
na, én ma hajnalban nekiálltam a baracknak, és egy kis édesítőszerrel megfőztem, 3 üveg lett belőle :)
nem sok, de mi a kicsinek is örülünk :)
ennyi lenne?
és akkor mitől tartósodik, ha nincs benne cukor?
én eddig mindig féltem eltenni cukor nélküli lekvárokat, de most akkor már félreteszem az aggodalmamat, és nekiállok, ha megérkezik a barack
na, úgy néz ki, én is idecsöppentem. kapni fogok egy lavórnyi sárgabarackot csak úgy. kérdezték, kell-e. mondtam, kell, hogyne kéne.
viszont cukor nélkül, maximum, ha muszáj, van otthon folyékony édesítőszer, azzal, de leginkább tényleg cukor nélkül szsretnék belőle lekvárt főzni. hogyan kell?
szia
ezt kipróbálom.
Most főzök sárgabarck lekvárt hagyományosan cukorral. Sárgabarackot is lehet sütőbe ?
nekem sajnos nem jött be a sárgabarck lekvár cukor nélkül 2 éve lecsökkentettem a cukor mennyiségét, és nem izlett 60 éves létemre már nagyon hozzászoktam a cutrozot barack lekvárhoz.
viszont xilitet szoktam venni kávéba használom semmi bajom tőle.
Dóra
Én tavaly isteni szilvalekvárt főztem a következő módon:
Érett Csacsanszka szilvákat megtisztítottam, félbevágtam.
A tepsi aljára öntöttem kb. fél dl. 20 %-os ecetet.
Beletettem a szilvát.
Megszórtam xilittel.
Kb. 160 fokra állítottam a sütőt, beraktam az ecet+szilva+xilitet tartalmazó tepsit.
Legalább 5 órahosszat bent hagytam. Időnként ránéztem, először levet ereszt a szilva, majd lassan elkezd bepárolódni, végül egészen kevés leve marad. Ekkor kiszedtem a tepsiből, bele egy lábasba, kevergetve főztem még addig, míg tényleg megfelelő sűrűségű lett, tettem még hozzá egy kis xilitet is, mert nem volt elég édes. A legvégén pedig: tettem hozzá egy - kis műanyag üvegcsében kapható - rumaromát.
Olyen finom lett, hogy azt senki nem hagyta szó nélkül, aki megkóstolta. A szilvák egy része darabokban megmaradt a lekvárban, ez különösen finommá teszi.
Fontos, hogy a xilittel nagyon óvatosan bánjunk, jóval kevesebb kell belőle, mint a cukorból, és ha túl sokat teszel bele, azzal elronthatod.
Én lekvárt szoktam befőzni natúran. Tényleg csak a gyümölcs van benne semmi más. Még xilitet sem rakok bele, de természeesen azt lehet.
A lényege az, hogy csak egészséges gyümüölcsöt dolgozz fel, alaposan sterilizáld a kifőzésnél használt eszközöket és az üvegeket a tetőkkel.
A gyümölcsöt én nem szoktam sokáig főzni, csak éppen felforralom. Még a levét sem főzöm el. Igaz így hígabb lesz.
A felfőzés után színültig töltöm az üvegeket, szorosan lezárom őket és azonnal száraz dusztba teszem fejjel lefelé.
Így igazán egészséges.:)
Remélem segítettem.
üsd be a keresőbe, hogy lekvár készítése cukor nélkül. Nagyon sokat fogsz találni.
sikeres befőzést!